ŽIVOT U AUSTROUGARSKOJ

ŠTO JE O HRVATSKOJ PRIJE 100 GODINA PISAO NATIONAL GEOGRAPHIC 'Zanimljiva zemlja, ima najljepšu tržnicu na svijetu, čudo da turisti ne dolaze'

 National Geographic Magazine, December 1908.

Reporter National Geographica Felix J. Koch napisao je jedan od najzanimljivijih tekstova o Hrvatskoj - prije gotovo 100 godina.

Članak 'U neobičnoj, zanimljivoj Hrvatskoj' piše o njegovom posjetu tadašnjoj austrougarskoj pokrajini, u kojem je otkrio brojne zanimljivosti o svakodnevnom životu u hrvatskim gradovima, ali i o slobodi govora i političkim aspiracijama hrvatskog naroda.

- Ono što je Mađraska dvojnom carstvu, to je Hrvatska Mađarskoj, pisao je Koch i objasnio kako, isto kao što Mađarska stalno propovjeda bunu protiv dvojne krune, tako i Hrvatska želi slobodu od Mađarske.

- U Hrvatskoj rade na razdvajanju od Mađarske, za pan-slavizam, za bilo što što bi dovelo do neovisnosti.

Koch se divio hrvatskim narodnim nošnjama, i objasnio kako svako selo i zaseok ima svoju specifičnu nošnju, kako se razlikuju nošnje za mlade i starije muškarce, za djevojke, žene i udovice, i kako se na tren može vidjeti tko dolazi od kuda.

Obišao je tržnice u nekoliko hrvatskih gradova, a zagrebačka ga je potpuno oduševila.

- Tržnica je bila najčišća, najljepša i najsvjetlija od svih tržnica za koje znamo, a bili smo na tržnicama od Hopedalea u Labradoru do Soluna na Egejskom moru.

Kako je tekst pisan 1908. godine, gradovi nose svoja službena imena iz tog doba, pa je tako glavni grad Hrvatske Agram. Koch je posjetio i Polu (Pulu), Zaru (Zadar), Somobor (Samobor), Rovigno (Rovinj), Ogulin i slobodni kraljevski grad Fiumu (Rijeku).

Hrvati su, piše Koch, obespravljeni. Manje od jedan posto Hrvata ima pravo glasa, a manje od pola posto njih sudjeluje u vlasti.

- Od 1885. u Hrvatskoj nitko ne može osnovati književnu ili političku organizaciju bez dozvole. Trebate dozvolu čak i za politički skup, a to se uskraćuje svima osim vladajućoj stranci. Zabranjeni su i sindikati i obrtničke komore.

Koch je objasnio i strogu cenzuru koja je vladala medijima u to vrijeme.

- Prije nego što novine izađu, primjerak se šalje cenzoru. Ako se u njemu nađe bilo što sporno po vlasti, u petnaest minuta policija će zaplijeniti sve primjerke. Urednika će uhititi ili će biti novčano kažnjen. No, urednik postaje heroj među građanima; na takvu se zatvorsku kaznu ne gleda sramotno.

- Nema dostavljača novina u Hrvatskoj. Pretplatnici dolaze u redakciju po svoj primjerak, ili ga dobivaju poštom. Zato Vlada može lako zaplijeniti sve primjerke ubrzo nakon objave. Često će proći i dva do tri dana prije nego što će urednik saznati za koji je točno članak kažnjen.

U posjetu Rijeci, Koch napominje da se radi o jednom od zadnjih slobodnih kraljevskih gradova u Europi, te dodaje da je povezana s Amerikom.

- U ovoj se luci horde imigranata s jugoistoka Europe ukrcavaju za Ameriku. Brodovi posebno izgrađeni za imigrante prevoze ih po najnižim cijenama.

Reporter se osvrnuo i na brojne vinograde po Hrvatskoj, i primjetio kako je u većini krajeva Hrvatske čaša vina jeftinija od čaše vode.

- Zanimljiva je, ova pokrajina, koliko god turbulentna bila, zaključuje Koch. - Čudimo se da je za turiste još uvijek skoro pa neotkrivena.

Croatia 1908 Pictures by truway on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:28