RAT U STRANCI

ŠTO JE SPIN, A ŠTO FAKAT U TEMI OKO KOJE SU SE SUKOBILI PLENKOVIĆ I BRKIĆ Tko je u HDZ-u htio, a tko nije želio koalirati s HNS-om? Doznajemo detalje

Da je Brkić bio zagovornik koalicije s HNS-om, tvrdio je i Stier u intervjuu Jutarnjem lani, u srpnju
Ivan Vrdoljak i Milijan Brkić
 Bruno Konjević / CROPIX

- Milijan Brkić bio je jako motiviran za koaliciju HDZ-a i HNS-a. Ne znam zašto sada govori drugačije. Istina je da on nije bio službeni pregovarač kad smo dogovarali koaliciju, ali mi se u to vrijeme javljao i nedvosmisleno govorio da je za koaliciju. Uostalom, i sada mi se javlja i vrlo korektno komuniciramo - kaže nam osoba iz vrha HNS-a, demantirajući Brkića koji je rekao da nije bio za koaliciju s Mostom kao ni s HNS-om, nego je, prema njegovu mišljenju, trebalo ući u politički savez s HSS-om.

Sugovornik iz vrha HNS-a, koji je želio ostati neimenovan uz obrazloženje da ne želi sudjelovati u prepucavanjima unutar HDZ-a, rekao nam je da je glavni pregovarač bio predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, da je uz njega bio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, potom predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- S naše strane pregovore su počeli Predrag Štromar i Matija Posavec, a potom su ih nastavili predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i gl. tajnik Srećko Ferenčak - rekao je sugovornik iz HNS-a.

Da je Brkić bio zagovornik koalicije s HNS-om, tvrdio je i Davor Ivo Stier. U intervjuu koji je u srpnju lani dao Jutarnjem Stier je to iznio kao nepobitnu činjenicu, a Brkić ga nije demantirao.

- Nas dvojica imali smo različite političke procjene. Brkić je od početka zagovarao koaliciju s HNS-om, još 2016., s čime se nisam slagao - izjavio je lani Stier.

Tvrdeći da nije bio za koaliranje s HNS-om, nego za koaliciju s HSS-om, Brkić je rekao i da su HSS-ovci izabrani u Sabor već stavili svoje potpise za suradnju s HDZ-om.

Njegovu smo tvrdnju željeli provjeriti u HSS-u, no predsjednik stranke Krešo Beljak nije bio voljan razgovarati o toj temi. Valja podsjetiti da je pet HSS-ovih zastupnika izabranih u Sabor na listama SDP-a podržalo Vladu Andreja Plenkovića. Tada se nagađalo da će HSS ući u koaliciju s HDZ-om, ali to se nije dogodilo. HSS-ovi zastupnici su ostali u oporbi, a Beljak je kazao da su Vladi omogućili 100 dana mira.

Član nekadašnje Domoljubne koalicije koji je svjedočio sklapanjima političkih saveza kaže da je prava istina u sredini, da ne lažu ni Plenković, ni Brkić, ali im se tvrdnje odnose na različito vrijeme. Podsjetio je da je nakon redovnih izbora 2016. Brkić bio na čelu Vijeća za suradnju koje je pregovaralo s Mostom te da mu se Most tada zamjerio.

- Nakon novih izvanrednih izbora Brkić je kazao Plenkoviću da ne treba ići u koaliciju s Mostom i ponudio mu da će on pregovarati s HSS-om, pri čemu se pozvao na poznanstvo s Beljakom koje datira još iz srednje škole - kaže naš sugovornik, dodajući da Plenković nije prihvatio Brkićev prijedlog, nego je koalirao s Mostom.

- Nakon devet mjeseci Plenković je smijenio ministre iz Mosta i tada mu je Brkić ponudio da otvori pregovore s HNS-om. On je počeo razgovore s Ivanom Vrdoljakom s kojim se dobro zna i često su se družili u kafiću Sport Billy pokraj Doma sportova - kaže osoba koja ima neposredna saznanja o tim dogovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40