IZBORNI PROGRAM

Što je sve Plenković obećao biračima? Novi iznos minimalca, pogodnosti za majke, mjesto u vrtiću za svako dijete...

Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Uz povike pobjeda, pobjeda, članstvo HDZ-a pozdravilo je govor predsjednika stranke Andreja Plenkovića na 20. saboru na kojem je najavio planove ako HDZ ponovno pobijedi na izborima, te poručio kako od jučer Peđa Grbin nije predsjednik SDP, a Zoran Milanović nije predsjednik države.

Najavu predsjednika Milanovića da se kandidira kao SDP-ov kandidat na parlamentarnim izborima Plenković je nazvao presedanom.

"Na središnjem Odboru SDP-a smo vidjeli jednu poruku - niti je Grbin predsjednik SDP-a, a niti je Milanović predsjednik Republike. I to je sve što ću reći o tom presedanu jer nama, s obzirom na naše rezultate, naša postignuća, našu viziju... nisu problem politički konkurenti. Ono za što smo zainteresirani, jest jačanje hrvatskih institucija, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je ona nužna i tu izlazimo s iskustvom kakvo nema nitko drugi", rekao je Plenković.

Ocijenio je kako Milanovićeva odluka da izbori budu u srijedu u neravnopravan položaj stavlja Hrvate izvan Hrvatske, posebno u BiH, budući da za njih to neće biti neradan dan.

HDZ, naglasio je, na izbore izlazi s iskustvom koje nitko nema te odgovorio na tvrdnje oporbe o katastrofalnoj situaciji u zemlji pobrojavši postignuća Vlade kojoj ne na čelu u protekla dva mandata – Pelješki most, koridor Vc, dovršetak Istarskog ipsilona, druga cijev tunela Učka, brze ceste, rješenje krize u Agrokoru, reakcija na koronakrizu, paketi pomoći građanima i gospodarstvu, ulazak u eurozonu i Schengenski mehanizam i dr.

image
Goran Mehkek/Cropix

To je sve sigurno katastrofa, ironično je prokomentirao oporbenu tezu te naglasio kako za takvu tvrdnju nemaju ni jedan argument.

"Mi slabe točke nemamo", ustvrdio je.

Uspoređujući postignuća njegovih dviju Vlada s bivšom SDP-ovom, poručio je biračima da dobro promisle žele li ići "na staro i loše" ili će dati podršku kontinuitetu sigurne, ozbiljne vlade koja će nastaviti raditi za Hrvatsku.

Najavio je da će se HDZ, ako ponovno osvoji povjerenje birača, zalagati da osigura nastavak stabilnog rasta BDP-a kako bi se dosegnulo 80 posto prosječne razine razvijenosti Europske unije.

Do kraja mandata plan je, rekao je, dosegnuti investicijski "A", podići prosječnu mjesečnu neto plaću na 1.600 eura te minimalnu bruto plaću 1.250 eura, osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj, a obrazovnu infrastrukturu uložit će se više od dvije milijarde eura.

Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu smanjit će se za godinu dana po djetetu. Najavio je i porast mirovina u iduće četiri godine za dodatnih 20 posto.

"Podići ćemo bruto dodanu vrijednost hrvatske poljoprivrede iznad dvije milijarde eura, a udio recikliranja otpada udvostručit ćemo sa sadašnje jedne na dvije trećine", najavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:14