O PUTINU I RATOVIMA

Što je to Milanović govorio o vanjskoj politici i zašto su njegovi zaključci - pogrešni

Predsjednik Milanović bi morao ipak objasniti tko je od Hrvatske tražio da vodi “tuđe ratove
Zoran Milanović
 Srdjan Vrancic/Cropix

"Gledam američku poziciju, Izrael se brani ali i napada (...) Amerikanci će morati definirati i učiniti jasnijom svoju vanjsku politiku", rekao je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak, kako prenosi Hina.

Podsjetio je da je bivši američki predsjednik Donald Trump vodio jednu politiku, dok se sadašnji predsjednik Joe Biden distancirao, ali da "sada vidi da se ne može potpuno distancirati". “Taj dio svijeta prestaje biti zanimljiv onoliko koliko je ranije bio zbog energetske politike SAD-a, posebno ove administracije koja je puno više orijentirana na obnovljive izvore, dakle manje na naftu, na ugljikovodike koje Amerika sada ima dovoljno kroz vlastitu proizvodnju", ocijenio je šef države. "Dakle, postavlja se pitanje gdje je tebi strateški cilj na Bliskom istoku. Osim biti policajac", dodao je Milanović, dodavši da su to "strašno važne teme koje nama postavljaju neke moralne dileme".

Također je dodao da mu, glede SAD-a, i njegovi sinovi već postavljaju pitanja zašto im je Putin neprijatelj, a istovremeno se podržavaju izrazito parademokratski režimi. "Režimi koji imaju formalno legitimitet, ali ga u stvari demokratski nemaju, ili recimo režimi koji se proglašavaju saveznicima, a otapaju političke neprijatelje i novinare u solnoj kiselini", rekao je Milanović aludirajući na ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija. “To je teško, marketinški teško uvjeriti saveznika, a mi smo saveznik, da radiš pravednu stvar. Ja u tome ne vidim hrvatski interes. Ako me želiš za saveznika, moraš mi, kao nekakvom partneru, barem dati neki tanak narativ. OK, bit ćemo saveznici, ali ne moramo voditi tuđe ratove i tuđe svađe", rekao je Milanović.

Kratka provjera činjenica: Biden ne samo da se nije distancirao nego je pokrenuo aktivnu politiku povratka u iranski nuklearni sporazum.

“Izrael se brani, ali i napada”, izjava koju je bolje ostaviti bez komentara.

Hrvatski predsjednik opet otvara pitanje zašto je Vladimir Putin neprijatelj. Odgovor je jednostavan: jer je anektirao dio druge suverene države. Možda da tako objasni sinovima.

Hrvatski interes, kad je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu, pregnantno je iznijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: zaustaviti sukob.

“Ne moramo voditi tuđe ratove i tuđe svađe”. Predsjednik Milanović bi morao ipak objasniti tko je od Hrvatske tražio da vodi “tuđe ratove”. Ako jest, to je ozbiljna tema i o njoj je trebao izvijestiti javnost.

I da zaključimo: izjava da ne bi potpisao odluku o slanju povećanog broja hrvatskih vojnika u NATO snage na Kosovu (KFOR) da je znao da će to smetati Beograd dovodi u pitanje samostalnost odluka vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske. Koja je u KFOR-u od početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10