‘ISKAZIVANJE BUNTA‘

Što je to Penava rekao šokiranoj novinarki? ‘Njegove izjave su rubno terorističke‘

Penava je decidirano podržao i sve one koji posjeduju ilegalno oružje i ne žele ga vratiti: ‘Čemu se čudite?‘
Ivan Penava
 Davor Pongracic/Cropix

Teroristički napad Danijela Bezuka, u kojem je teško ranio pripadnika policije, danima dobiva potporu pojedinaca na društvenim mrežama, a u utorak navečer i srijedu ujutro dobio je i političku potporu dijela aktualne političke scene u Hrvatskoj.

- Sada svaljivati sve na tu mladu osobu, a oprostiti sve ove grijehe struktura koji traju 30 godina po meni je vrlo krivo. Mi smo izgubili jedan mladi život i to je tragedija - poručio je, među ostalim, u utorak navečer u Dnevniku Nove TV gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odgovarajući na pitanje kako komentira ranjavanja policajca ispred Banskih dvora. To je, prema njegovim riječima bilo iskazivanje bunta.

- Obrušavati se na jednu mladu osobu koja je jednako kao i mi gledao svu ovu nepravdu i nije, kao njegovi vršnjaci, pobjegao u Irsku ili Njemačku i na ovaj način, pogrešan način, pokazao bunt.

Osim što je jasno iskazao razumijevanje za Bezuka i nije jasno osudio teroristički čin napada na policajca, Penava je decidirano podržao i sve one koji posjeduju ilegalno oružje i ne žele ga vratiti.

- Mene iznenađuju svi oni koji se sad čude što pojedinci drže oružje. Pa pojedinci drže oružje zato što ne vjeruju sustavu. Jer ovaj sustav ničim nije dokazao da mu mogu vjerovati.

Šokiranoj novinarki koja je nakon ovakvog odgovora ostala nakratko bez teksta, gradonačelnik je na pitanje kako pozvati ljude da vrate oružje odgovorio.

- Samo povjerenjem u institucije i kvalitetnim radom tih institucija.

Gradonačelnik Vukovara ovim riječima zapravo je poslao poruku svim pojedincima da ne vraćaju ilegalno oružje dok po vlastitoj procjeni ne budu zadovoljni radom institucija.

Ovako opasnim porukama jučer se pridružila i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja na svom Facebook profilu također nije krila svoju podršku Danijelu Bezuku.

- Kad zakažu redovne institucije, tada nastaje društvena tjeskoba, preuzimanje pravde u svoje ruke od strane pojedinaca, opća društvena depresija te kaos. Stoga Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga svetog Marka, već stvarni i korjeniti zaokret u politici.

Ovakva politička podrška bezumnom činu izazvala je i oštru kritiku premijera Plenkovića, ali i nekih njegovih ministara. "Moramo se zapitati tko su akteri, pa i u političkom životu, oni koji potiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost, koji su čak i nakon ovog akta, poput Ivana Penave i gospođe Krišto, u stanju davati izjave koje su za svaku osudu - neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne doprinose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja", naglasio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved poručio je gradonačelniku Vukovara da je obveza svih koji obavljaju javne dužnosti "stvaranja društva tolerancije, društva uvažavanja, izgradnja naših institucija, a ne podrivanje i pozivanje na nekakav bunt".

Zastupnici Vidović Krišto je pak poručio kako je spominjanje tenkova na Markovu trgu neprihvatljivo. Penavin istup žestoko je kritizirao i HSLS. U priopćenju navode kako Penavine izjave zvuče rubno teroristički.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin tvrdi kako "pojedini političari, i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, relativiziraju nasilje, čak ga i opravdavaju. Takvo relativiziranje ima za posljedicu nove činove nasilja".

Božo Petrov iz Mosta puno je blaži i tvrdi da moramo biti brutalno iskreni i postaviti pitanje čemu zgražanje i čuđenje.

- Već se 30 godina zločini, koruptivne radnje, prijevare, krađe i govor mržnje ne sankcioniraju. Nudi se model osobe koja ne treba biti obrazovana, koja treba biti neodgovorna, otvorena korupciji i klijentelizmu, gdje je cilj steći što više gazeći bilo koga.

Milorad Pupovac iz SDSS-a povodom Penavina istupa ističe kako "neki iz Sabora kažu da treba biti naoružan jer 'ima onih koji su klali i silovali'. Drugi kažu 'treba razoriti institucije države'. Nije li vrijeme da počnemo drugačije razmišljati?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:00