BUDUĆI KABINET

ŠTO JE U NACRTU NOVE VLADE KOJI ĆE HDZ POKAZATI MOSTU Hrvatska dobiva ministre za demografiju i informatizaciju

 Boris Kovačev / EPH

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegovi suradnici danas s Mostom nastavljaju pregovore o sastavljanju Vlade, a iz vrha HDZ-a, neslužbeno doznajemo, pred sugovornike će izaći s prvom verzijom prijedloga reorganizacije i racionalizacije Vlade koji predviđa manji broj ministarstava s uvođenjem dva potpuno nova, te drastično smanjenje broja raznih državnih ureda i agencija. Taj nacrt vrha HDZ-a, neslužbeno doznajemo, bit će tek prvi prijedlog za početak pregovora s Mostom na kojima će, doznajemo, Karamarko inzistirati na ideji da ni jedno od ministarstava ne pripadne samo Mostu ili samo HDZ-u nego da u svima na čelu budu zajednički timovi: odnosno, ako je ministar iz Mosta, da njegov zamjenik bude iz HDZ-a i obrnuto.

Manje ministarstava

- Na tome će Karamarko baš inzistirati kako bi podjela obveza i odgovornosti bila zajednička - poručuju iz HDZ-a. Prema tom HDZ-ovu nacrtu predviđa se, doznajemo, spajanje Ministarstva gospodarstva s Ministarstvom poduzetništva i obrta te Ministarstvom rada, dok bi se Ministarstvo zaštite okoliša pripojilo Ministarstvu graditeljstva. Isto tako, prema tom prijedlogu, trebala bi se uvesti dva nova resora: Ministarstvo demografske obnove i useljeništva i Ministarstvo informatizacije. Time bi se broj ministarstava smanjio s trenutnih 20 na 19, no s time da bi se, smatraju u HDZ-u, uvela dva sasvim nova resora u kojima postoje veliki problemi. Najviše bi se smanjio broj raznih državnih ureda i agencija kojih trenutno ima više od 200-tinjak, a prema prvom prijedlogu o reorganizaciji i racionalizaciji Vlade koji dolazi iz redova HDZ-a, spominje ih se najviše 70-ak. Većina bi ih se, doznajemo, pripojila ministarstvima. Vrh HDZ-a ovih je dana radio na tom prijedlogu nove Vlade u kojoj bi trebale postojati funkcije zamjenika premijera te četiri potpredsjednika: jedan za domovinsku sigurnost, drugi za gospodarstvo, treći zadužen za društvene djelatnosti te četvrti potpredsjednik bez portfelja.

Neslužbeno doznajemo i da Most traži dva potpredsjednička mjesta koja bi vjerojatno trebala pripasti Boži Petrovu (za društvene djelatnosti) i Ivanu Lovrinoviću (za gospodarstvo), te mjesto potpredsjednika bez portfelja Branku Hrgu, čelniku HSS-a, koji je koalicijski partner HDZ-a. Karamarko bi trebao preuzeti funkciju zamjenika premijera, a vjerojatno i potpredsjednika za domovinsku sigurnost. Taj prijedlog bi tek danas HDZ-ovci trebali prezentirati i partnerima iz Domoljubne koalicije s kojima bi se, doznajemo, trebali sastati uoči sastanka s partnerima iz Mosta. Podsjetimo da je u posljednjem sastavu Vlada također imala prvog potpredsjednika i još tri potpredsjednika, a da zakon propisuje da “Vladu čine jedan ili više potpredsjednika”.

Iz Mosta su već poručili da žele dva potpredsjednička mjesta te će inzistirati na ministarstvima za koja su već pokazali interes, odnosno onima koja su nadležna za reforme koje su predložili, potpisali i obvezali se u razgovorima sa SDP-om i HDZ-om da će ih provesti. Riječ je, doznajemo, o ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, uprave, gospodarstva te zaštite okolišta.

Inzistiraju na MUP-u

Doznajemo također da ne podržavaju ideju o velikom smanjenju broja ministarstava, ali navodno predlažu spajanje Ministarstva zaštite okoliša s resorom energetike. Poručuju i da neće odustati od Ministarstva unutarnjih poslova na čelu kojeg žele neovisnu osobu. No, poznato je i da HDZ-ovci pokazuju velik interes za taj resor na čijem je čelu, prema ranijim križaljkama, trebao biti Milijan Brkić, bliski suradnik Karamarka i HDZ-ov glavni tajnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:24