RAZGOVOR ZA RE:VIZIJU

ŠTO JE UHIĆENI BIVŠI ČELNIK ULJANIKA GOVORIO U ZADNJEM INTERVJUU PRIJE ODLASKA IZ ŠKVERA Rossanda: Što bih učinio drugačije? Lako je sad filozofirati

 
Gianni Rossanda - lijevo u fotleji, desno s lisicama na rukama
 Goran Šebelić / Matija Djanješić / Hanza Media

Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda u utorak se našao među uhićenim osobama koje su sumnjiči za malverzacije u Uljaniku i riječkom 3. maju, teške više od milijardu i pol kuna.

Prije gotovo pet mjeseci Rossanda je sudjelovao u emisiji Re:vizija Roberta Zubera, emitiranoj na Al Jazeeri Balkans. Rossanda je tada i dalje bio na funkciji predsjednika uprave pulskog brodogradilišta, ali je nedugo nakon prikazivanja emisije podnio ostavku.

Zuberu je tada rekao da se "još 2011. vidjelo da će u Uljaniku nastupiti problemi".

- Išlo se u dokapitalizaciju, privatizaciju, ali dokapitalizacija nije izvršena s iznosom koji je bio predviđen. Samo 100 milijuna od 300 predviđenih i to je bio početak nekih problema, odnosno nastupa prema bankama - rekao je Rossanda.

- Ali što je značilo učini nešto prije i što učiniti? E to je sad pravo pitanje, što bi se promijenilo? Malo što ili ništa. Jer ono što ja tvrdim cijelo vrijeme, lako je sad nešto filozofirati, međutim kad pitate nekog - konkretno - što bi bio učinio, koju odluku bi bio donio drugačije, onda još nisam čuo odgovor - nastavio je.

Nakon toga o Uljaniku pričaju Slavko Linić, koji je odobrio Uljanikovu kupnju 3. maja, i nesuđeni strateški partner Danko Končar. Linić je spomenuo da je već Uljanik Grupa tada razmišljala da na jednoj lokaciji imaju koncentraciju brodograđevnih radnika, a da prostore Uljanika pretvore u nešto vrjednije. Končar je dodao da bi svatko došao do sličnog zaključka.

- Prva varijanta je bila s odustajanjem proizvodnje na otoku i formiranje brodogradilišta u uskoj suradnji Rijeke i Pule - rekao je Rossanda, a Linić je potvrdio da je i Uprava na tome radila.

Na pitanje bi li u slučaju gašenja brodogradnje on bio zadnji predsjednik uprave Uljanika, Rossanda je odvratio.

- Pa iskreno, želim i vjerujem da neće doći do takvog scenarija. Vjerujem da će se brodogradnja izvući i da će se primijeniti program restrukturiranja. Ne sviđa mi se ta konotacija i svakako ću sve učiniti da toga ne dođe - zaključio je Rossanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:31