VELIKA ŠKRTICA

Što kada vam uređaj utihne samo nekoliko dana nakon isteka produljenog jamstva?

Francuzi su istraživali trajnost uređaja i otkrili da je većina programirana da se "umirovi" nakon određenog ciklusa korištenja
 Bortonia

Nek’ digne ruku onaj sretnik kojemu perilica ili neki drugi uređaj nije misteriozno zauvijek utihnuo samo nekoliko dana nakon što mu je isteklo produljeno jamstvo.

Nema takvih?

Pa sigurno da nema, jer većina je uređaja, pokazalo je to istraživanje jedne francuske udruge za zaštitu potrošača, dizajnirana da u točno određenom trenutku naglo “zastari” - bilo tako da potpuno prestanu raditi, zahtijevaju neku nadogradnju ili ih treba baciti jer su osmišljeni tako da serviser ne može niti dohvatiti dio koji bi trebalo zamijeniti.

Taj se postupak naziva “planirana zastarjelost” i razlog je zašto velik broj modernih uređaja ne može više doseći niti polovicu prosječnog vijeka trajanja uređaja naših mama, baka i djedova, koji su svoje aparate nekad znali koristiti i po nekoliko desetljeća.

Prema tom francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarjelosti uređaja.

Najčešća je takozvana “funkcionalna zastarjelost”, kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan dio koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.

image
Velika škrtica
Vesna Veselić

Taj je tip najčešće prisutan kod televizora, perilica rublja i računala, a kod ovih posljednjih, nerijetko se javlja i zastarjelost zbog inkompatibilnosti.

Ona zapravo pretpostavlja da uređaj, koji radi sasvim normalno, postane beskoristan jer se više ne može “upariti” s različitim vrstama softvera koje neprestano zahtijevaju sve više i više RAM memorije.

Indirektna zastarjelost najekstremniji je primjer: to je ona situacija u kojoj imate sasvim funkcionalan uređaj, ali je proizvođač odlučio da za njega više neće proizvoditi rezervne ili dodatne dijelove (i danas sam ljuta zbog sasvim dobrog usisavača, starog samo dvije godine, koji sam morala zamijeniti jer je proizvođač odlučio da za njega više neće proizvoditi filtere), a slično se događa i s mobitelima za koje više nije moguće, primjerice, kupiti punjač ili baterije.

Najprofinjenija vrsta manipulacije s trajanjem uređaja ili pojedinih njegovih dijelova jest ona kod koje uređaj radi sasvim dobro, ali potrošač dobiva obavijest da je potrebno zamijeniti neki njegov dio.

Najčešći primjer su pisači, koji u određenom trenutku korisniku javljaju da je tinta pri kraju, iako ona zapravo nije potrošena, i time motiviraju da je se zamijeni te investira u novi toner.

Osim francuskih zaštitara potrošača, problemom trajnosti uređaja bavili su se i mnogi drugi - recimo, Britanci ili Amerikanci, a Škrtica u nastavku donosi pregled očekivanog roka trajanja pojedinih aparata, izračunatih na temelju njihovih istraživanja te očekivanja potrošača.

Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PERILICA RUBLJA - do 10 godina

Istraživanja pokazuju da je većina njih programirana da traje između 2000 i 2500 ciklusa pranja, što znači da će ona, ovisno o tome koliko se često koristi, u pravilu prestati raditi prije nego što navrši deset godina.
Osim toga, dobar dio današnjih perilica, umjesto čeličnog, ima plastične odvode, koji lako dožive defekt, i to obično fatalni, nakon kojeg nema više popravka, već isključivo kupnja novog uređaja.

TELEVIZORI - 9 do 10 godina

Današnji modeli televizora u pravilu traju između devet i deset godina, za razliku od starijih modela naših roditelja, koji su imali katodne cijevi te postizali prosječni vijek između 10 i 15 godina.
Prema istraživanju Francuza, programirani su da traju oko 20 tisuća sati, što čini prosječan vijek od devet godina. Nakon toga, u pravilu “ode” jedan dio uređaja, zbog kojeg je potrebno kupiti novi.
Kod novijih LCD i plazma modela uređaja najproblematičniji je obično kondenzator pomoću kojeg se televizor pali: taj se dio zbog blizine topline najčešće napuhne i slomi, zbog čega je obično potrebno kupiti novi uređaj.

MOBITEL - 20 mjeseci

Mobilni uređaji, posebno smartphonei, najčešće zastarijevaju zbog nekoliko razloga - primjerice, zbog kratkog trajanja baterije ili punjača, no mnogi od njih imaju ugrađenu i funkcionalnu zastarjelost, prema kojoj se uređaj mora zamijeniti nakon što na njemu prestane raditi jedan dio. Osim toga, problem s mobilnim uređajima nastaje i zbog činjenice da zbog čestih nadogradnja softvera, hardver nakon nekog vremena postane inkompatibilan, jer softver zahtijeva sve više memorije, pa je korisnik u konačnici prisiljen zamijeniti ga. Zbog svih tih razloga, Francuzi su ustanovili kako je prosječni vijek trajanja mobitela oko 20 mjeseci.

PLINSKE PLOČE ZA KUHANJE - do 15 godina

U pravilu je riječ o uređajima koji, ako se održavaju, mogu dosta dugo potrajati, do dvije godine dulje od električnih ploča za kuhanje, kojima je očekivani vijek trajanja do 13 godina.
Razlog tome leži u činjenici da se vrlo jednostavno održavaju, ali i upotrebljavaju.

PEĆNICE - 14 godina

Prema američkim istraživanjima, pećnice, uz redovno održavanje i čišćenje, u prosjeku mogu izdržati i preko 14 godina, iako se u mnogim kućanstvima očekuje da to bude i puno dulje, kao što je u pravilu nekad i bilo.
Ipak, brojni noviteti koje pećnice danas imaju, poput pirolize, koja se odvija pod iznimno visokim temperaturama, utječe na vijek trajanja ovog uređaja, pa ih se u pravilu ne preporučuje upotrebljavati prečesto jer raubaju uređaj.

FRIŽIDER - 13 godina

Istraživanja pokazuju da frižideri s jednim vratima dulje traju od onih koji imaju dvoja vrata (odvojenim vratima za ledenicu i frižider), a modeli s jednim vratima gdjekad mogu izdržati i do 19 godina. Važno ih je redovito čistiti - posebno održavati gumu na vratima te paziti da se na poleđini frižidera ne zaštopa odvod za tekućinu. Inače, frižider je jedan od dobrih primjera kako su na njegovu zastarjelost utjecali oni koji su ga dizajnirali - sve veći broj modela u sebi ima svjetlo koje, jednom kad se pokvari, ne može zamijeniti korisnik, već mora zvati servisera.

PERILICA SUĐA - 9 do 13 godina

U pravilu, ovaj uređaj bolje će i dulje raditi što se redovitije koristi, ali američka istraživanja pokazuju da kod njih u pravilu više cijena ne znači i dulji vijek trajanja.
Naime, skuplji aparati obično u sebi nose i više elektronike, odnosno dodanih komponenti, a to onda povećava i mogućnost da se neka od njih pokvari.
Prilikom odabira ovog uređaja najvažnije je tražiti aparat napravljen od materijala koji odolijeva hrđanju.

MIKROVALNA PEĆNICA - do 9 godina

To je neki očekivani vijek trajanja kod redovnog korištenja. Iako je riječ o kompleksnom uređaju, u pravilu se ne može pretjerano utjecati na njezin vijek trajanja - osim tako da se pokriva hrana prilikom zagrijavanja, kako ne bi prskala po unutrašnjosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:24