ARAPSKI INVESTITOR

Što kažu uredbe EU o sankcijama: Naknadno odobrenje za transakcije EU nigdje ne spominje

Udjel ruske banke u Fortenovi zamrznut je sve dok nadležna tijela ne odobre oslobađanje, a rok za to je prošao
 Boris Kovačev/Cropix

Budući da je trenutno ključno pitanje hoće li arapski investitor zbog sankcija EU moći zaista doći do Sberbankova udjela u Fortenovi, koji je navodno platio oko 500 milijuna eura, provjerili smo što o tome piše u uredbama i odlukama koje je ljetos donijela EU.

Prije svega, tu se radi o Uredbi Vijeća EU od 21. srpnja, vezanoj za izmjenu prijašnje uredbe o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine. Prevedeno, u pitanju je dio sedmog kruga europskih sankcija prema fizičkim i pravnim osobama iz Rusije, a izričito je naveden Sberbank pod rednim brojem 108 u Prilogu I. Njima su zamrznuta sva sredstva i gospodarski izvori.

No, istodobno su donesene i neke mogućnosti odstupanja od zamrzavanja.

Sberbanka se tiče prvi članak Uredbe 2022/1273, objavljene u Službenom listu EU, koji kaže, citiramo, da "nadležna tijela države članice mogu, pod uvjetima koje smatraju primjerenima, odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili gospodarskih izvora, ili stavljanje na raspolaganje određenih sredstava ili gospodarskih izvora subjektu uvrštenom na popis pod rednim brojem 108 u Prilogu I., nakon što su utvrdila da su sredstva ili gospodarski izvori potrebni za dovršetak, do 31. listopada 2022., tekuće prodaje i prijenosa vlasničkih prava koja su u izravnom ili neizravnom vlasništvu tog subjekta u pravnoj osobi, subjektu ili tijelu s poslovnim nastanom u Uniji."

Dok čekamo službena tumačenja vezana za konkretnu transakciju između arapskog investitora i Sberbanka, možemo na temelju te uredbe zaključiti da je udjel te sankcionirane ruske banke u Fortenovi zamrznut sve dok nadležna tijela države članice (Nizozemske, a možda i Hrvatske) ne odobre oslobađanje, a rok za to je prošao. Drugim riječima, bez tog odobrenja, sva sredstva i gospodarski izvori su zamrznuti i ne mogu se prodavati ili se njima koristiti. Može li se to odobriti naknadno, nakon roka, ili se rok može produljiti, ne piše nigdje.

Evo kako europska uredba definira što znače ti termini.

"Sredstva" su financijska sredstva, uključujući vrijednosne papire, a "gospodarski izvori" su imovina bilo koje vrste, bilo materijalna ili nematerijalna, pokretna ili nepokretna, koja ne predstavlja sredstva, ali se može koristiti za pribavljanje sredstava, robe ili usluga.

Zamrzavanje gospodarskih izvora znači "sprečavanje uporabe gospodarskih izvora s ciljem stjecanja sredstava, robe ili usluga na bilo koji način, uključujući prodaju, unajmljivanje ili stavljanje pod hipoteku".

Zamrzavanje sredstava znači "sprečavanje svakog premještaja, prijenosa, izmjene ili upotrebe sredstava, pristupa sredstvima ili poslovanja sa sredstvima na bilo koji način koji bi za posljedicu imao bilo kakvu promjenu njihova opsega, iznosa, lokacije, vlasništva, posjedovanja, karaktera, odredišta ili drugu promjenu kojom bi se omogućila uporaba sredstava, uključujući upravljanje portfeljem".

Kad je, pak, pod rednim brojem 108, na listu sankcija u srpnju uvršten Sberbank, navodi se da je u pitanju velika financijska institucija u kojoj je Ruska središnja banka većinski vlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:53