ZAŠTITA ŽIVOTINJA

'ŠTO NE ŽELITE DA RADE VAMA, NEMOJTE NI VI RADITI DRUGIMA' Prijatelji životinja traže od premijera poboljšanje Zakona o zaštiti životinja

 Davor Pongracic/EPH

Stotinjak aktivista Prijatelja životinja, kojima su se pridružili i građani, u petak su sa skupa u središtu Zagreba zatražili od premijera Tihomira Oreškovića da ne dopusti da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja dopusti uzgoj radi krzna.

"U ime svih koji od izmjena zakona očekuju poboljšanje umjesto unazađivanja, Prijatelji životinja će predati pismo premijeru kojim tražimo da obrati pozornost na izmjenu Zakona o zaštiti životinja kojom bi se činčile u Hrvatskoj i dalje mogle uzgajati zbog krzna", istaknuo je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Pojasnio je kako je lani inicirana izmjena toga zakona s ciljem ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno tako, da se iz zabrane izuzmu činčile. "To je ruganje pravnom sustavu, Vladi i građanima s obzirom da su činčile jedine životinje koje se u Hrvatskoj uzgajaju radi krzna", kazao je Oman.

Davor Pongracic/EPH

FOTO: Davor Pongračić/EPH

Aktivisti su podsjetili kako od 2007. godine u Hrvatskoj postoji odredba, s prijelaznim razdobljem od čak deset godina, koja štiti životinje od stradavanja zbog njihova krzna. Smatraju kako je sramotno da se pri samome kraju prijelaznog razdoblja Zakon unazadi.

"Iako je većina uzgajivača odavno preorijentirala svoje poslovanje prema postojećoj zakonskoj odredbi, i ostalo ih je tek petina, postoje inicijative da se nakon devet godina ukine zabrana i time unazadi zakon umjesto da se unaprijedi", ističu.

Okupljeni pod geslom ''Korak naprijed, a ne deset natrag'' s Trga bana Jelačića išli su prema Markovom trgu noseći transparente na kojima je pisalo "Stop unazađivanju zakona" i uznemirujuće fotografije. Zatražili su da izmjene poboljšaju, a ne unazade zakon, po kojemu je, navode, još uvijek zakonito ubijanje pasa u skloništima nakon 60 dana.

Davor Pongracic/EPH

FOTO: Davor Pongračić/EPH

U ime, kako ističu Prijatelji životinja, više od 70 posto građana Hrvatske koji podržavaju zabranu uzgoja životinja za krzno, aktivisti su pozvali na suosjećanje prema životinjama kojima se u tom procesu 'lome vratovi ili ih se guši plinom, a u uzgoju pate'.

"Moje krzno pripada meni", "200 činčila za jednu bundu","Što ne želite da rade vama, nemojte ni vi raditi drugima","Sezona krzna je završila u kamenom dobu", "Ja sam činčila, a ne krzno", "Krzno je okrutnost i sramota, a ne moda", samo su neki od transparenata kojima su aktivisti pokušali upozoriti na ovaj problem.

Istaknuli su da se zbog nepotrebnih krznenih kaputa ili modnih ukrasa, životinje uzgajaju u neprirodnim i često nehumanim uvjetima. Primjerice, čuvaju se u premalenim kavezima u kojima se često ne mogu ni kretati, a kada mogu ozlijeđuju šape jer nisu prilagođene na hodanje po tankim žicama te propadaju kroz njih tako da se čak ne mogu ni pomaknuti, a u takvim uvjetima nerijetko i polude. "U njihovoj je prirodi da se kreću i istražuju široka područja, posebno mladunci, što im je naravno onemogućeno, u pokušaju da se oslobode i sami se ozlijede, a poneke i uginu", dodali su. Kažu da se okrutnost prema činčilama često ne može prikazati jer su im potrebni karakteristični uvjeti, te su izolirane u uzgajalištima te im se ne može pristupiti.

Dodaju kako je Češkoj pokrenuta akcija kratkim dokumentarnim filmom kojim se prikazuje da životinje zbog konstantnog stresa lako obolijevaju. Temperature njihovih 'nastamba' često su vrlo niske zbog bržeg rasta krzna, te ih ubijaju na brutalne načine, strujom i plinom, kako bi njihova koža i krzno bili pogodniji za obradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:45