DVIJE INICIJATIVE

Što očekivati od rasprave o Mostovom referendumu: Priča je daleko od raspleta, ali će jedna stvar izaći na vidjelo

Novost ove referendumske inicijative je u tome što je Božo Petrov na Odboru za Ustav uspio progurati amandman da se u taj proces uključe neovisni promatrači
 Damjan Tadic/Cropix

Hoće li nas sutrašnja rasprava u Saboru primaknuti odgovoru na pitanje idu li građani Hrvatske na Mostov referendum na kojemu će tražiti da se odluke o ljudskim pravima i slobodama donose u Saboru dvotrećinskom većinom, a ne da ih donosi Nacionalni stožer i da se ukinu covid-potvrde?

Neće, ali će pokazati kakvom municijom raspolažu mostovci i dio oporbe u obrani svog zahtjeva da se raspiše referendum za "Odlučujmo zajedno", za što je skupljeno 410.533 potpisa, i "Dosta je stožerokracije" (409.219 potpisa), kao i stav vladajućih da bi o referendumskim pitanjima trebao presuditi Ustavni sud.

Rasprava je tek formalističke prirode i daleko od raspleta; Sabor tek treba zadužiti Vladu da prebroji potpise i utvrdi njihovu vjerodostojnost te mu potom dostavi izvješće. Novost ove referendumske inicijative je u tome što je Božo Petrov na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uspio progurati amandman da se u taj proces uključe neovisni promatrači, i to barem dva predstavnika iz svake inicijative.

Nije, pak, prošao drugi Petrovljev amandman da se Vladi odredi rok od 30 dana. Kao ni SDP-ov prijedlog da se umjesto Vladi prebrojavanje potpisa povjeri Državnom izbornom povjerenstvu i da Sabor bude taj koji će utvrditi koji su potpisi nevažeći. HDZ želi zadržati kontrolu u svojim rukama, premda i sami u izmjenama Zakona o referendumu koji je već prošao prvi krug čitanja predlažu DIP za prebrojavanje.

Prema proceduri, kad Vlada utvrdi je li sve u redu s potpisima, o tome će obavijestiti Sabor. Ako ne postoji valjan broj potpisa, referenduma nema. Ako postoji, Odbor će razmatrati izvješće Vlade i odlučiti hoće li na plenarnu sjednicu uputiti zaključak da se provede referendum ili od Ustavnog suda zatražiti mišljenje o ustavnosti pitanja. Ova druga varijanta je prilično izgledna, a tada će Ustavni sud imati rok od 30 dana.

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić već je javno prognozirala da je "ustavni referendum čak i prihvatljiv, premda redundantan, a redundantnost sama po sebi može biti ustavnopravno neprihvatljiva". A zakonodavni kojim se traži da u vrijeme pandemije sigurnosne mjere donosi Sabor, a ne neko izvršno tijelo, "ima ozbiljne ustavnopravne probleme zbog kojih bi teško mogao proći test ustavnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:06