DESNA KOALICIJA

ŠTO PLANIRA MIROSLAV ŠKORO 'On nema šanse okupiti desnicu ako HDZ-ovci maknu Plenkovića'

Pjevač, kažu upućeni, neće na parlamentarne izbore ići samostalno sa svojom strankom, već kao platforma. Ujedinjena desnica, vjeruju, može u situaciji u kojoj vlada otpor prema ovakvom HDZ-u, dobiti i do 25 mandata
Miroslav Škoro
 Matija Djanješić / CROPIX

Hoće li Miroslav Škoro uskoro krenuti u osnivanje stranke i okupljanje istomišljenika s desnice, pitanje je koje se postavlja nakon pobjede Zorana Milanovića.

Pobjeda Milanovića, slažu se analitičari, ali i brojni akteri na desnom spektru, dovest će do kaosa u HDZ-u, a samim time, uvjereni su, pruža se velika mogućnost za okupljanje velike desne koalicije.

- Bez koalicije s tim desnim strankama HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima neće osigurati vlast. Bandić je pao, HNS ne postoji - kažu naši sugovornici.

Prema nekim kuloarima, Škoro je navodno već 15. siječnja trebao krenuti u osnivanje stranke, ali jučer nam je to demantiralo nekoliko njegovih bliskih suradnika.

Otišao na odmor

- Škoro je još na odmoru, pratio je drugi krug izbora. Ovi izbori bili su svojevrstan referendum protiv ovakvog HDZ-a, odnosno protiv Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović koja je počela lutati u posljednjoj godini mandata. O kaosu u HDZ-u dovoljno govori to što je dan poslije izbornog poraza situaciju u HDZ-u branio Marko Milić, glasnogovornik premijera. Nije bilo ni Jandrokovića, ni Brkića, ni Bačića.

Vrijeme je, očito, za promjene i na toj desnici. Nevažeći glasovi? I to je poruka vladajućoj opciji. Bili su sigurni u sebe, vjerovali su da će birači i ovaj put biti ovce. Ispalo je suprotno - kažu naši sugovornici.

A nova Škorina stranka, odnosno platforma trebala bi okupiti Suvereniste s Hrvojem Zekanovićem i Ružom Tomašić, Most, stranku Zlatka Hasanbegovića te ostale desničarske stranke, dok bi im medijski vjetar u leđa trebao davati Velimir Bujanec.

- U kojem god smjeru išao, Škoro neće na parlamentarne izbore ići samostalno sa svojom strankom, već će se ići kao platforma. Da, u politici postoje egoisti, ali jedno ujedinjena desnica može u ovakvoj situaciji, na političkoj sceni na kojoj vlada svojevrsni otpor prema Plenkovićevom HDZ-u, ići i do 20, 25 mandata - izrazito optimistični su u najavama naši sugovornici.

Oni malo realniji ipak upozoravaju na ključ Škorine političke budućnosti.

- Sve ovisi o HDZ-u i Plenkoviću. Ako dođe do njegove smjene i na čelo te stranke dođe recimo Davor Ivo Stier, onda Miroslav Škoro unatoč silnoj želji i volji da pomogne nema nikakve šanse okupiti desnicu. Sve ono što on sada predstavlja na neki način predstavlja i Stier.

Škorin ostanak u političkim vodama i ostanak ovog pokreta koji je izazvao stoga ovisi isključivo o ostanku Plenkovića. Ostane li Plenković, Škoro će i dalje biti živ kod desnijih birača s velikim izgledima da ostvari veliki rezultat na parlamentarnim izborima. Maknu li HDZ-ovci Plenkovića, Škoro više neće imati šanse okupiti pokret na desnom spektru - kažu naši sugovornici.

Među strankama koje bi stale pod Škorin kišobran jučer nije bilo onih koji bi javno govorili. Na društvenim mrežama oglasio se tek Zekanović, koji je Plenkovića prozvao “crnim labudom” koji radi protiv HDZ-a.

Nevjerodostojno

- Neka ovo bude opomena svima onima koji misle da se s nevjerodostojnom politikom koja je iznevjerila glasače desnice može osvojiti vlast, bez obzira na broj onih koji će birati manje lošeg kandidata. Ove činjenice su svjesni svi u HDZ-u, počevši od Plenkovića, a to su već u izbornoj noći istaknuli Kovač i Brkić - istaknuo je. Ako HDZ-ovci maknu Plenkovića, uvjeravaju naši sugovornici, HDZ će pobijediti na parlamentarnim izborima jer će se u tom slučaju svi HDZ-ovi glasači vratiti matici.

- U tom slučaju, teško da će doći okupljanja svih stranaka desnice pod jedan kišobran, već će svaka stranka ići posebno ili će neke možda i koalirati međusobno pa će tek naknadno doći do postizborne koalicije s novim HDZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:16