NITKO NAS NE KAŽNJAVA

Što radimo na poslu kad ne radimo: Surfamo internetom, dopisujemo se s prijateljima...

Trećina ispitanika obavlja privatne telefonske razgovore, a čak petina obavlja privatne poslove izvan ureda. Trećinu poslodavac uhvati u neradu

Trošimo vrijeme surfajući internetom, družeći se s kolegama i dopisujući se mailom ili sms-om s prijateljima, a prosječno na to gubimo 45 minuta dnevno od našeg radnog vremena .

Radimo to tijekom svakog radnog dana, a čak trećinu "prekršitelja" nadređeni uhvati u neradu. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao, koji je na uzorku 600 ispitanika u srpnju dobio zanimljive rezultate. Tako čak 85% ispitanika troši radno vrijeme surfajući internetom, 57% njih druži se s kolegama, a 48 % zabušava dopisivanjem.

Trećina ispitanika obavlja privatne telefonske razgovore, a čak petina obavlja privatne poslove izvan ureda. Razlozi kojima ispitanici objašnjavaju zabušavanje su različiti. 77% ispitanika kaže da im je potreban povremen odmor kako bi se lakše fokusirali na posao, a 31% njih dosađuje se na poslu. Petina ispitanika smatra da nije dovoljno plaćena za svoj posao, radi čega se osvećuje ne radeći svoj posao cijelo vrijeme.

Svi ispitanici ističu kako povremeno zabušavanje nikako ne utječe na njihovu produktivnost, a mnogu čak i smatraju da ih kratke pauze čak i potiću. Samo 5% ih je dovoljno samokritično da prizna kako im njihove povremene aktivnosti smanjuju sposobnost koncentracije na posao. Zanimljiv je podatak kako većina zaposlenih u pauzama čita vijesti na internetu.

Čak 47% ispitanika vrijeme na internetu troši na svoje obrazovanje, dok njih 33% provodi vrijeme na popularnim društvenim mrežama. Što se društvenog života tiče, druženje s kolegama također je popularno. Većina ispitanih druži se manje od pola sata, a tek mali broj na to troši više od sat vremena. Uglavnom se druže s prijateljima iz tvrtke gdje rade , a najpopularnije su pauze za cigaretu ili odlasci na kave izvan tvrtke.

U zabranjenim aktivnostima neki nisu bili vješti, pa 33% ispitanika priznaje kako su ih nadređeni zatekli u neradu. Za to uglavnom nisu bili kažnjeni, a oni koji jesu dobili su usmene opomene ili smanjenje plaća. Što se pauze tiče, ispitivanje je pokazalo da gotovo polovica zaposlenih na pauzi ostaje duže nego što im je dozvoljeno ali da za to ne snose nikakve posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:41