DAMIR KRSTIČEVIĆ

Što sam zamjerao starom vodstvu i zašto sam odlučio podržati Plenkovića

'U recentnim političkim previranjima jasno sam iskazivao svoje stavove i neslaganje s nekim političkim odlukama koje su HDZ, ali i cijelu državu, dovele u nimalo zavidnu situaciju. Sada je vrijeme za djelovanje'
Damir Krstičević
 Jakov Prkic / CROPIX

General Damir Krstičević na HDZ-ovu druženju Andreja Plenkovića s članovima stranke u Splitu ovog tjedna dobio je najveći pljesak kada je stao za govornicu. Umirovljeni general, koji je sudjelovao u svim važnim bitkama Domovinskog rata, poslije je postao poduzetnik, a u politici se više angažirao kada mu je sada već bivši predsjednik HDZ-a ponudio da nosi listu u X. izbornoj jedinici, u Dalmaciji. Iako je osvojio više od 40.000 preferencijalnih glasova i HDZ-u donio sedam mandata, Tomislav Karamarko ga nije postavio za ministra obrane, što su svi očekivali s obzirom na njegovu stručnost i zasluge na izborima. Sada mu je povjerenje da bude direktor kampanje dao Andrej Plenković, sve izgledniji novi predsjednik HDZ-a. Kako to da je prihvatio tu ulogu, što očekuje od izbora i kakav bi taj novi HDZ trebao biti, govori u intervjuu za Magazin Jutarnjeg lista. S Krstičevićem smo razgovarali u Splitu u pauzama između obilaska stranačkih organizacija.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković odabrao vas je za direktora kampanje. Što mislite da je utjecalo na tu njegovu odluku?

- Vjerujem da se gospodin Plenković vodio prije svega kriterijem mojih upravljačkih znanja i iskustava. Cijeli moj profesionalni razvoj obilježen je pretežito iskustvima vođenja kako vojnih, tako i poslovnih organizacija. Vjerujem da su me ta iskustva izgradila kao kompetentnog lidera koji razumije širi kontekst i koji može dati dodanu vrijednost u stvaranju i usmjeravanju tima prema konkretnim ciljevima. Vjerujem, isto tako, da je gospodin Plenković prepoznao da se u svom političkom izričaju zalažem za one političke ideje i usmjerenja koja su i njemu bliska i prihvatljiva. To je u prvom redu ideja HDZ-a koji će uvažavati sve različitosti u društvu ali njegovati istinske ideje moderne, europske demokršćanske stranke.

Kako to da ste pristali? Kako je došlo do te suradnje?

- U recentnim političkim previranjima jasno sam iskazivao svoje stavove i neslaganje s nekim političkim odlukama koje su HDZ, ali i cijelu državu, dovele u nimalo zavidnu situaciju. Kritički sam se osvrtao na odluke koje su nas dovele do prijevremenih parlamentarnih izbora, a sada je vrijeme za djelovanje, za konkretan doprinos razvoju zrelijeg i boljeg hrvatskog društva. I dalje sam uvjeren da HDZ, kao stožerna stranka koja je stvarala i očuvala Hrvatsku, mora preuzeti potpunu odgovornost da ovu državu učini boljom. Smatram da to možemo ostvariti uz vodstvo gospodina Plenkovića. Vjerujem da je on ta osoba koja će znati odgovoriti izazovima daljnjeg razvoja stranke, ali i osoba koja će služiti domovini u ulozi hrvatskog premijera. Zbog toga sam pristao i zbog toga je došlo da naše suradnje.

Što Plenković donosi novo HDZ-u i zašto mislite da bi bio dobar predsjednik stranke?

- Gospodin Plenković jedan je od onih ljudi kod kojih odmah primjećujete izražene intelektualne sposobnosti i ljudske vrijednosti. Kao političar je odmjeren i staložen, spreman saslušati i uvažavati svakog sugovornika. Osoba je snažnog osobnog integriteta koja može zastupati interese većine građana i zadržati njihovo povjerenje. Siguran sam da će i kao predsjednik stranke biti osoba koja zna saslušati prijedloge, kojoj ne smeta preispitivanje ispravnosti smjera kojim idemo. Naravno da se pri tom od svakoga traži i konkretan prijedlog za promjenu ili poboljšanje. Upravo na tome gradimo i našu kampanju, predlažemo nužne i konkretne promjene i poboljšanja na korist našem narodu. Vjerujem da će stranka pod njegovim vodstvom biti ujedinjena, da ćemo se natjecati idejama, rješenjima, inovacijama, a ne povijesnom ulogom naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro.

Vjerujete da, i bez obzira na loše rezultate prema posljednjim istraživanjima, HDZ može pobjediti?

- Kada sam se devedesetih stavio na raspolaganje svojoj domovini, činio sam to iz uvjerenja. Kada sam s mjesta zamjenika načelnika Glavnog stožera, zajedno s generalom Gotovinom i ostalim generalima, potpisao pismo protiv kriminalizacije Domovinskog rata, učinio sam to iz uvjerenja da je tako najbolje za moju domovinu. Zbog tog pisma su mi zabranili da budem vojnik, dakle ono jedino što sam u životu želio. Kada sam napustio dobar posao u privatnom sektoru i prihvatio voditi listu HDZ-a u X. izbornoj jedinici, i to sam činio jer sam vjerovao da ću tako najbolje služiti svojoj zemlji. I sada sam svoju odluku da se aktivno uključim u kampanju gospodina Plenkovića donio iz uvjerenja da je to korisno i za stranku i za Hrvatsku. Da, istinski vjerujem da će gospodin Plenković pobijediti na izborima za predsjednika stranke, ali i da će HDZ pod njegovim vodstvom pobijediti na parlamentarnim izborima i povesti Hrvatsku putem boljitka.

Kakav HDZ danas treba biti? Stranka okrenuta više budućnosti i politički desnom centru ili narodnjačka stranka desnice?

- HDZ je stranka koja je stvarala i očuvala hrvatsku državu. Gradila se u vihoru Domovinskog rata, bila uz narod kada je bilo najteže i zato će ona uvijek imati elemente narodnjaštva. Danas, uz te elemente, HDZ treba biti moderna, europska demokršćanska stranka. Stranka koja uvažava sve različitosti, svačije ideje i bori se za boljitak svakoga hrvatskog građanina. Siguran sam da će pod vodstvom gospodina Plenkovića upravo to biti prepoznatljivi elementi političkog djelovanja HDZ-a.

Kakav ćete program nuditi u kampanji?

- Prije svega želimo vratiti vjerodostojnost HDZ-u i vratiti povjerenje birača. Da građani prepoznaju HDZ kao onu snagu koja će Hrvatsku učiniti politički stabilnom zemljom koja ima preduvjete za gospodarski rast. Želimo poticati daljnju demokratizaciju stranke, veću uključenost svih članova pri donošenju novog Statuta. Smatramo da su temeljne organizacije stupovi stranke na kojima moraju počivati sve bitne promjene u stranci. Želimo spajati, a ne dijeliti unutar HDZ-a, a kruna svega bit će izborna pobjeda na predstojećim parlamentarnim izborima.

Očekujete li da će biti više kandidata za šefa HDZ-a?

- Mi na to ne možemo utjecati, no svakako bismo pozdravili kandidaturu nekog drugog člana stranke. Izbori zato i služe da se kandidiraju svi koji smatraju da mogu donijeti nešto novo i dobro. Koliko će kandidata biti u utrci za predsjednika stranke, mi ne želimo nagađati. Osobno bih pozdravio svakog stranačkog kolegu koji je spreman preuzeti odgovornost za daljnji razvoj stranke i Hrvatske u cjelini.

Plenković je dobio podršku svih dalmatinskih i zagrebačke organizacije HDZ-a. Hoće li to biti dosta za pobjedu?

- Svakodnevno se javljaju gradske i županijske organizacije koje daju potporu Plenkoviću. Upravo ovaj tjedan u Splitu su mu otvorenu potporu dale i sve četiri županijske organizacije s dalmatinskog područja, kao i mnoge gradske organizacije. Svi oni, a vjerujem i većina članova stranke, podržavaju gospodina Plenkovića jer u njemu prepoznaju snažnu osobu s kojom će HDZ pobijediti na izborima i preuzeti odgovornost za vođenje Hrvatske.

Vi i prof. Tuđman bili ste jedni od onih koji nisu htjeli potpisati zahtjev za opozivom premijera. Zašto?

- Zato što sam smatrao takvu odluku pogrešnom i štetnom za stranku i državu. Ja nisam navikao biti glasački stroj, robot koji diže ruku kada to od njega traže. Naučio sam misliti svojom glavom i promišljati o dugoročnoj ispravnosti postupaka koje poduzimam.

Stručnjak ste za nacionalnu sigurnost. Što ona znači za Hrvatsku u trenutku stalnih terorističkih napada u Europi?

- Kada govorimo o sustavu nacionalne sigurnosti, očekujemo da taj sustav osigura sigurno okruženje te zaštitu i promociju nacionalnih interesa Hrvatske, a poglavito kroz zaštitu ljudi, gospodarstva, infrastrukture, prirodnih resursa i državnog teritorija kao pretpostavki gospodarskog prosperiteta države i blagostanja njenih građana. Pri tome sustav nacionalne sigurnosti uzima u obzir sve poznate i novonastale ugroze i izazove, moguće sudionike te posljedice ugroza nacionalne sigurnosti. Sustav nacionalne sigurnosti mora se temeljiti na ranom prepoznavanju ugroza i izazova te prevenciji nastanka sigurnosnih incidenata.

Recentna zbivanja u svijetu dokaz su da su današnje sigurnosne ugroze i rizici kudikamo kompleksniji nego ranije. Odgovori na tu kompleksnost ugroza i rizika ne mogu biti parcijalni, već moramo integrirati sposobnosti i potencijale vojske, policije, sigurnosno-obavještajnog sustava, civilne zaštite, diplomacije, gospodarstva, sve ovisno o tipu ugroze i veličini tog rizika. Siguran sam da je mnogima danas jasno, nakon kaosa s izbjegličkom krizom, nespretnosti i nespremnosti s kojima smo se suočavali i u situacijama većih elementarnih nepogoda, da nemamo sustav kriznog upravljanja u kojemu se mora jasno znati tko i kako angažira i upravlja potrebitim elementima cjelokupnog sigurnosnog sustava. Zamislite samo kakva bi bila reakcija institucija sustava nacionalne sigurnosti u slučaju terorističkih napada na tlu Hrvatske. Ne možemo se više suprotstavljati novim sigurnosnim izazovima s tradicionalnim preventivnim mehanizmima. Zato je i jedno od temeljnih određenja politike HDZ-a - sigurna Hrvatska. A da bismo živjeli u sigurnoj Hrvatskoj, moramo sve postojeće elemente, nominalno i organizacijski nedefiniranog sigurnosnog sustava, institucionalno i organizacijski transformirati i uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, kao proaktivni sustav zaštite domovine.

Je li vas razočarao Karamarko kada vas nije predložio za ministra obrane?

- Kada sam na prošlim izborima pristao voditi izbornu listu u X. izbornoj jedinici, nisam to učinio zbog borbe za pozicije. To sam učinio jer sam osjećao poziv da se svi pomaknemo i da u Hrvatskoj stvari pokrenemo na bolje. Činim to i danas, a činit ću dok god budem mogao dati kvalitetan doprinos razvoju ukupnoga hrvatskog društva. U svemu što radim nastojim dati maksimum, pa sam tako davao i svoj maksimum kao predsjednik stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost. Stvorili smo izniman tim stručnih ljudi koji su razvili programe i koncepte koje nismo kasnije niti pokušali implementirati. U tome se i očituje moje nezadovoljstvo, u nečinjenju i nesnalaženju, a istovremenom zanemarivanju istinskih potencijala.

Može li nakon izbora doći do ponovne suradnje Mosta i HDZ-a na nacionalnoj razini nakon promjene vodstva u HDZ-u?

- U svojoj se osnovi odnosi grade između ljudi, a ne između organizacija. A gdje god postoje ljudi dobre volje i otvorena srca moguće je uspostaviti suradnju. Ako još ktome postoji suglasje o ključnim interesima države i društva nemamo pravo opstruirati suradnju. Bez obzira na to koliko sam uvjeren u potencijal HDZ-a i pozitivan rezultat na izvanrednim parlamentarnim izborima, volio bih vidjeti značajnije okupljanje stranaka desnog centra. Mislim da nam danas treba zajedništvo kao u devedesetima kada smo svi stajali kao jedan u borbi za domovinu. Danas se borimo za radna mjesta i za bolji standard. Za tu borbu Hrvatska treba upregnuti sve svoje potencijale. Zato u timu gospodina Plenkovića vjerujemo da su za suradnju dobrodošli svi koji u toj borbi mogu pomoći.

Dobar ste prijatelj sa svojim suborcem Antom Kotromanovićem. Opstaje li to prijateljstvo unatoč političkim razlikama?

- Ante je hrvatski branitelj, čovjek koji je sudjelovao u Domovinskom ratu i dao velik doprinos u stvaranju neovisne i suverene države. Nas su spojile teške ratne okolnosti i mi jednostavno ne možemo biti protivnici. Vjerujem da nema te politike koja može uništiti naše prijateljstvo. I bez obzira na naša različita politička uvjerenja, vjerujem da Ante u svom političkom djelovanju isto tako želi dobro za Hrvatsku.

Vidite li sebe u ulozi novog ministra obrane, ili možda potpredsjednika za nacionalnu sigurnost u mogućoj novoj Vladi HDZ-a?

- U današnjem poslovnom svijetu jedan od trenutačno ključnih izazova s kojima se susreću poslovne organizacije jest stvaranje visoko kompetentnih timova u kojima će do izražaja sve više dolaziti suvremena menadžerska znanja i vještine. A ključ uspjeha nalazi se u sposobnosti prepoznavanja tih znanja i vještina iste povezivanju. Izazov je to s kojim se suočava cijelo hrvatsko društvo i zato njegovo rješavanje postaje jedan od naših najvećih prioriteta. HDZ prepoznaje potrebu za jačanjem svojim timova, pa u tom svjetlu svoj angažman u HDZ-u doživljavam kao priznavanje kompetentnosti i prepoznavanje mogućnosti mojeg doprinosa u radu tih timova. Tko će imati kakvu ulogu unutar tih timova, u ovom trenutku je manje važno. Ono što je važno u ovom trenutku jest činjenica da HDZ ima velik potencijal, predvođen gospodinom Plenkovićem, tim koji će mobilizirati široku stranačku bazu, ali i vjerne simpatizere stranke i u konačnici pobijediti na izborima.

Kažu da ste vi u kampanji lice koje će privući desniji dio HDZ-a i braniteljsku populaciju.

- Moja je uloga prvenstveno usmjerena na organizaciju i vođenje izbornog stožera gospodina Plenkovića u sklopu unutarstranačkih izbora. Pitanja braniteljske populacije nisu dio tog spektra poslova, pa se nadam da će većina prepoznati razlike između uloge direktora kampanje i uloge potencijalnog zastupnika braniteljske populacije. Naravno, moram naglasiti da sam iznimno ponosan što sam dio te populacije, a slijedom toga i posebno osjetljiv na probleme s kojima se branitelji suočavaju. Usuđujem se reći da razumijem te probleme, da sam uvijek bio i bit ću spreman pomagati svojim suborcima, prijateljima i svim hrvatskim braniteljima. Hrvatski branitelji su kamen temeljac naše države. Njima dugujemo zahvalnost što danas uopće glasamo. To je populacija s velikim, a neiskorištenim potencijalom. To su ljudi koji su u jednom trenutku svog života iskazali ogromnu hrabrost, odlučnost, vjeru u pravednost. Buduća Vlada zato mora pronaći način kako te ljude integrirati u društvo i pametno koristiti njihove dokazane vrijednosti. I upravo zbog njih koji se devedesetih nisu dijelili te podjele ne volim ni danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:03