RADOVI KASNE

ŠTO SE DOGAĐA S RATNIM SIMBOLOM Penava: 'Zašto bi Grad Vukovar opstruirao svoj projekt obnove Vodotornja?'

Što se događa s obnovom ratnog simbola Vukovara - legendarnog Vodotornja, odnosno događa li se u pozadini priče opstrukcija završetka projekta, pitanje je koje se nametnulo nakon istupa Đure Bamburača, vlasnika tvrtke Planum-građenje iz Vukovara, koji je, kako prenosi portal Telegram, u izjavi neizravno prozvao za opstrukciju Grad Vukovar kao investitora projekta.

“Napisao sam pismo gradonačelniku Penavi da više ne dolaze na gradilište jer ću to smatrati destrukcijom i ometanjem posla te da će moja tvrtka prekinuti radove”, kazao je Bamburač za Telegram nakon što je prethodno iznio nekoliko mjesecima poznatih činjenica i problema, zbog kojih obnova Vodotornja još nije završena, a veliko je pitanje hoće li uopće biti ove godine.

Podsjetimo, u svibnju 2017. godine, kad su počeli radovi na obnovi, najavljeno je da bi sve trebalo biti završeno do studenoga 2018., no vrlo brzo se pokazalo da je to bila preoptimistična prognoza pa je u travnju 2018. kao novi rok završetka obnove najavljeno proljeće ili najkasnije ljeto 2019.

Međutim, i to se do jeseni prošle godine pokazalo kao sporan rok pa je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u izjavi za Jutarnji list u studenome 2018. kazao kako očekuje “da će otvorenje biti sljedeće godine, ali ne zna kada”.

Stropna ploča

Problemi s kojima su se svi uključeni u projekt susreli, a to su investitor, projektanti i izvođači, pokazali su se prilično velikima, o čemu je Jutarnji list pisao upravo u studenome prošle godine.

Naime, prvo se pokazalo da mjere unutarnjih dimenzija Vodotornja odstupaju od dimenzija u projektnoj dokumentaciji, nadalje uočeno je da se toranj nagnuo prema sjeverozapadu oko 70 cm pa je trebalo prilagoditi dio projektne dokumentacije koji se odnosi na novo panoramsko dizalo i novu čeličnu konstrukciju.

Putanja panoramskog dizala mora biti okomita, pa je bilo potrebno prilagoditi otvore za okno dizala i nosivu čeličnu konstrukciju.

Osim toga, nakon uklanjanja velikog spremnika za vodu uočena su znatno veća oštećenja postojeće armiranobetonske konstrukcije od predviđenih koja se nisu mogla vidjeti prije, što je dovelo u pitanje projektom predviđeno rušenje postojeće stropne ploče.

Oštećenja

“Projektant i nadzorni inženjer predložili su zadržavanje postojeće krovne ploče jer je zbog velikih oštećenja konstrukcije postojala opasnost od urušavanja dijelova zidova od opeke.

Zbog toga je izmjenom i dopunom projektne dokumentacije promijenjeno tehničko rješenje i tehnologija izvođenja radova, odnosno izvedena su dodatna ojačavanja plašta i rebara Vodotornja te prilagodba nove čelične konstrukcije...” izvijestili su nas tada iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara.

Osim toga, utvrđena su brojna sekundarna oštećenja i sve je to utjecalo na rokove za završetak posla.

U želji da doznamo koji su se to novi problemi pojavili pokušali smo stupiti u kontakt i s gospodinom Bamburačem, no u tvrtki Planum-građenje rekli su nam da je na godišnjem odmoru.

Ostavili smo poruku da nam se javi i pojasni o čemu je riječ, i o kakvoj je opstrukciji, jer o tome za Telegram nije rekao ništa konkretno i ništa novo, no do zaključenja ovoga teksta nije nam se javio. Penava nam je, pak, kazao da je neugodno iznenađen.

- Iskreno, nisam znao da smo u lošim odnosima s izvođačem radova i njihovim vlasnikom jer o tome nije bilo riječi ni na jednom našem sastanku, a pogotovo ne znam o kakvoj je opstrukciji bilo riječi te kako i zašto bi to Grad Vukovar opstruirao svoj projekt.

Sve mi je to čudno i nadam se da ćemo od gospodina Bamburača, s kojim inače odlično surađujemo, dobiti odgovore - rekao je Penava, a nas je zanimalo i kad bi obnova mogla završiti.

- Ne znam. Htio sam da to bude u rujnu ili listopadu, ali ako ne može, onda ćemo sve odgoditi za proljeće, jer me otvorenje u studenome ne zanima.

To treba biti svečan i radostan događaj uz prigodni koncert, vatromet i zabavu po lijepome vremenu, što bi bilo neprimjereno u studenome kada se cijeli mjesec prisjećamo žrtve Vukovara u Domovinskom ratu - poručio je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:22