NIŠTA OD APN-a?

Što se događa sa subvencijama za stambene kredite? Građani već dali predujam, ali novca još nema

Većina sredstava korišteno je za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom
Ilustracija
 Luka Gerlanc/CROPIX

Zapele su obećane subvencije za kupnju stanova mladima. Oni tako do novog stana uz pomoć države neće moći u rujnu, kako je ranije bilo predviđeno, već će subvencije krenuti najranije u listopadu.

Ministarstvo graditeljstva je za Dnevnik.hr priopćilo da žele nastaviti program, no problem je raspoloživost sredstava.

- Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta. Javnost će se u najkraćem mogućem roku obavijestiti o mogućem datumu objave novog natječaja, odgovorili su iz Ministarstva.

Da sredstava za ovu godinu ima, siguran je bivši ministar Predrag Štromar, koji apelira da se u natječaj krene čim prije.

Mnogi građani su već predali sve potrebne papire, a neki su već dali i predujam za stanove.

- Ako ne bude APN-a, ići će na redovne stambene kredite, ali svi nestrpljivo čekaju da iskoriste subvenciju, kaže za Dnevnik.hr kreditni posrednik Hrvoje Travnikar. Da će klijenti ići na redovne kredite u slučaju da APN-a ne bude, potvrdio je i Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u i dodao da je određen broj predugovora već potpisan.

Iz Hrvatske udruge banaka poručili su da su spremni za novi krug poticaja, a zbog korone će za neke klijente još uvijek biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:13