EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

ŠTO SE DOGAĐA U STUDENTSKIM CENTRIMA DOK NEMA NASTAVE NA FAKULTETIMA Menze i dalje rade, a evo kakva su pravila u studentskim domovima

 Srđan Vrančić / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je upute koje se odnose na studentske centre te sve o čemu je potrebno voditi računa u trenutnoj situaciji epidemije koronavirusa.

Studenski centri trebaju obavljati samo nužne i neodgodive poslove vodeći računa da studenti niti u jednom trenutku ne budu zakinuti ili dovedeni u situaciju da im se uskraćuju njihova temeljna prava (pravo na smještaj, prehranu i studentski rad).

Obustava rada uslužnih djelatnosti ne obuhvaća studentske kuhinje, no one bi prema preporuci Ministarstva ipak trebale raditi u smanjenom kapacitetu, vodeći računa o svim higijenskim i sigurnosnim mjerama zaštite od koronavirusa. Studentska kuhinja u studentskim domovima trebala bi biti na raspolaganju studentima koji se i dalje nalaze u studentskom domu.

U slučajevima gdje nema studenata nije potreban rad kuhinje te je kapacitete potrebno prerasporediti.

Studentski centri trebaju prilagoditi svoje kapacitete trenutačnim potrebama te organizirati samo nužno poslovanje. Ugovori o obavljanju studentskih poslova mogu se preuzeti online stoga ne postoji potreba za osobni dolaskom u Student servis, a potpisani original Ugovora o obavljanju studentskog posla može se vratiti poštom ili drugom dostavom.

Kada je riječ o smještaju studenata, studentski centri su dužni strogo poštivati upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te donijeti vlastite upute vezane uz pravila ponašanja i mjere zaštite studenata u domovima.

Trebalo bi izbjegavati povratak studenata u studentske domove, a ako se isto dozvoli, važno je pridržavati se uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodaje se u uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U studentskom domu nije dozvoljena samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske.

Odluka o organizaciji rada tijela državne uprave za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa na odgovarajući način odnosi se i na javne službe odnosno na studentske centre te treba postupati u skladu prema njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 21:37