KRIZA KONCERNA

ŠTO SE DOGODILO S LJUDIMA IZ VRHA AGROKORA NAKON DOLASKA RAMLJAKA Od bivše Uprave ostao samo jedan čovjek: 'Hodnici su prazni...'

Sjedište Agrokora u Ciboninom tornju
 Željko Puhovski / Hanza Media

Damir Kuštrak, dugogodišnji menadžer Agrokora koji je bio vrlo aktivan i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, čini se da je jedini ‘preživjeli’ kadar starog upravljačkog sustava posrnulog koncerna. Izvanredni upravitelj Ante Ramljak odlučio je zadržati na mjestu člana Nadzornog odbora Mercatora u kojem je od 2014. godine, dok su svi ostali članovi Uprave i NO-a Agrokora potpisali sporazumni raskid radnog odnosa i dali ostavke, a to su učinili i niže rangirani članovi obitelji.

U poslovnoj zajednici Kuštrak je dobro poznat po svojim pregovaračkim vještinama, pa nisu iznenađeni njegovim ostankom u tornju. Kako se može čuti od sadašnjeg vodstva, u prilog mu je išlo nekoliko činjenica: nije član obitelji, ima vrlo dobre kontakte i informacije, a kompaniji je ipak potreban određeni kontinuitet.

Pusti uredi

Na pitanje što u novim okolnostima znači njegovo članstvo u Nadzornom odboru Mercatora, sam Kuštrak tek kaže da je on “unrestricted company, što znači da nije opterećen situacijom u Agrokoru i kontrolira retail u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori”. Prema obavijesti na Ljubljanskoj burzi, Mercator je lani ostvario gubitak od 72,7 milijuna eura, a slovenski parlament je donio zakon kojim želi stvoriti podlogu za nadziranje financijskih transfera između njega i Agrokora.

Zagreb, 171114. 
Avenija Vukovar 78.
Ministarstvo rada i socijalne skrbi.
Sjednica Gospodarsko socijalnog vijeca GSV. Na dnevnom redu su bile smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2015. do 2017. i prijedlog drzavnog proracuna za 2015. godinu, s prijedlogom projekcija za 2016. i 2017. godinu, te prijedlog Strategije razvoja javne uprave i odluka o imenovanju u Upravno vijece Sredisnjeg registra osiguranika REGOS.
Na fotografiji: Damir Kustrak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Na hodnicima kompanije, kažu novi stanari, još se mogu sresti neki stari kadrovi, ali suštinski koncern je mrtav. Izvanredni upravljački tim zapravo ozbiljno surađuje s menadžerima pojedinih kompanija s kojima pokušava optimizirati njihov budući koncept poslovanja kako bi bio profitabilan u izmijenjenim okolnostima.

U ovom su trenutku najvažniji pregovori o novoj rundi financiranja predviđenoj za lipanj. Cilj je osigurati nekoliko stotina milijuna eura kako bi se tvrtke koncerna pripremile za poslovanje tijekom sezone, ali ujedno i uhvatio korak s novim rokovima plaćanja. Kako je nedavno pojasnio Ramljak, da bi dobavljači počeli ponovno prodavati robu Konzumu, nužno je pridobiti njihovo povjerenje, a to je moguće jedino tako da im se osiguraju uredni rokovi plaćanja.

Novi interes

Među zainteresiranim za posuđivanje novca Agrokoru i dalje se spominju brojne banke, fondovi, ali i drugi investitori. Pritom njihov interes nije samo kreditiranje nego i kupnja tvrtki iz portfelja koncerna. Tako se na brojnim sastancima aktera u priči oko Agrokora spominju neki inozemni fondovi specijalizirani za ulaganje u rizičnu imovinu, ali i kompanije iz branše. Sve želje ne kriju ni zainteresirani domaći kupci, prije svega veći dobavljači Agrokora koji s njim dijele i neke djelatnosti, a ujedno iščekuju ‘ravnanje računa’. Tako se ponovno može čuti da je Podravka zainteresirana za kupnju Leda, i to cijelog asortimana, da Atlantic Grupa spremno čeka Jamnicu, dok se Franck nada dobiti Roto Dinamic.

Sustav jamstava

- Da je te tvrtke lako prodati, to bi učinio i Todorić, kažu u novom vodstvu Agrokora, podsjećajući da su sve one opterećene kompliciranim sustavom jamstava koji tek treba razriješiti.

Premda bi mnogi podržali okrupnjivanje domaćih prehrambenih kompanija, u ovom slučaju to neće teći tako jednostavno. Vrlo vjerojatno, moći će dobiti samo oni koji su spremni platiti više od konkurenata. No, sigurno je da prodaja tvrtki iz sastava Agrokora, kao i mnoguće pretvaranje duga u udjel, neće tako skoro na dnevni red. Do 10. lipnja teče proces prijave tražbina, a nakon toga će se izabrati stalno vjerovničko vijeće od devet članova koje će na kraju odlučivati o svemu, pa i o kriterijima po kojima će se dugovi pretvarati u udjele. Na izvanrednom upravitelju i konzultantu za restrukturiranje je da u idućim mjesecima izrade prijedlog nagodbe prihvatljiv većini vjerovnika. U suprotnom, slijedi najmanje poželjan ishod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:05