SPOR

ŠTO SE KRIJE IZA DIKANOVE TIRADE NA FACEBOOKU 'Trn u oku' mu je odvjetnički ured: 'Odvjetnici dolaze na posao, a pred vratima ih dočekaju govna'

 
 Facebook: Josip Radeljak

Poduzetnik Josip Dikan Radeljak, koji je dugi niz godina imao prijavljeno prebivalište u Italiji, ali živi u srcu Zagreba u stanu na Cvjetnom trgu koji je kupio prije više od 20 godina, prekjučer se sam stavio u fokus javnosti i to zbog jednih velikih i smiješnih drvenih vrata na sredini kata u stubištu zgrade.

U svom obraćanju u kojem nije birao riječi, opetovano se obrušio na hrvatsku državu, na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) s kojom se još uvijek sudski spori, nezadovoljan je i policijom i pravosuđem za koje kaže da ga vode udbaši, a posljednji "trn u oku" su mu, doznajemo, susjedi - djelatnici odvjetničkog ureda koji je u zakupu prostora u vlasništvu SPC-a i koji se nalazi preko puta ulaza u stan u kojem živi Radeljak.

"Poslije duge i neuspješne pravosudne borbe s četnicima u Hrvatskoj, doživio sam i zadnju potvrdu mojoj odluci da se odselim iz ove septičke jame od zemlje.

S par stotina škuda u RH možete iznajmiti majmunolike obrijane ovlaštene ubojice da vas bez ikakve zakonitosti fizički napadnu, tuku i izbace iz vaše vlastite kuće, a možda i ubiju ako im se eto prohtije...", dio je Radeljakove poruke javnosti nakon što je u utorak ujutro bravar u prisustvu zaštitara tvrtke Virtus security obijao drvena vrata "zakucana" dodatno letvama na katu stubišta s dva stana, a iza kojih je s maskom na licu provirivao Radeljak.

No krenimo redom. Na spornom katu nalaze se dva stana. U jednom živi Radeljak, a u drugom je u zakupu od svibnja 2018. godine odvjetnički ured Rogulj.

I dok iz odvjetničkog ureda nemaju komentara na cijelu situaciju, susjedi u zgradi na Trgu Petra Preradovića žude za mirom, a Radeljak tvrdi da je vlasnik zapravo cijelog kata, ali da se zbog dijela u kojem su trenutno odvjetnici, sa SPC-om spori na sudu.

- Firma moga sina je vlasnik tri stana u zgradi. U jednom živim ja, imam i onaj na 7. katu koji sam legalizirao, i treći je taj u kojem je odvjetnički ured i za koji samo čekam još pravomoćnu drugostupanjsku sudsku presudu.

U zamjenu za taj prostor SPC-u sam dao dva stana u Ilici 7. No SPC-ov novi šef je odustao od ugovorne obveze sa mnom i sada se s crkvom sporim sudski. Žele me svi otjerati odavde.

Lani u rujnu SPC je stavio obavijest da vrata na tom zajedničkom prostoru kod stepenica na katu idu na popravak. I od tada je soba moje kćeri nezaštićena jer joj svatko sa zajedničkog stubišta kroz vrata kupaonice može doći do kreveta sobe.

Kad sam stavljao ova smiješna improvizirana vrata, odvjetnicima sam dao ključ. Ali oni ta vrata ne zatvaraju.

I onda sam ih dodatno očvrsnuo jer sam dužan štititi svoje dijete - pojašnjava nam Radeljak koji je stanove na tom katu, naglašava, kupio za kćer i za sina, dok je sebi za umirovljeničke dane predvidio na 7. katu inicijalno ilegalno omeđenu terasu koju je u međuvremenu legalizirao.

Zbog postupanja od utorka kada su ga zaštitari iz njegovog dijela, tvrdi, protupravno gurali, dirali i pritom nosili pištolje, Radeljak je, kaže nam, podnio kaznene prijave protiv "zaštitara, bravara ali i policajaca jer su mirno gledali obijanje vrata".

- Tog jutra sam stajao na stepeništu pred vratima. Prethodno sam se posavjetovao s odvjetnikom koji mi je rekao da pokažem vlasničke papire i da me nitko ne može taknuti.

Ali došli su zaštitari koji su na mene fizički navalili. Počeli su razbijati improvizirana vrata sjekirom nakon što je bravar prčkao po bravi. Zvao sam policiju te sam na kraju kroz svoj stan prošao sve do kupaonice gdje sam izašao na vanjski hodnik, iza tih drvenih vrata koja su trgali.

Komplicirana je to priča koju sam jedva objasnio policiji. Ali, sad vidim da sam pogriješio što se nisam uselio i u taj dio koji mi pripada ugovorom pa nek' me izbacuju onda iz SPC-a. A ovako igram pošteno i čekam sporo naše pravosuđe da odluči.

Svim podstanarima u tom prostoru, a bilo ih je do sada pet, pokazao sam svoje vlasničke papire. Znate što su mi odvjetnici rekli? Da oni imaju ugovor i da su platili godinu dana unaprijed.

Ali to nije moj problem jer tu sam oštećen ja - zaključio je Radeljak tvrdeći da su odvjetnici, unatoč sklopljenom ugovoru od prije dvije godine, u tom prostoru ilegalno.

Iz odvjetničkog ureda Rogulj su bez komentara, a ostali susjedi u ulazu samo žele mir.

- Zamislite, odvjetnici dolaze na posao, a pred vratima ih dočekaju govna, pa čačkalice nagurane u bravu ili ljepilo. Na drvena improvizirana vrata koja su postavljena i štite ulaz u pretprostor, Josip je stavio letve i katance.

Uz vrata zna biti odbačena i šuta, katran ali i žuta tekućina, valjda mokraća. Lopticu krivnje prebacuju jedni na druge. Ne možete pojmiti kakav se vonj ujutro zna širiti stubištem.

Do sada su iz odvjetničkog ureda dva puta angažirali zaštitare i bravara jer do svoga ureda od tih postavljenih drvenih vrata na sred stubišta, nisu mogli doći. Prvo je to bilo 25. travnja pa odvjetnici nakon slobodnog vikenda nisu mogli u ured.

Zatim im je ponovno 1. svibnja dodatno Josip zabarikadirao vrata tako da se priča ponovila - kaže za Jutarnji list jedan stanar zgrade, otkrivši da se "Dikan iako u godinama osjeća kao dječarac koji se umjesto o vlastitom zdravlju oduvijek radije brinuo o kvadratima nekretnina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:52