TURBULENCIJE

Što se krije iza kaosa koji se događao u Dubravi? Iza svega je stajao tek jedan ‘otrcani‘ cilj

Smjene u bolnici krenule su nakon niza šokantnih objava o uvjetima u kojima borave baš pacijenti s covidom
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Od jučer KB Dubrava ima novog ravnatelja. Upravno je vijeće bolnice razriješilo dosadašnjeg ravnatelja, prof. dr. Srećka Marušića, i imenovalo prof. dr. Ivicu Lukšića, dosadašnjeg koordinatora Primarnog respiracijskog intenzivističkog centra za liječenje oboljelih od koronavirusa, za vršitelja ravnateljske dužnosti. Valja se nadati da će tako prestati dosadašnje očito dvovlašće koje u toj ustanovi traje otkako je odlučeno da Dubrava postane covid-bolnica, a to je značilo i neprimjerenu organizaciju rada.

Naime, KB-om Dubrava stvarno je i dalje upravljala uprava izabrana na početku mandata bivšeg ministra Milana Kujundžića, a odgovornost ljudi zaduženih za PRIC, na žalost, nije pratila i mogućnost odlučivanja vezano za respiracijski centar. Riječju, suradnja je bila krhka čak i kad je u KB-u Dubrava bio tek pokoji pacijent prošlog proljeća, a u trenutku kad se shvatilo da će za covid-pacijente trebati svih 650 kreveta, kulminiralo je očito razmimoilaženje o tome treba li 'ukinuti' ostatak bolnice u ime koronavirusa.

Oni dobro informirani kažu da iza svega stoji tek jedan 'otrcani' cilj, kad je riječ o politici, a to je da se pod svaku cijenu iskamči ostavka aktualnog ministra Vilija Beroša, što je sigurno najjednostavnije postići kaosom u skrbi za korona-pacijente. Bolji poznavatelji prilika u KB-u Dubrava kažu da svaki put kad krenu pisma i spontani prosvjedi, znak je to da se pokušavaju ostvariti neki interesi koji uglavnom nemaju veze s medicinom ili boljitkom za pacijente.

Zavladao kaos

Oni zaduženi za PRIC kažu kako većina uprave nije ni koraknula u taj centar niti je to bilo u njihovu fokusu. Pokušaji zaduženih za PRIC bili su, kažu, ušutkani, svaki put kad su od uprave tražili nešto što je direktno povezano s covid-pacijentima. S obrazloženjem - to nije vaš posao. Istodobno, većina liječnika i medicinskih sestara, nakon što se u samo nekoliko dana značajno povećao broj pacijenata u PRIC-u, podmetnuli su leđa sve kako bi pacijenti dobili primjerenu skrb. No, u trenutku kad je javno izgovoreno da KB Dubrava uskoro postaje isključivo covid-bolnica, krenule su, kažu, difamacije u kojima je neprestano isticano 'mi ne želimo covid-bolnicu'.

Sve je to rezultiralo smjenom upravnog vijeća čije je donedavna čelnica zapravo vrlo iskreno rekla: "Ne znam zašto smo smijenjeni, sve smo radili dobro"! Zanimljivo je da je na prošlotjednom sastanku svih čelnika klinika i zavoda bolnice s novim predsjednikom Upravnog vijeće, Silvijem Bašićem, navodno netko od bivših političara rekao: 'S obzirom na to da je odluka o covid-bolnici politička, od Beroša treba pismom zatraži njezino ukidanje'! No, očekivano to nije prošlo pa su onda krenula spontana okupljanja koja su trebala spriječiti odlazak necovid-pacijenata iz KB Dubrava.

Koliko se namjerno pokušava stvoriti kaos govori i to da još u nedjelju nitko iz uprave nije dao nalog klinikama da odgode dijagnostiku, preglede i operacije nehitnih pacijenata, njih barem petstotinjak, da ne bi u ponedjeljak 'poljubili' vrata. Lako je zamisliti opravdanu ljutnju pacijenata u slučaju da se to stvarno i dogodilo. Srećom, ta vrsta diverzije je izostala, a pacijenti će uslugu dobiti u nekoj drugoj zagrebačkoj bolnici.

Zanimljivo je da su oni koji su ovih dana vodili prosvjede upravo oni koji su trebali osigurati da KB Dubrava pruži najbolju moguću uslugu oboljelima od covida-19. Dobro informirani kažu kako je borba za 'prave' a ne covid-pacijente zapravo potaknuta i nekim potpuno osobnim interesnima, jer neki gube svoje 'niše' koje su godinama gradili. Neki, pak, kažu, odrađuju dobivene pozicije zahvaljujući političkim angažiranjima u nekim drugim vremenima kad su im te opcije jamčile napredovanje na ljestvici svake vrste.

Treba podsjetiti da je sad već bivša uprava u proljetnim mjesecima primjerice sama sebi dodijelila 90 prekovremenih sati (valjda za rad u covid-centru!?). Samo jedan član nije uzeo taj 'poklon', a dio ostalih htio je vratiti nezarađeno tek nakon što je bolnicu pročešljala inspekcija. Među ostalim, stara je uprava nastojala ostati u svojim stolicama navodno barem još desetak dana, a razlog je navodno činjenica što prof. dr. Lukšiću ističe mandat predstojnika Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju za tri dana pa bi to bila prilika za njegovu eliminaciju.

Težak i odgovoran posao

Da sve bude grotesknije, medicinske sestre koje rade u PRIC-u nisu dobivale veće plaće kako je to bilo dogovoreno, odnosno 23 posto više. Naime, kad im se s primanja skinuo smjenski rad, rad u intenzivnoj skrbi... onda su nerijetko plaće bile i manje. Dakako, s pravom su nezadovoljne jer rade vrlo težak i odgovoran posao brige o covid-pacijentima. Što znači rad s tako teškim bolesnicima govori i to da u covid-centru treba dvostruko više osoblja nego li za uobičajen rad bolnice.

U tome upravo sestre imaju veliko opterećenje pa će nova uprava morati riješiti i tu očitu nepravdu. Valja se nadati da dio kapaciteta KB-a Dubrava ipak neće biti u potpunosti popunjen jer je šest liječničkih udruga, među kojima i Hrvatska liječnička komora, jučer upozorilo da bi do kraja mjeseca u bolnicama moglo biti 3000 pacijenta s covidom-19, što bi onemogućilo kvalitetno liječenje jer će nedostajati liječničkih i sestrinskih timova.

"Već krajem studenoga bit ćemo prisiljeni donositi odluke tko će od pacijenata imati šansu za život, a tko neće. Jer respiratora i intenzivnih kreveta neće biti za sve. Naš poziv je liječenje ljudi, a ne donošenje odluke tko ima pravo živjeti", ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46