DESTABILIZACIJA

ŠTO SE KRIJE IZA NOVOG NAPADA BANDIĆA NA BLAŽENKU DIVJAK? 'Zna se što njega zanima i što hoće od Plenkovića...'

 
 Sandra Šimunović / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić ponovno se jučer okomio na ministricu znanosti Blaženku Divjak i zatražio od premijera Andreja Plenkovića da povuče potez i smijeni je ili će njegov Klub u Saboru pokrenuti postupak opoziva zbog, kako tvrdi, njezina protuzakonita djelovanja i 7,5 milijuna kuna “bačenih u vjetar” za metodičke priručnike.

Ovo nije prvi put da Bandić napada Divjak, njih dvoje svađali su se i u studenome prošle godine zbog besplatnih udžbenika i nabave tableta, a ovaj put gradonačelnik je otišao korak dalje i traži njezinu smjenu. Napao ju je i zbog nabave tableta po cijeni od 1000 kuna po komadu, dok se u slobodnoj prodaji mogu nabaviti za upola manju cijenu, te je pozvao DORH i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Njegov predsjednik Kluba zastupnika Krešimir Varda, prije koalicijskog sastanka u Vladi govorio je kako ministrica krši zakon kada je riječ o udžbenicima za vjeronauk, no nakon sastanka s premijerom, koji mu je obećao da će se udžbenici financirati, reterirao je i poručio kako će “odlučiti hoće li tražiti opoziv ministrice”.

Iz Vlade su ponovili kako će “osigurati da djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike” i za obvezne i za izborne predmete, a Bandiću je brzo stigao i odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja:

“Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva”, poručili su iz MZO-a.

Iz HNS-a pak neslužbeno poručuju kako bi ih zabrinulo da Bandić hvali ministricu Divjak.

- Ovako kad je napada, uvjereni smo da ministrica radi odličan posao. Kod Bandića je uvijek neki novac u pitanju i vjerojatno traži od Plenkovića financiranje nekog projekta u Zagrebu. Već smo ranije rekli, ako nema Divjak u Vladi, nema ni HNS-a - poručuju u HNS-u.

Šef saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika vladajuće koalicije rekao je kako je parlamentarna većina stabilna i kako nema nikakve potrebe za raspisivanjem prijevremenih izbora.

Kako neslužbeno doznajemo od izvora koji je bio na sastanku vladajuće većine, predstavnici HNS-a Ivan Vrdoljak i Milorad Batinić rekli su kako je Milan Bandić već ranije najavio da će pokušati destabilizirati Plenkovićevu većinu otvaranjem novih tema.

- Premijer Plenković u završnoj je riječi poručio kako je Vlada riješila financiranje udžbenika iz vjeronauka i kako treba sniziti tenzije oko traženja ostavke ministrice. Poručio je kako stvarni razlozi za ostavku ne postoje te da očekuje da se situacija smiri - kaže naš izvor.

- Bandić je pragmatik, ne želi sukobe, ali je procijenio kako može ići u ovu bitku, jer očito ima i druge žetone u svom džepu. On i njegova stranka će inzistirati na smjeni Divjak - uvjereni su naši sugovornici iz Bandićeve stranke. U Vladi, neslužbeno doznajemo, Bandićev jučerašnji istup i javno traženje ostavke ministrice Divjak smatraju neobičnim.

- Nisu nam poznati njegovi stvarni motivi, nepotrebno se stvara ozračje nestabilnosti - tvrdi naš izvor koji jučerašnji Bandićev ultimatum Plenkoviću ne povezuje sa slučajem Brkić.

Drugi sudionik sastanka ocjenjuje da se u Bandićevom napadu krije razočaranje s rezultatima koje je postigao na izborima, jer i premijer mu je rekao da će se financirati svi udžbenici.

- On očito sada mora tražiti ‘plodno tlo’ za dokazivanje pred Crkvom, jer je riječ o udžbenicima za vjeronauk, ali i pred roditeljima učenika. Vidjet ćemo dokle je spreman ići - tvrdi.

Divjak: Zahtjev za smjenom je posljedica nepoznavanja činjenica ili jeftinog politikanstva

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čiju je smjenu zatražio predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekla je u srijedu novinarima da se tu radi o temeljnom nepoznavanju činjenica ili jeftinom politikanstvu i ucjeni.

"Prije svega mislim da je svima jasno da je vjeronauk izborni predmet i da tretman vjeronauka mora biti jednak kao tretman svih izbornih predmeta", kazala je novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade, dodajući da je odluka donesena te da će se, osim udžbenika za obavezne predmete nabaviti udžbenici za sve izborne predmete.

"Sve ovo drugo, svi komentari što se tiče gospodina Bandića ili se radi o temeljnom nepoznavanju činjenica ili se radi o jeftinom politikanstvu i ucjeni", rekla je Divjak, ustvrdivši da ni u jednom od ta dva slučaja nema što dodati.

Napominjući kako oni provode ozbiljnu reformu pozvala je, kako je rekla, sve ozbiljne ljude u ovoj zemlji da razmišljaju o budućnosti svoje djece i kakvo će obrazovanje imati.

"Što se tiče reforme ili ćemo je sad napraviti najbolje što možemo, znači svi moramo uložiti u to da našoj djeci bude bolje ili ćemo nepovratno zaostajati”, rekla je ministrica, upozorivši kako već sad znamo da smo u donjem djelu europske ljestvice što se tiče obrazovanja, ishoda učenja i u ulaganja u obrazovanje, znanost i istraživanje. Zaključila je da se svi sustavi i države koje drže do sebe to rade dok se "mi bavimo ovakvim stvarima".

Ministrica je rekla da ima ozbiljnog posla i traži od svih da ulažu maksimum kako bi se osiguralo da obrazovna reforma od jeseni kad ulazi u sve škole ima dobru podršku i da na taj način osigura da djeca dobiju najbolje što se može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32