AFERA INSPEKCIJA

ŠTO SE KRIJE IZA SMJENE TOLUŠIĆEVA POMOĆNIKA? Damir Agičić: Smijenjen sam jer sam mnogima pomrsio ugodan priljev novca'

 
u krugu: Damir Agičić
 CROPIX

Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane, razriješen je jučer sa svoje dužnosti na zatvorenoj sjednici Vlade. Time su se obistinile najave iz Ministarstva poljoprivrede o njegovoj smjeni istog dana kad je Jutarnji list objavio njegov dopis s uputama inspektorima kako raditi u blagdansko vrijeme.

Dopis

Ministarstvo poljoprivrede se odmah ogradilo od Agičićeva dopisa kojim je krajem prošlog tjedna na adrese petnaestak veterinarskih inspektora poslao službeni dopis u kojem im sugerira da ne “glume prerevnu inspekciju prije Uskrsa”.

“S obzirom na to da je krajem ovoga mjeseca Veliki tjedan i da mnoštvo naših stranaka na poseban način proživljava to razdoblje, preporučujem i molim vas da taj posljednji tjedan ožujka ne planirate nikakve inspekcijske nadzore u objektima”, naveo je Agičić na početku svog dopisa.

Dodao je kako nije primjereno dolaziti u nadzor objekata u vrijeme kad se u našem narodu tradicionalno dariva prijateljima i poslovnim partnerima jer se sa strane mogu čuti komentari “da se dolazi u objekte kako bi se dobilo što neprimjereno”. Na kraju dopisa ostavio je ipak mogućnost da se inspekcijski nadzori i u tom razdoblju provedu “bude li što hitno, možda kakva epizootija zarazne bolesti”.

Ministarstvo je njegov dopis nazvalo neprihvatljivim i poručilo kako “povećanu prodaju prehrambenih proizvoda tijekom blagdana mora pratiti i pojačan inspekcijski nadzor subjekata koji hranu stavljaju na tržište”.

Jučer iz Ministarstva nisu željeli dodatno komentirati Agičićevo razrješenje. Budući da kada je izabran za dužnosnika nije trebalo ministrovo obrazloženje o njegovu imenovanju, tako ni sada ne treba dodatno pojašnjavati razloge razrješenja, navode iz Ministarstva.

No, nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio spomenuti dopis, Agičić je u srijedu obavio razgovor s ministrom.

 

Davanje mita

O čemu su razgovarali, nije nam želio reći ni sam Agičić, koji prije službene objave nije bio pretjerano raspoložen za detaljnije izjave o mogućoj smjeni koju je nazvao “prijedlogom za razrješenje”. Rekao nam je da on u svom dopisu inspektorima ne vidi ništa sporno i da “nigdje ne traži od njih da ne kontroliraju hranu u Velikom tjednu”.

- Ako pažljivije pročitate, ja inspektorima samo predlažem da odgode planirani nadzor koji se može obaviti 15 dana prije ili poslije Uskrsa, a nigdje ne spominjem neplanirani nadzor koji je uvijek moguć. Ako ja moram stradati što sam inspektore upozorio da izbjegavaju moguće koruptivne radnje, poput darova za blagdane, onda sam ponosan što sam smijenjen jer nisam napravio ništa nezakonito, nego, naprotiv, da se radi zakonito - rekao nam je Agičić.

Na naš upit zašto, ako ima takve spoznaje, nije prijavio eventualne koruptivne radnje inspektora i primanje darova od proizvođača hrane, Agičić nam je odgovorio kako je poznato da ima davanja mita inspektorima, a njegova je “dužnost da upozori inspektore da u doba darivanja ne idu kod stranaka kako bi izbjegli takvu mogućnost”.

Kontrola

Nakon što je jučer u poslijepodnevnim satima poslala priopćenje u kojem se navodi kako je smijenjen Agičić nam je, pomalo rezignirano, rekao:

- Odluka je takva, ministar me doveo, on me i smijenio. Ja se vraćam u Brod na svoje stare poslove u inspekciji. Jesam li razočaran? Ha, jutro je pametnije od večeri. Žao mi je što moj stil rada neki nisu prepoznali u Ministarstvu jer sam mnogima svojim radom pomrsio ugodni priljev novca. Takvima sam smetao i ti lobiji su pobijedili. Izgleda da je opet bio jači jezik koji pete liže, nego onaj koji istinu reže. Ali o tom potom - rekao nam je Agičić.

Agičić je na mjesto pomoćnika ministra imenovan krajem 2016. kada je ministar Tolušić smijenio njegova prethodnika Tomislava Kiša. Nakon dolaska na to mjesto bio je angažiran na pojačanoj kontroli kvalitete mesa i uvođenju bržeg izvještavanja potrošača o opasnoj hrani. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 21:31