NOVI DETALJI

ŠTO SE SVE U AGROKORU KNJIŽILO POD TROŠKOVE IPO-a Privatna putovanja, najam aviona, skijanja i dočeci Nove godine, čak i sponzorstvo udruge Zviždač...

 
 CROPIX

Prema rješenju o provođenju istrage koje je u srijedu u slučaju Agrokor donijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, među 2,3 milijarde troškova koji su "sklonjeni" iz računa dobiti i gubitka Agrokora i svrstani su po nalogu Ivice Todorića i njegovih najbližih suradnika pod projekt IPO-a, nalaze se dobrim dijelom redovni troškovi Agrokora koji nemaju veze s IPO-om, ali i privatni troškovi obitelji Todorić te nekih članova uprave.

Tužiteljstvo tvrdi da su tako u projekt IPO-a skrivana plaćanja po kreditnim obvezama Agrokora, troškovi osiguranja, službenih vozila, troškovi za helikopter te za održavanjem jahte Jana u vlasništvu Agrokora. Tu su i razni troškovi putničkih agencija, najam privatnih zrakoplova, ali primjerice i troškovi eskonta mjenica vezano uz poslove faktoringa.
Zanimljivo je i da su pod trošak projekta IPO-a za 2014. godinu ubilježeni i troškovi sponzorstva portala Autograf Drage Pilsela i udruge Zviždač.

Istražitelji su između ostaloga pronašli račune koje izravno svrstavaju u privatne troškove obitelji Todorić i određenih članova uprave.

Agrokor je tako platio putovanje u Bangkok za Ivicu Todorića i članove njegove obitelji za Božić 2014. godine. Radi se o iznosu od 300.000 kuna, koji je knjižen kao trošak za projekt IPO-a.

Tu je i putovanje Ante Todorića s obitelji za Uskrs 2015. u Dohu te suosumnjičenika Damira Kuštraka sa suprugom u New York 2015. godine i Ivice Crnjca sa suprugom u Pariz 2014., potom troškovi skijanja obitelji Balent, kćeri Ivice Todorića u La Villeu u siječnju 2014. kao i doček Nove Godine u Istanbulu godinu dana ranije.

Plaćao se najam privatnog aviona za putovanje Todorićeve supruge Vesne Todorić u Barcelonu i nevjeste Martine Todorić u Milano, ali i trošak putovanja suosumnjičene Ljerke Puljić s obitelji...

Što se još sve knjižilo pod troškove IPO-a Jutarnji donosi u tiskanom izdanju u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 00:42