KRIZA U STRANCI

Što se to događa? I u Međimurju, bazi SDP-a, cijeli ogranci napuštaju stranku

Što se događa? Ljetos je, nakon lokalnih izbora, iz stranke izbačen Mladen Novak, a stranku su počeli napuštati i njegovi suradnici

Peđa Grbin

 Damir Krajac/Cropix

Međimurski SDP se raspada. Ispisnice traže pojedinci, ali i cijele organizacije, pa je ovih dana iz SDP-a izašla cijela organizacija Donja Dubrava, sa svojih petnaestak članova. Ispisnice je dosad zatražilo i tridesetak Čakovčana, 15 SDP-ovaca iz Štrigove...

Nema dana da netko u Međimurju ne izađe iz stranke koja je uz HNS ili u koaliciji s narodnjacima tradicionalno pobjeđivala na svim izborima u Međimurskoj županiji. Matija Posavec, tada HNS-ov župan, i Mladen Novak, predsjednik županijske organizacije SDP-a i dugogodišnji predsjednik Županijske skupštine, do ovog su ljeta, kada je izbačen iz stranke, osam godina blisko surađivali i suvereno vladali županijom na sjeveru.

Rasulo od ljeta

Što se događa? Ljetos je, nakon lokalnih izbora, iz stranke izbačen Mladen Novak, a stranku su počeli napuštati i njegovi suradnici, ali i drugi, nezadovoljni smjerom u kojemu je krenuo SDP na nacionalnoj razini.

Kao drugi razlog navodi se podrška kandidatkinji Reformista Sandri Herman na izboru za međimurskog župana 28. studenoga, a kao glavni problem se ističe što je državna tajnica u Plenkovićevoj Vladi.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da je u svakodnevnom kontaktu s članovima u Međimurju. Više pojedinosti od predsjednika SDP-a nismo mogli čuti, ali je rekao zašto će SDP na izborima za međimurskog župana podržati Sandru Herman iz Reformista.

- Prije šest mjeseci Reformisti su podržali SDP-ova kandidata za župana, koji nije najbolje prošao. Sada smo procijenili kako je najbolje da se okupimo, ne dozvolimo rasipanje glasova i podržimo kandidatkinju koja ima najviše šanse. I prije šest mjeseci zajedno smo izašli na izbore, zajedno smo formirali većinu u Županijskoj skupštini - rekao je Grbin.

Kao veliku prednost Sandre Herman istaknuo je iskustvo budući da je četiri godine bila zamjenica župana. Ona bi, navodi, ako pobijedi na izborima, mogla odmah nastaviti s radom i dobro surađivati sa Skupštinom.

U slučaju da se na prijevremenim izborima 28. studenog ne izabere župan, neće se stići usvojiti proračun, što znači da će se, pojašnjava Grbin, Skupština također morati raspustiti i ići na nove izbore za predstavničko tijelo Međimurske županije.

Grbinova selekcija

Predsjednik SDP-a kaže kako je njegovoj stranci cilj ostati na vlasti u županiji, a za to su daleko veće šanse ako SDP podrži kandidatkinju iz Reformista. - Osim toga, Reformisti u Gradskom vijeću Varaždina podržavaju našeg gradonačelnika Nevena Bosilja - rekao je Grbin.

Ugledna međimurska liječnica, infektologinja Tanja Potočnik-Hunjadi, u SDP-u je bila sedam godina, ali je početkom listopada izašla iz stranke.

- Bila sam i ostat ću socijaldemokratkinja, ali ovo što se događa sramotno je za SDP i ne osjećam se dijelom toga. Od dolaska Peđe Grbina na čelo stranke i njegovih čistki, odnosa vrha stranke prema Međimurju, moje nezadovoljstvo je veliko – kazala je Potočnik-Hunjadi.

Protivi se i podršci Sandri Herman za županici jer smatra da je podržati Herman jednako kao podržati HDZ, čija je ona državna tajnica. - Ili Radimira Čačića, koji uporno, sada preko nje, pokušava osvojiti Međimurje kad je izgubio Varaždin. Sve to sa SDP-om u koji sam ja ušla nema nikakve veze - rekla je za Jutarnji.

Grbin kaže da je prošloga tjedna bio u Međimurju, te da je stalno na telefonu s tamošnjim SDP-ovcima ne bi li dijalogom riješili nesporazume.

Stav središnjice

Prema neslužbenim informacijama, u sjedištu SDP-a u Zagrebu smatraju da nezadovoljstvo u njihovoj međimurskoj organizaciji potiče Mladen Novak, bivši čelnik županijske organizacije koju je Glavni odbor SDP-a u lipnju raspustio, a Novaka izbacio iz stranke. SDP-ovci koji stoluju u sjedištu stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu kažu da je bilo više razloga za Novakovo izbacivanje, a među zadnjima je manipuliranje listom na lokalnim izborima. Navode da Novak izbornom povjerenstvu nije predao listu kandidata koja je bila dogovorena na stranačkim tijelima, nego ju je sam izmijenio i prijavio kandidate koji su bili njemu po volji. - Nisam član niti se bavim strankom. SDP je za mene završena priča - kratko je rekao Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52