JOŠ JEDNA ŠANSA ZA DOGOVOR

Što se to događa u ‘crvenoj‘ utvrdi: Odgojitelji u riječkim vrtićima od ponedjeljka u štrajku do ispunjenja zahtjeva?

Odgojitelji najavili štrajk do dostizanja osnovice plaće koja je jednaka onoj u osnovnoškolskom sustavu, a za kojom plaće riječkih odgojitelja zaostaju 16 posto

Ilustracija, vrtić

 AFP

Predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture u petak će ponovo sjesti za stol s riječkim gradonačelnikom kako bi se pokušalo naći rješenje koje će zaustaviti najavljeni štrajk u gradskim dječjim vrtićima, piše Novi list.

Ne postigne li se dogovor, u ponedjeljak, 21. veljače, zaposlenici dječjih vrtića More, Sušak i Rijeka kreću u štrajk do ispunjenja zahtjeva. To znači štrajk odgojitelja do dostizanja osnovice plaće koja je jednaka onoj u osnovnoškolskom sustavu, a za kojom plaće riječkih odgojitelja zaostaju 16 posto.

S obzirom na to da je na posljednjem sastanku Grada i Sindikata dogovoreno povećanje osnovice plaće od 3 posto u ožujku te dodatnih 4 posto u lipnju, na sastanku u petak treba postići dogovor oko datuma posljednjeg povećanja kojim bi riječkim odgojiteljima osnovica plaće dostigla onu zakonom zajamčenu razinu, a zahtjevi su Sindikata da to bude u ovoj godini.

S obzirom na to da dječji vrtići nemaju zakonsku osnovu zatvaranja vrata za korisnike tijekom štrajka, potpredsjednica Sindikata Ingrid Čavić najavljuje da bi se u četvrtak trebalo znati koliko će roditelja dovesti svoju djecu u vrtić za vrijeme trajanja te industrijske akcije.

S djecom koja idući tjedan budu u vrtićima neće se provoditi odgojno-obrazovni rad, ali će im biti pružena nužna skrb u vidu njege i prehrane, a odgojitelji će svakodnevno biti u štrajku od 7 do 15 sati. Od 650 zaposlenih u tri gradska vrtića 450 je članova Sindikata, a svi oni su se još prošli tjedan na referendumu izjasnili da žele u štrajk.

Prema najavama Sindikata, toj krajnjoj industrijskoj akciji pridružit će se i zaposlenici vrtića koji nemaju sindikalno članstvo, pa bi u četvrtak trebao biti poznat i broj onih djelatnika koji će skrbiti o jasličarima i vrtićarima za vrijeme trajanja štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:24