ALARMANTNA SITUACIJA

Što se to događa u elitnoj postrojbi HV-a? U dva i pol mjeseca kod čak 5 vojnika pronađen kokain

Prije nekoliko dana zagrebačka policija kod jednog je civila pronašla kokain. Bio je pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga
 Robert Fajt/Cropix

Najelitnija postrojba Hrvatske vojske - Zapovjedništvo specijalnih snaga - suočena je sa sve brojnijim otkrićima konzumiranja kokaina među svojim pripadnicima.

Prije nekoliko dana zagrebačka policija kod jednog civila pronašla je kokain. Ispostavilo se kako je riječ o pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je tada bio izvan službe. Pozvana je Vojna policija koja je utvrdila da je vojnik pozitivan na kokain. U posljednja dva i pol mjeseca to je već peti pripadnik ZSS-a kod kojeg je otkriveno da je konzument opojnih sredstava. U svih pet slučajeva utvrđeno je da je riječ o kokainu.

Alarmantna situacija

Iako se broj od pet pripadnika jedne postrojbe čini malo da bi se donosio generalni zaključak o problemu s konzumiranjem droge, treba znati da Zapovjedništvo specijalnih snaga ima oko 280 pripadnika, što znači da je za gotovo dva posto pripadnika postrojbe utvrđeno da konzumiraju kokain.

Ovo najnovije privođenje ukazuje da nakon otkrića kokaina u postrojbi nije provedeno testiranje svih pripadnika jer bi u tom slučaju gotovo sigurno bio otkriven i ovih dana uhićeni pripadnik, a možda i više njih. Da je situacija u toj postrojbi alarmantna pokazala je i reakcija Ministarstva obrane i Glavnog stožera na prisutnost kokaina kod četvorice pripadnika u srpnju. Samo nekoliko tjedana nakon otkrića s dužnosti zapovjednika postrojbe smijenjen je brigadni general Perica Turalija.

O smjeni zapovjednika najelitnije postrojbe HV-a MORH nije izvijestio javnost. Tek na novinarske upite ustvrdili su kako je riječ o redovnoj smjeni jer je Turalija na toj dužnosti bio šest godina, što je zakonski maksimum. No, činjenica je da je prošlo više od dva mjeseca do imenovanja novog zapovjednika - brigadira Ivana Miloša.

U slučajevima kada je riječ o redovnim zamjenama zapovjednog kadra ne čeka se toliko s imenovanjem novog zapovjednika. Iako o redovnim zamjenama u zapovjednom lancu Ministarstvo obrane i Oružane snage redovito izvještavaju putem svojih web stranica, u ovom slučaju do sada nije objavljena ni jedna rečenica, a na stranici Oružanih snaga rubrika "Životopis zapovjednika i zamjenika zapovjednika ZSS-a" je prazna.

Korištenje droge u Zapovjedništvu specijalnih snaga nije usamljeni slučaj. U kratkom vremenu otkrivena su još četvorica vojnika OS-a, a jedan je odbio testiranje. Jedan od prijavljenih bio je u Vojnoj policiji te radio na osiguranju visokih vojnih i državnih dužnosnika.

Bez informacija o istrazi

Zasad nema informacija o istrazi povodom ovih slučajeva i postoji li možda organizirani lanac distribucije kokaina među pripadnicima elitnih postrojbi Oružanih snaga te na koji način su pripadnici ZSS-a financirali nabavu te prilično skupe droge.

Nisu poznati ni razlozi smrti pripadnika OS-a koji je smrtno stradao izvan službe 30. rujna. Prema neslužbenim informacijama, on se vratio kući nakon stražarske dužnosti te je umro u snu. To se zbilo nekoliko mjeseci nakon što je u kratkom razdoblju pet pripadnika OS-a počinilo samoubojstvo. O razlozima tih samoubojstava nema službenih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 21:12