LUDO VRIJEME

Što se to jutros događalo na jadranskoj obali? Zabilježeno nekoliko fenomena: ‘Ovo je nestvarno‘

Zahvaljujući utjecaju magle i fenske bure, samo na području grada Labina sinoć su razlike iznosile 10-ak stupnjeva Celzija
 Istramet/ Cropix

Sam kraj klimatološke zime trenutno obilježavaju netipične meteorološke prilike, javlja Istramet.

Toplo je za ovo doba godine, no uz obalu je glavni čimbenik vremena morska magla koja je uzrok neuobičajenim temperaturnim razlikama, pa se tako noćas diljem Istre bilježila temperatura od 0 do 18.

U Labinu je jutros izmjereno 17°C, a Puli samo 4°C, a trenutna temperatura izmjerena nešto prije 11 sati u Umagu iznosi 7, u Puli 8, dok su u Labinu kao i na Krku zabilježena 22 stupnja.

'Temperaturne razlike prošle noći, ali i jutros su zaista fascinantne. Zahvaljujući utjecaju magle i fenske bure, samo na području grada Labina sinoć su razlike iznosile 10-ak stupnjeva Celzija', napominju meteorolozi.

Na Facebook stranici Istrameta građani objavljuju fotografije koje svjedoče neobičnom vremenu.

'U Umagu užasno gusta magla', 'Maglu možeš rezat nožem u Puli', 'Novigrad i zapadna obala, gušimo se u magli', javljaju stanovnici gradova na obali.

Jutros je pak magloviti izlazak sunca dodatno bio 'uljepšan' velikom količinom saharskog pijeska koji se ustalio iznad Europe.

No maglovito nije samo u Istri, i Šibenik je jutros osvanuo ogrnut plaštom magle, a isto je bilo i u makarskom priobalju.

U nastavku dana očekuje nas slično vrijeme, ali uz napomenu kako je trajanje magle poprilično teško predvidjeti.

image
Velika razlika između dnevne i noćne temperature zraka te još uvijek hladno more rezultirali su tijekom noći i jutra stvaranjem guste magle na makarskom području.
Ivo Ravlic/Cropix
image
Makarska pod maglom.
Ivo Ravlic/Cropix
image
Makarska pod maglom.
Ivo Ravlic/Cropix
image
Makarska pod maglom.
Ivo Ravlic/Cropix
image
Makarska pod maglom.
Ivo Ravlic/Cropix

Idućih dana također postoji velika mogućnost razvoja morske magle koja će u potpunosti definirati tip vremena uz uži obalni pojas, dok će u unutrašnjosti poluotoka prevladavati pretežno sunčano i za doba godine iznimno toplo proljetno vrijeme, javlja Istramet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26