ZABRANJENO SKUPLJANJE BOCA

ŠTO STOJI IZA NEOBIČNE ODLUKE U ROVINJU? Dobar dio građana podržava odluku Gradskog vijeća, ali ima i onih koji su duboko razočarani

 Hanza Media

Novom odlukom Gradskog vijeća o komunalnom redu, izglasanom na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, u Rovinju će od 1. siječnja biti zabranjeno skupljanje boca iz kanti za smeće, što je vijest koja je podigla veliku buru na portalima i društvenim mrežama.


Dok je intencija nove odluke, jednoglasno podržane u Vijeću, učiniti grad čišćim i urednijim, bez gužvi i otpada pokraj kanti za smeće, dio građana smatra da se time najsiromašnijima onemogućava minimalni izvor prihoda.


Sakupljači boca ušli su kao "kolateralne žrtve" u paket mjera kojim se nastoji uvesti red na rovinjskim javnim prostorima, posebice u starogradskoj jezgri gdje se, primjerice, izričito zabranjuje izlaganje robe izvan poslovnih prostora, odnosno trgovina, čime se nastoji stati na kraj uličnim prodavačima suvenira i odjeće koji ljeti blokiraju pješački promet. Prema novoj odluci, zabranjuje se kopanje po smeću, odnosno neovlašteno prikupljanje bilo kojeg komunalnog otpada na području grada, pa tako i boca. O provođenju odluke brinut će se komunalni redari, a visina kazni za prekršitelje još nije poznata, no pretpostavlja se da će biti višestruko veća od cijene plastične boce u otkupu, odnosno od 0,50 kuna.


Gradsko vijeće smatra da će novim mjerama uvesti više reda u gradu te olakšati pješačku komunikaciju. Propisane su i mjere kojima se sprečava nepropisno odlaganje, odnosno odbacivanje otpada, a povećavaju se ovlasti komunalnih redara koji će sada moći primati obavijesti o takozvanim šporkuljama, sami obavljati očevid i naplaćivati kazne počinitelju uz ispostavu računa za odvoz smeća koje su ostavili na javnoj površini.


Prilično visoke kazne, u iznosu od deset tisuća kuna, propisane su za pedeset vrsta prekršaja koji se kreću u rasponu od nepostavljanja dvojezičnih ploča, uništavanja, oštećivanja i samovoljnog mijenjanja natpisa ulica, trgova i kućnih brojeva, uništavanja vanjskih dijelova zgrade šaranjem, bušenjem i slično do vatrometa i izvedbe glazbe bez dozvole, kao i prodaje na javnim prostorima bez dozvole. Kažnjavat će se i oni koji bez odobrenja obavljaju radove na zelenim površinama, koji ne održavaju stabla i ukrasno bilje te time ugrožavaju sigurnost u prometu, koji ne čiste nakon izvođenja građevinskih radova, koji vješaju rublje na poslovnim prostorima, neovlašteno vješaju reklame, kao i dostavljači koji prilikom ukrcaja i iskrcaja ne gase motore svojih vozila te time izazivaju buku.


Iako Rovinjani u dobrom dijelu podržavaju paket mjera za čišći grad, dio građana smatra da bi sakupljačima boca komunalni redari ipak trebali progledati kroz prste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:18