RAST TROŠARINA

Što stoji iza novog poreznog udara? ‘Ovakav rast nameta nema nijedna država u Europi‘

Naš izvor kaže kako Marićev prijedlog visinom poreznog opterećenja iskače iz uobičajene prakse
Zdravko Marić
 Cropix

Ako Vlada usvoji prijedlog ministra financija Zdravka Marića o novim, višim trošarinama na duhanske proizvode, cigarete bi mogle poskupjeti 7,5 posto, a grijani duhan čak 75 posto, potvrđeno nam je u jednoj od domaćih tvrtki iz duhanskog biznisa.

To bi, po gruboj računici, značilo da će kutija cigareta koja sada stoji 28 kuna po novom koštati 30 kuna. - Dosad su proizvođači duhana povećanje poreznog tereta države uvijek prebacivali na potrošače, tako će biti i sada, ali o razmjerima poskupljenja rano je govoriti - kaže naš sugovornik iz duhanske industrije koji nam je ponudio svoj komentar pod uvjetom da ne spominjemo njegovo ime i prezime jer i njegov poslodavac, upozorio je, tek treba proučiti Marićev prijedlog i efekte tog prijedloga na cijene.

No, dodao je, ono što već sada upada u oči je poskupljenje trošarine na grijani duhan s dosadašnjih 800 na 1400 kuna za kilogram.

- Budući da je prošle godine trošarina na grijani duhan povišena sa 600 na 800 kuna za kilogram, novo poskupljenje koje Ministarstvo financija predlaže predstavlja rast porezne presije na tu vrstu proizvoda od 130 posto u samo godinu dana, što je nezabilježen slučaj u poreznoj praksi, ne samo kod nas nego i šire - komentira naš sugovornik.

Da takav porezni udar bude zagonetniji, grijani duhan, kako doznajemo, zauzima jedva pet posto potrošnje duhanskih proizvoda u Hrvatskoj. Ubrzani rast trošarina na grijani duhan nedvojbeno je posljedica činjenice da je riječ o novijem proizvodu koji se, uz to, znatno slabije oporezuje od cigareta zbog manje štete za zdravlje od cigareta. Naš izvor kaže kako spomenuti Marićev prijedlog visinom poreznog opterećenja iskače iz uobičajene prakse oporezivanja grijanog duhana u Europskoj uniji.

- Za izmjenu sustava trošarina uvijek postoje samo dva razloga, povećanje prihoda države i(ili) zaštita zdravlja. U slučaju grijanog duhana, očito je, nijedan od ta dva razloga nije u igri jer je, primjerice, očekivani fiskalni učinak zanemariv - dodaje naš sugovornik.

Nije tajna da je British American Tobacco uvjetovao državi zadržavanje proizvodnje cigareta u Rovinju i daljnjeg otkupa duhanskih proizvoda u Podravini i Slavoniji promjenom našeg sustava trošarina. Iz tog podatka, kao i iz činjenice da je u postupku donošenje nove direktive Europske unije o oporezivanju duhanskih proizvoda, valja tražiti razloge ovakvom prijedlogu ministra Marića.

Najvažnije stavke u svakoj uredbi o trošarinama na cigarete su iznosi specifične i minimalne trošarine na 1000 komada cigareta, a one bi, ako Vlada prihvati ovaj prijedlog, trebale iznositi 400, odnosno 880 kuna. U oba slučaja riječ je o povećanju od 7,5 posto u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje. Slično povećanje trošarina predlaže se i za rezani duhan i cigarilose. Nove trošarine trebale bi stupiti na snagu 1. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2022 10:58