NOVI DETALJI

Što stoji iza serije priznanja: Kako je ključni osumnjičeni ‘utopio‘ SDP-ovca Grgića

Po svemu sudeći, USKOK je osim u točki optužbe protiv Barišića dobio pokajnika za točku protiv Grgića
Vinko Grgić
 Damjan Tadic/Cropix

Dva dana nakon što je iz istražnoga zatvora pušten šef velikogoričke komunalne tvrtke VG Vodoopskrba Tomislav Jelisavac, pod istim okolnostima, na prijedlog USKOK-a, danas su iz Remetinca pušteni voditeljica EU projekata Vodoopskrbe Katarina Gašparac, ali i poslovni partner Kreše Peteka, Zvonko Maras.

Puštanje sve troje zatražio je USKOK nakon što su iznijeli opsežne dopune obrana na vlastiti zahtjev. Poznavajući dosadašnju praksu, to vrlo vjerojatno upućuje na to da su sve troje u bitnome priznali kaznena djela koja im se stavljaju na teret, ali i još izvjesnije, da su teretili ostale suokrivljenike.

Dok su Jelisavac i Gašparac osumnjičeni da su poduzetniku Kreši Peteku, zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Baršićem i Petekovom savjetnicom Mirjanom Prodan, pogodovali u dobivanja posla rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u iznosu od oko 97 milijuna kuna, Maras je prva osoba koja je priznala djelo vezana uz drugu točku.

Naime, njemu se stavlja na teret da je zajedno s Petekom, uz pomoć SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Ive Šuler, sređivao dobivanje posla izgradnje solarne elektrane Biosol. Prema tim optužbama, Grgiću je obećano mito od 102.000 kuna.

Poslovni partner

Sadržaj Marasova iskaza u srijedu je bilo nemoguće provjeriti. "Hvala na interesu, ali u ovome trenutku ne mogu ništa komentirati", rekao nam je Josip Tomas, Marasov odvjetnik.

Međutim, po svemu sudeći USKOK je osim u točki optužbe protiv Barišića dobio pokajnika za točku optužbe protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Štoviše, još je zanimljivija činjenica da, za razliku od uloge Jelisavca i Gašparac koji su bili djelatnici velikogoričkog komunalca, odnosno osobe na koje se navodno utjecalo, Maras je Petekov poslovni partner, dakle osoba koja svoja saznanja o inkriminiranim događajima crpi "s druge strane", te osim o navedenome događaju može imati informacije i o nekim drugim Petekovim poslovima.

Naime, Marasu se na teret stavlja da je kao vlasnik tvrtke Solarna tehnologija s Petekovim Elektrocentrom Petek činio zajednicu ponuditelja za posao solarne elektrane u Novoj Gradiški. Točnije, prema USKOK-ovim tvrdnjama, Maras je konkretno bio osoba koja je zapravo bila veza između Peteka i Grgića.

Naime, tako se da iščitati iz transkripata tajno snimljenih razgovora. Prema sadržaju razgovora iz veljače ove godine između Marasa i Peteka, Maras dogovara sastanak između Grgića i Peteka. Najprije Petek pita zašto ta osoba s kojom se želi upoznati ne dođe u Ivanić kod njega na ručak, jer ima restoran. Maras pak objašnjava da je bolje da se sastanak održi u Zagrebu.

Zastupnik

"Čovjek radi tu, sad ima posla tu preko četvrtka i petka", na to ga Petek pita "pričamo za Gradišku", a Maras mu potvrdno odgovara. Kasnije toga dana Petek pita "di on ide, kamo on ide uopće?", na što mu Maras odgovara: "U Saboru je", a Petek onda zaključuje: "On je saborski zastupnik", a Maras potvrđuje: "Da, da".

Uz to, osim optužbi za solarnu elektranu, iz stanja spisa proizlazi da bi Maras mogao USKOK-u razjasniti i drugi Petekov posao koji se spominje u vezi s Novom Gradiškom, a riječ je o poslu izgradnje "nekoga reciklažnog dvorišta", o kojem je po svemu sudeći Petek također razgovarao s Grgićem.

Odvjetnik Katarine Gašparac, Vlado Rebić također nije bio voljan komentirati puštanje svoje klijentice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19