GOVOR I JEZIK

Što su desetci ili deseci, a što desetine? Razlika između ta dva pojma je ogromna

Nije dobro reći okupile su se ‘desetine građana‘, nego je ispravno: okupili su se ‘desetci građana‘ ili ‘desetci tisuća prosvjednika‘

Lobel Filipić

 Jezik i govor

"Riječi desetci i desetine nemaju isto značenje", napominje u Jeziku i govoru magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Objašnjava kako imenica desetci označava skupine od oko deset, približno deset članova, a riječ desetine množina je riječi desetina koja znači deseti dio čega. Stoga nije dobro reći da su se okupile desetine građana, desetine tisuća prosvjednika, nego je ispravno - okupili su se desetci građana ili desetci tisuća prosvjednika.

"Bilo bi prilično nezgodno kad bi se okupile desetine građana jer bi tad na mjestu okupljanja bilo različitih dijelova tijela, građani bi bili raskomadani na desetine, a ta bi scena bila prilično nemila i zahtijevala intervenciju više hitnih službi. Nasuprot tome, desetci okupljenih građana znači da ih je došlo nekoliko desetaka i da su oni i živi i cjeloviti”, govori Filipić dodajući kako Pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje sadrži i napomenu o pisanju riječi desetci.

Naime, u sklonidbi imenica muškoga roda koje završavaju na -dak, -tak, -dac, -tac u kojima je samoglasnik "a" nepostojan, suglasnici "t" i "d" pišu se (u ovome slučaju "t" u riječi desetak, desetci). Međutim, kod iznimno čestih višesložnih riječi zbog tradicijskih je razloga i čestoće uporabe dopušteno i izostavljanje "t" i "d". Stoga je preporučeno pisati desetci, a dopušteno i deseci.

"Na kraju još jedna napomena. Nije potrebno reći izraz oko desetak ili pak cirka, približno, otprilike desetak jer je u riječi desetak već sadržano značenje da se u skupini nalazi približno deset ili oko deset elemenata. Stoga se može reći da je došlo oko deset članova ili samo došlo je desetak članova”, zaključuje Lobel Filipić.

Pogledajte video:

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:07