PAD SOVJETSKE LETJELICE

Što su otkrili balističari: U dronu je bila aviobomba FAB 100-200, a o eksplozivu se zasad šuti

Sovjetska bomba FAB 100-200 teška 120 kg nosi 40 kg eksploziva, dugačka je 1065 mm i spada u male bombe
 Damir Krajač/Cropix

U besposadnoj letjelici koja je pala u Zagrebu bila je bomba. Pronađeni su njezini dijelovi i upaljač. Potvrdilo je to balističko vještačenje pronađenih ostataka na mjestu pada drona, ustvrdilo je to u priopćenju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Vještačenje je dakle potvrdilo tvrdnje vojnih istražitelja, ministra obrane Marija Banožića te premijera Andreja Plenkovića da je dron bio naoružan. Jutarnjem listu potvrđeno je da je riječ o sovjetskoj bombi FAB 100-200 teškoj 120 kilograma koja nosi 40 kilograma eksploziva, o čemu smo izvijestili još prije deset dana.

Mješavna eksploziva

Dugačka je 1065 mm, a promjer joj je 273 mm. Ona spada u kategoriju malih bombi, a namijenjena je za udare na laka oklopna vozila, građevinske objekte te vojne postrojbe. Ispunjena je velikom količinom fragmenata, a eksploziv je mješavina TNT-a i heksogena. Ima dva otvora za upaljače, jedan u nosu i jedan u repu u koje su ugrađeni udarni i inercijski/udarni upaljač. U repnom su dijelu četiri peraje u koje su ugrađena dva prstena, vanjski i unutarnji. Ruska vojska tu je bombu koristila za naoružavanje aviona Suhoj Su-17, Su-25, Su-27 te aviona MiG-29.

Osim balističkog vještačenja, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad je izdalo naloge i za provođenje kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskih i toksikoloških vještačenja te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovnotehničke struke.

Dosad je potpuno završeno samo balističko vještačenje te postoji dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja. Stoga u svom priopćenju ŽDO naglašava kako rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Kriminalističko istraživanje koje provode predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Ravnateljstva policije - Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice, stoji u priopćenju.

Karakterističan miris

Nakon ovog priopćenja ostalo je nejasno je li bomba imala eksploziv ili nije. Nakon što je ministar obrane objavio kako su na mjestu udara pronađeni dijelovi aviobombe koja je eksplodirala, veliki je dio javnosti to žestoko napao uz argument da bi eksplozija takve bombe izazvala daleko veću štetu.

Osim toga, na snimkama s mjesta pada drona koje su napravljene nekoliko minuta nakon udara nije primijećen bilo kakav znak eksplozije, kao što je dim, a svjedoci nisu govorili da su osjetili karakterističan miris koji nastaje nakon eksplozije.

General Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, na te tvrdnje je uzvratio kako je "bomba prilikom penetracije, zabijanja u tlo, eksplodirala ispod zemlje. Krater nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila, a i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter tako da se nije raspršila, nego se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje".

Greškom doletio

No, u medijima se pojavila neslužbena informacija da vještaci MUP-ova Centra za vještačenja "Ivan Vučetić" u materijalima izuzetima s mjesta eksplozije nisu pronašli tragove eksploziva. To bi značilo da bomba nije eksplodirala kao ni sustav za samouništenje letjelice u kojem se nalazi.

No, kako u svom priopćenju navodi zagrebački ŽDO, u ovom trenutku postoji samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja pronađenih dijelova. Upravo tim vještačenjem utvrđuje se prisutnost eksploziva na materijalu, a ono još nije završeno. Naravno, uvijek postoji mogućnost da je bomba bila bez eksploziva. Dipl. ing. Rade Stojadinović, stalni sudski vještak za eksplozive i oružje, tvrdi kako se u tom slučaju moglo dogoditi da se bomba raspala od snage udara drona u tlo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije želio spekulirati o eksplozivu i njegovoj količini u samoj bombi. "Mogu se samo pozvati na priopćenje DORH-a. Po zakonu, jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije", naglasio je Božinović.

Osim istrage kojom se utvrđuje vrsta bombe i količina eksploziva, istražuje se odakle je i s kojom je namjerom dron došao do Zagreba. Ministar Banožić prošlog je tjedna kazao kako postoje određeni podaci o tome tko je i odakle iz Ukrajine uputio letjelicu. Predsjednik Zoran Milanović već je nekoliko puta izjavio da je dron greškom doletio u Zagreb te da mu se "pokvario žiroskop". No zasad nema detaljnijih informacija o tome, osim što su i ukrajinska i ruska strana ustvrdile kako dron nije njihov i da ga oni nisu lansirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39