SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

ŠTO SU POZNATI HRVATI REKLI O HAKERU IZ ZAPREŠIĆA? 'Nevjerojatno da netko tako mlad ima toliko znanja, pred njim je svjetla budućnost'

Ilustracija
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Vijest o uhićenju 19-godišnjeg tinejdžera iz Zaprešića koji je s još tri osobe upravljao stranicama za internetske napade Webstresser.org i Webstresser.co šokirala je mnoge pa tako i poznate Hrvate i Hrvatice.

"Meni je ta priča nevjerojatna, prvenstveno jer sam informatički nepismena. S jedne strane, shvaćam da se radi o kaznenom djelu, a s druge, u meni to pobuđuje divljenje. Zvuči kao scenarij za film", rekla je za Jutarnji list operna pjevačica Sandra Bagarić.

Podsjećamo, mladić je bio organizator međunarodnog “hakerskog servisa” koji je DDoS (administrator kao napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet i pritom usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi) napade naplaćivao najmanje 15 eura, a njegov je servis od svoga osnivanja 2015. godine do nedavnih uhićenja izveo četiri milijuna napada.

Zaprešićanin je od tih napada zaradio 163 bitcoina, vrijedna oko 8,8 milijuna kuna.

"Priča za filmski scenarij, to je bila moja prva misao kad sam čula za tu priču. Uistinu je nevjerojatno da tako netko mlad ima toliko znanja. Kriminalac novog doba i stvarno mislim da će netko o njemu snimiti film", rekla je novinarka Diana Roko, komentirajući slučaj hakera iz Zaprešića.

"Ne mogu vjerovati da je sve to napravio klinac od 19 godina. I to naš dečko, iz Zaprešića! Mislim da je pred njim svijetla budućnost, nakon što odsluži kaznu, za njegove usluge mogli bi biti zainteresirani svjetski internetski maheri", nadovezao se TV voditelj Mario Sedmak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:25