TRANSKRIPTI

ŠTO SU SNIMILI POLICIJSKI UREĐAJI U AUTIMA UHIĆENIH U VELIKOJ AKCIJI 'TEBRA': 'Lani smo uzimali 100 kg trave mjesečno, sad uzimamo tri puta više'

'Bube' su bile u automobilima Tomislava Sablje, Đorđa Vuletića i Tomislava Sučića
Đorđe Vuletić; Tomislav Sabljo
 Boris Kovacev / CROPIX

Da su istražitelji iz PNUSKOK-a u suradnji s USKOK-om, a na temelju odgovarajućih sudskih naloga pratili i prisluškivali članove u petak uhićene 20-člane skupine predvođene osumnjičenima Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem, koju se tereti za krijumčarenje 16 tona marihuane te četiri zapaljenja automobila i druga kaznena djela, posve je očekivano.

Vjerojatno su i sami osumnjičenici sumnjali da im policija prisluškuje telefone. No istražitelji su u ovom slučaju koristili i dosad nezabilježene metode prisluškivanja, koje su dale, kako se može zaključiti iz rješenja o provođenju istrage, iznadprosječne rezultate.

Naime, policija je uspjela ozvučiti osobne automobile kojima su se koristila tri glavna igrača, odnosno osobe koje su sad označene kao organizatori zločinačkog udruženja.

Još tijekom prošle godine, kad se prema svemu sudeći istraživao šverc droge, “bube” su podmetnute u automobil Tomislava Sablje, Mercedes S AMG čeških registarskih oznaka, te u BMW 740d, također češke registracije, kojim se koristio Tomislav Sučić. Naknadno, vjerojatno početkom ove godine, prislušni uređaji postavljeni su i u Mercedes E 200 zagrebačkih oznaka kojim se koristio Đorđe Vuletić.

Tako su istražitelji uspjeli snimiti veći broj njihovih međusobnih razgovora, kao i razgovora s drugim osumnjičenicima. Ciljane osobe pritom su očito bile uvjerene da se razgovori u njihovim vozilima odvijaju u sigurnim uvjetima, pa nisu previše pazili što govore. Dapače, iznosili su detalje o ilegalnim aktivnostima do kojih istražitelji inače vjerojatno nikada ne bi došli, posebno vezano uz trgovinu drogom. Rezimirali su nabave za prethodno razdoblje, govorili su o tome koliko su kojoj osobi prodali marihuane i po kojoj cijeni, razgovarali su o tome koliko plaćaju suradnicima za pojedine usluge i slično.

Hvalisanje

A da nije riječ tek o praznim pričama i hvalisanju, istražitelji su potvrdili i kroz druge prikupljene podatke, nadzore telefona, fizičku pratnju osumnjičenika, izuzete podatke o telefonskim kontaktima, izuzete snimke s prometnica i raznih objekata.

Tako je snimljeno kako Sabljo u svom Mercedesu S AMG 15. kolovoza prošle godine sad suokrivljenom Goranu Novaku govori da su on i Sučić “računali da su prošle godine prevezli 15 do 18 tona, bliže 18 tona marihuane”. Također mu je pričao i kako je prilikom svog prvog odlaska u Albaniju dao 200-300 tisuća eura za drogu.

Tomislav Sučić snimljen je u svom BMW-u kako govori o tome da je prije nego što je “pao” (uhićen je 2016. s oko 40 kilograma marihuane) imao dobru robu, a da sad nakon izlaska nije “ni jedan komad prodao iznad 900”. Prema istražnom rješenju, snimljeno je i kako govori da su on i Sabljo počeli na malo, da je bila visoka cijena trave te da su dali Audi A8 za 20 kilograma trave i da imaju dvoje, troje ljudi s kojima rade godinama. Također, sredinom listopada prošle godine Sučić u svom BMW-u govori Goran Novaku kako su prije uzimali “sto komada mjesečno”, a da sad rade trostruko i da uzimaju po tristo.

Gliser kao predujam

Istražitelji raspolažu i podacima da su okrivljenici, osim spomenutog Audija A8, prodavateljima u Albaniji u kolovozu 2018. predali gliser Crownline 250, vlasništvo člana Sučićeve obitelji, kao predujam za naručenih 1,5 do 2 tone marihuane, koja je trebala biti isporučivana u manjim količinama. Sumnja se da su u istu svrhu, umjesto gotova novca, prije dali i Hammer H3, kojim se koristio Sabljo. To je vozilo posljednji put evidentirano u travnju prošle godine pri izlasku iz Hrvatske prema Crnoj Gori. Otad mu se navodno izgubio svaki trag.

Snimljeni su i razgovori u Mercedesu S AMG između Sablje i Sučića u kojima govore o podjeli troškova i dobiti te navode kako sad suokrivljenima Zdravku Biliću i graničnoj policajki Antoneli Govorko plaćaju 150 eura po kilogramu prošvercane trave iz BiH u Hrvatsku, pri čemu Biliću dodatno plaćaju za usluge skladištenja droge kod Ljubuškog. Spominju i plaćanje Mirku Sertiću od 50 eura za svaki prevezeni kilogram marihuane s područja Vrgorca do Kupinca, kao i dodatne troškove za skladištenje u njegovoj kući.

Ulovljeni su i razgovori glavnih okrivljenika nakon pojedinih zapljena droge iz kojih je, prema istražnom nalogu, posve jasno da je to njihova “roba”. Tako je Sučić, nakon zapljene više od 120 kilograma marihuane kod Sertića u Kupincu, jednom suosumnjičeniku u svom BMW-u rekao:

“Pao mi je čovjek sa 124 kile u Zdenčini. Susjedi su prijavili da je bio kamion ili nešto, dva dana ne mogu doći sebi. Čovjek ima 58 godina i vjerojatno su susjedi prijavili onaj dan kad je bio kamion, a to je došla nova roba, skuplja”. Drogu je, kako su ustanovili istražitelji, u kamionu MAN prethodno s područja Vrgorca dovezao Toni Bilić, brat Zdravka Bilića.

“Što ćemo sad, Isuse”, obratio se, kako je zabilježeno, Toni Bilić svome bratu nakon ove zapljene. Brat ga smiruje i govori mu da Sertić nije nikoga spomenuo.

“Tako ti je to. Više će se znati za dva, tri dana, riješit će se nešto, ne brini”.

Ulovljeni su i razgovori u automobilima u kojima se razgovara o pojedinačnim daljnjim preprodajama droge, primjerice prodaji 50 kilograma marihuane u Split Hrvoju Šimiću, i to za 39.000 eura. Ta je pošiljka isporučena 5. studenog prošle godine.

Kilogrami bijelog

No snimljeno je, stoji u istražnom rješenju, i kako Sabljo i Sučić u Sučićevu BMW-u prave rekapitulaciju “poslovanja” za prethodno razdoblje te navode kako su od uskladištene droge kod Sertića, prije upada policije, prodali Dejanu Novaku 60 kilograma marihuane po cijeni od 800 eura po kilogramu, 50 kilograma Mariju Rakidžiji po 700 eura po kilogramu, 5 kilograma Božidaru Boškoviću po 900 eura...

Bilo je i razgovora o kokainu.

“Imam naručeno četiri kile bijelog. Tri kile čovjek dovozi za keš, dovozi još jednu... sutra ili prekosutra bi bijelo trebalo stići”, govori Sučić u svom BMW-u Mariju Rakidžiji, koji je zainteresiran za kokain te je, prema snimljenom materijalu, osim 50 kilograma marihuane sa Sučićem dogovorio i kupnju 300 grama kokaina za 12 do 13 tisuća eura.

Zbog snimki odustali od napada na Kodžomana

Nadzorne kamere snimile tko je palio Golf Kreše Antolića

Sablju i Sučića tereti se da su od ilegalne zarade, pripisuje im se više od 11 milijuna eura, kupovali nekretnine prvenstveno na području Zagreba i Raba, i to na članove obitelji, kao i skupocjena vozila. Posebne dokazne radnje, odnosno prisluškivani razgovori također su važan dio dokaza i u optužbama za paljenje automobila, tj. pripremi napada na bivšega predsjednika Uprave GNK Dinama Igora Kodžomana, no kod tih djela policajci i USKOK će optužbe protiv Sablje i drugih pokušati dokazati i kombinacijom drugih dokaza, poput snimki nadzornih kamera na zgradama, od kojih su neke zabilježile i paljenja automobila.

U slučaju paljenja Golfa direktora sigurnosti Dinama Kreše Antolića tako su nadzorne kamere zabilježile Sabljin bijeli Mercedes koji kruži oko mjesta gdje je parkiran Antolićev Golf te se u jednome trenutku vidi da jedan muškarac napušta vozilo. Istoga muškarca druge su nadzorne kamere uhvatile kako prelazi cestu, no na toj se snimci vidi i da u ruci nosi PVC kanistar. U slučaju redara M. Z., koji je inače poznavao Sablju, razlog je prema mišljenju USKOK-a bio to što je M. Z. početkom 2018. izbacio Sablju iz noćnoga kluba Sokol gdje je bio redar.

Što se tiče pripreme napada na Kodžomana, policajci su analizirajući snimke nadzornih kamera i lokacije mobitela zaključili da Vuletić po gradu prati Kodžomana. Iz snimljenoga razgovora Vuletića i Sablje proizlazi da je Vuletić točno izradio raspored svakodnevnoga Kodžomanova kretanja te da točno po satima zna kada ovaj odlazi na posao, po dijete u školu, kada se vraća kući. Vuletić u jednome trenutku kaže Sablji da je najbolje da “tad napadnu i da će zajaukati”, ili da mu možda izbuše gume na autu te da ga se onda napadne. Međutim, Vuletić je rekao Sablji kako su ga kod Kodžomanove kuće snimile kamere. USKOK vjeruje da je to bio razlog zašto se od napada odustalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:08