U POZITIVNOM TONU

Što svjetske agencije pišu o obilježavanju Oluje: ‘Bio je to važan korak prema pomirenju‘

Pišu i o kraju kolovoza kad će Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima
Boris Milošević u Kninu
 
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Svjetske agencije u izvješćima u srijedu o proslavi 25. godišnjice odlučujuće pobjede u hrvatskom ratu za neovisnost 1991.-95. u prvi plan stavljaju činjenicu da je na obilježavanju vojne akcije "Oluja" prvi put nazočio visoki predstavnik srpske manjine.

Godišnje okupljanje, piše Reuters, državnih i vojnih dužnosnika te ratnih veterana održava se u Kninu, bivšem uporištu pobunjenih Srba koji su se usprotivili odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije, a danas je tom skupu nazočio i Boris Milošević, jedan od četvorice zamjenika premijera u novoj Vladi i član stranke srpske manjine SDSS.

- Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju - izjavio je Milošević, prvi službeni predstavnik srpske manjine ikad na službenoj proslavi Oluje u Kninu.

Reuters podsjeća da je u razdoblju nakon ofenzive došlo do paljenja i pljački srpske imovine te ubojstava velikog broja civilnog srpskog stanovništva, većinom starijih, a među kojima je bila i baka Borisa Miloševića.

AFP također u svom tekstu posebice ističe sudjelovanje predstavnika srpske manjine na proslavi Dana pobjede koji je pozdravio "poruku mira i pomirbe".

- Uvjeren sam da je to tek prvi korak - prenosi AFP Miloševićeve riječi.

Agencija piše i o drugoj simboličkoj gesti koja će uslijediti krajem kolovoza kad će ministar obrane Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima, nakon završetka Oluje.

U Srbiji, političari i provladini listovi su odluku Borisa Miloševića ocijenili "besramnom", navodi AFP.

Agencije prenose i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je izrazio žaljenje zbog "svih žrtava, posebice civila i ne samo Hrvata, već Srba i ostalih".

- Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo - te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata - prenosi AFP riječi premijera.

Agencija AP piše da se na sudjelovanje srpskog političara na obilježavanju Oluje u Kninu gleda kao na "važan korak prema pomirenju".

AP nadalje piše da su hrvatski dužnosnici pozvali na premošćivanje nasljeđa rata koji je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost, a etnički Srbi su, uz pomoć susjedne Srbije, uzeli oružje u ruke i zauzeli dijelove hrvatskog teritorija.

- Potpomognuti Beogradom, nacionalistički Srbi su zauzeli trećinu teritorija, proglasili Republiku Srpsku Krajinu (RSK) i protjerali lokalno hrvatsko stanovništvo - također podsjeća Reuters.

AFP navodi da srpska manjina predstavlja 4,5 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 17:50