NIJE OPCIJA, ALI...

Što u Stožeru kažu na ideju Radimira Čačića? ‘Ako u iduća dva tjedna brojke ne počnu padati...‘

Varaždinski župan i predsjednik Reformista predložio je na koalicijskom sastanku uvođenje policijskog sata
Mjere u Europi
 Profimedia

Radimir Čačić, varaždinski župan i predsjednik Reformista, predložio je u ponedjeljak na koalicijskom sastanku uvođenje policijskog sata, po uzoru na neke druge europske države koje su ili prešle brojku od 450 zaraženih na 100.000 stanovnika u dva tjedna, ili se približavaju toj brojci kao i mi.

Ideja nije u potpunosti odbačena, kažu naši sugovornici, ona je i kao brojne druge na stolu, prati se što rade druge države, ali zasad to nije opcija jer je tek na snagu stupio novi paket mjera o ograničavanju okupljanja, pa će se sukladno rezultatima donositi i druge, restriktivnije mjere.

Ako broj zaraženih u idućih tjedan do dva počne padati, onda neće biti potrebe za uvođenjem policijskog sata, no budemo li i dalje imali dnevni rast zaraženih, a bolnice se budu punile, nije isključena ni takva mjera, kažu nam sugovornici iz Vlade. Osim toga, odluka će ovisiti i o javnosti, odnosno kakav je stav građana oko toga.

- Uvođenje policijskog sata još nije opcija, ali, naravno, moguće je. Prije toga imamo još niz mjera koje smatramo prioritetom za uvođenje ako ove koje su dosad donesene ne daju rezultate. Prvenstveno bi se išlo na najdrastičnije smanjenje broja ljudi na okupljanjima, zatim, ranije zatvaranje ugostiteljskih objekata, oko 22 sata - govori naš izvor iz Vlade.

Najvažnija je stabilizacija

O lockdownu ne žele ni razmišljati i učinit će se sve da do njega ne dođe jer bi gospodarstvo doživjelo udarac od kojeg se ne bismo mogli oporaviti. Sada je, doznajemo, najvažnije praćenje situacije i gledanje hoće li mjere uspjeti dovesti do stabilizacije, ali i smanjenja broja oboljelih.

O strožim mjerama govorio je jučer i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. On misli da nove mjere mogu zaustaviti broj zaraženih i umrlih, ali u slučaju da nastave rasti, država treba pojačati kontrolu.

- No nadam se da do toga neće doći. Kolege su na koalicijskom sastanku iznosili svoja mišljenja o tome i jedna od ideja je bila ona koju je iznio kolega Čačić, ali i on je govorio da još nisu sazrele okolnosti da bi se proglašavao policijski sat i nadam se da toga nećemo ni doći - rekao je Jandroković.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra kako su nove mjere dobre i ako će se svi toga pridržavati, brojke će početi padati, pa zbog toga zasad ne razmišljaju o policijskom satu.

- Policijski sat je mjera koja se uvodi u zapadnoj Europi i vjerojatno ima nekog efekta, ali mi o tome još nismo razmišljali. Od utorka su na snazi nove mjere i ne razmišljamo sada o dodatnim mjerama, to više što je broj zaraženih u utorak bio nešto manji, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati dalje i hoćemo li razmišljati u tom smjeru - kaže Capak.

Prednost policijskog sata je, dodaje, smanjenje mobilnosti, posebno mlađe populacije tijekom noći, ali to stvara problem ugostiteljima koji ne mogu raditi nakon 21 ili 22 sata.

- Mi mislimo da bi to stvorilo i jedan dodatni psihološki i socijalni pritisak, te da ima drugih mjera koje još nismo iscrpili, a koje bi građani lakše podnijeli nego policijski sat. Dakako, sve na stolu i pratimo što se događa u drugim zemljama, ali mislimo da će ovo što smo sada propisali, dati efekta - smatra Capak.

Najveće članice EU Francuska i Njemačka ovoga tjedna odlučuju hoće li uvesti lockdown, niz drugih europskih zemalja najavilo je ovog tjedna pooštrenje mjera nakon što je u tjedan dana udvostručen broj novozaraženih.

Izvanredno stanje je u Francuskoj, Španjolskoj, Češkoj, zbog pooštrenja mjera prosvjeduje se u Italiji i Velikoj Britaniji. Devet europskih zemalja već ima proglašen lockdown ili u cijeloj zemlji, ili u nekim dijelovima zemlje. Francuska, Italija, Slovenija, Španjolska, Belgija i Grčka uvele su u nekim dijelovima zemlje policijske satove, a Češka se na to sprema.

Izvanredno stanje u EU

Potpuni lockdown prva je uvela Irska, od jučer je proglašena karantena za 120.000 stanovnika bavarskog okruga Rottal-Inn: ne rade škole, vrtići, trgovine i sve sportske i kulturne ustanove, iz kuće se smije izaći samo uz valjan razlog. Uveli su to jer imaju 260,1 novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika: veći broj zaraženih imaju Zagreb, Zagrebačka, Bjelovarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Osječko-baranjska i Varaždinska županija.

U Njemačkoj je granica za uvođenje mjera 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana, a ovih dana lideri saveznih pokrajina dogovaraju se o "postupnom gašenju javnog i gospodarskog života". Svima je cilj izbjeći potpuni lockdown.

Inače, kod nas su od danas na snazi novi uvjeti za samoizolaciju koja je kod bliskih kontakata smanjena s 14 na 10 dana. Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, Bernard Kaić, kaže kako se mjera odnosi na sve osobe koje se trenutno nalaze u samoizolaciji.

- Svi oni koji danas provode 10. dan samoizolacije, sutra ona više za njih ne vrijedi. Ipak postoje iznimke. Primjerice, djelatnici domova za starije i nemoćne i dalje će imati samoizolaciju od 14 dana - govori Kaić, a nakon samoizolacije, zaposlenici se moraju testirati.

Na testiranje bi trebale biti poslane sve osobe kod kojih se sumnja na covid-19.

To su, dakle svi oni sa simptomima poput akutne infekcije dišnog sustava, gubitka mirisa, okusa, oni koji su boravili unazad 14 dana prije pojave simptoma u rizičnim područjima, bliski kontakti s oboljelima, te oni s blagim nespecifičnim simptomima poput glavobolje.

Pristajemo na sve ako će to spriječiti pravi lockdown

I u HSLS-u su za restriktivnije mjere ako će one spriječiti lockdown, ali u ovom trenutku nisu za policijski sat, kaže predsjednik stranke Dario Hrebak.

- Sve dostupne mjere mogu biti na stolu i o njima možemo razgovarati. Nama je kao liberalima jedina zadaća da ne bude lockdowna, a ako treba birati između lockdowna i policijskog sata, onda jesmo za to ako brojka premaši 450 zaraženih na 100.000 stanovnika u dva tjedna, jer vidimo da i druge zemlje to uvode.

Dakle, nismo za uvođenje policijskog sata u ovom trenutku, ali nam je i to prihvatljivije od lockdowna - poručuje Hrebak.

Slovačka uvela lockdown, Austrija smanjila skupove

Belgija
Najviše zaraženih po stanovniku

Djelomični lockdown; zatvoreni kafići i restorani, policijski sat od ponoći (u Bruxellesu od 22) do 6 ujutro. Obavezne maske na otvorenom, zatvoreni bazeni, sportski klubovi, teretane, kazališta, kina i muzeji.

Češka
Od danas na snazi policijski sat

Lockdown. Od 5. listopada imaju izvanredno stanje, od srijede policijski sat od 21 do 5 sati. Iz kuće se smije samo na posao, u dućan i radi rekreacije. Zatvoreni su gotovo svi lokali, sportske i kulturne institucije, osim trgovina hranom i ljekarni.

Slovenija
Policijski sat od 21 do 6

Lockdown, policijski sat od 21 do 6 ujutro. Od subote su zatvoreni kafići i restorani (osim dostave), šoping-centri i dječji vrtići (osim za radnike hitnih službi). Od utorka je na snazi zabrana napuštanja mjesta boravka.

Nizozemska
Marihuana samo dostavom, do 20 h

Djelomični lockdown: zatvoreni su barovi i restorani od 14. listopada, druženje je ograničeno na četiri osobe iz različitih domaćinstava. Dućani rade do 20 sati, alkohol se ne smije prodavati nakon 20 sati. Coffee shopovi mogu imati samo dostavu, i to do 20 sati.

Francuska
Zatvoreni kafići i restorani u Parizu

Policijski sat od 21 do 6 ujutro je u petak s Pariza i velikih gradova proširen na dvije trećine države. Još od početka listopada u Parizu su zatvoreni svi kafići i restorani.

Slovačka
U škole idu samo djeca do 5. razreda

Lockdown od subote: dopušten je samo odlazak na posao, u dućan i kratku šetnju. U četiri pokrajine uz Poljsku bez negativnog testa na koronu ne smijete ni na posao. U cijeloj zemlji u školu idu samo učenici prva četiri razreda, ostali prate nastavu online.

Španjolska
Drugi val: 17.000 oboljelih dnevno

Djelomični lockdown, s policijskim satom od 23 do 6 ujutro. Ograničen ulaz i izlaz iz Madrida i gradova s više od 500 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kafići i restorani zatvaraju se u 23 sata, utakmice bez publike.

Velika Britanija
Pubovi moraju zatvoritiu 22 sata

Lockdown u Walesu, diljem Velike Britanije zabranjena su druženja s osobama koje ne pripadaju kućanstvu. Ograničen rad pubova do 22 sata, u Sjevernoj Irskoj su zatvoreni. U Walesu srednje škole rade online, a zatvoreni su svi dućani osim prehrambenih.

Hrvatska
Bez ozbiljne kontrole provođenja

Kafići moraju biti zatvoreni do ponoći. Obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorima, no to se rijetko kontrolira. Maske se moraju nositi i na otvorenom kad nije moguće održavati razmak, a alkohol se ne smije prodavati između ponoći i 6 sati ujutro.

Švicarska
Kantoni imaju različite propise

Obavezno nošenje maski u javnim zatvorenim prostorima kao što su željezničke stanice, škole i crkve. Javna okupljanja ograničena su na 15 osoba, ljude se poziva da rade od kuće ako je to moguće.

Poljska
Srednjim školama preporuka online

Djelomični lockdown: na dva tjedna zatvoreni su svi kafići i restorani, teretane i bazeni, a okupljanja su ograničena na pet osoba. Sveučilištima i srednjim školama vlada je predložila da se preusmjere na online nastavu.

Portugal
Na groblje samo u mjestu boravka

Lockdown u tri sjeverna okruga gdje živi 150.000 ljudi, stanovnici smiju iz kuće samo u hitnim slučajevima, svi dućani moraju biti zatvoreni u 22 sata, ograničenje kretanja za Dan mrtvih: od 30. listopada do 3. studenoga ne smijete napustiti mjesto boravka.

Austrija
Razmatra se uvođenje lockdowna

Od nedjelje je dopušteno šest osoba na kućnim druženjima, a 12 na otvorenom. Maske obavezne ponegdje i na otvorenom.

Italija
Kafići smiju raditi samo do 18 sati

Djelomični lockdown: od nedjelje kafići i restorani rade do 18 sati, zatvaraju se kina, kazališta, noćni barovi, teretane i javni bazeni. Policijski sat u regijama Lombardija, Lazio i Kampanija; u Kampaniji proglašen 40-dnevni lockdown.

Irska
Smijete ići najdalje 5 km od kuće

Lockdown od prošlog tjedna. Zatvoreno je sve, osim trgovina hranom. Zabranjeno je druženje s osobama izvan vlastitog kućanstva, a škole i vrtići su otvoreni. Dopuštena je rekreacija na otvorenom u krugu od pet kilometara od kuće.

Njemačka
Bez jedinstvenog dogovora

Svaka od 16 pokrajina ima posebne mjere - u Berlinu je ograničen rad kafića do 23 sata. Od utorka u karanteni 120.000 stanovnika bavarskog okruga Rottal-Inn: ne rade škole, vrtići, trgovine i sve sportske i kulturne ustanove, a iz kuće se smije izaći samo uz valjan razlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:05