FINANCIJSKA PISMENOST

Što učiniti kada nezaustavljivo rastu rate kredita? Profesor Toni Milun u šest videa sve objasnio

Neki građani su već dobili obavijesti kako će njihova mjesečna rata kredita biti od srpnja osjetno veća

Toni Milun

 Filip Basic/

Već smo mogli čuti u medijima kako u lipnju i srpnju mnogima rastu kamate na kredite. Prognoze iz banaka ne izgledaju dobro, a neki građani su već dobili obavijesti kako će njihova mjesečna rata kredita biti od srpnja osjetno veća. Tko će biti najpogođeniji i što građani mogu učiniti po tom pitanju objasnio je financijski vloger i profesor matematike Toni Milun.

- Započet ćemo s dobrim vijestima. Oni građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom – rate kredita ostaju im iste dok god traje razdoblje s fiksnom kamatnom stopom. Ako imate kunski kredit i npr. anuitet 3.000 kuna, i dalje će biti 3.000 kuna, a ako imate kredit u eurima npr. 400 eura, ostaje 400 eura.

Ali za one koji imaju kredite u eurima, a u ugovoru stoji kako se kamatna stopa mijenja u ovisnosti o 6M EURIBORU, oni mogu očekivati povećanje kamatne stope za otprilike 0,5 - 0,6 postotnih bodova.

Koliko će se točno povećati mjesečni anuitet ovisi o iznosu kredita, dosadašnjoj kamatnoj stopi, i preostalom roku otplate.

Primjerice, ako ste uzeli prije tri godine stambeni kredit u iznosu 100.000 EUR na 30 godina, sad bi vam u srpnju anuitet trebao porasti za 30-ak eura, tj. više od 200 kuna.

To je veliko povećanje i banke bi teoretski mogle smanjiti kamatnu stopu tako da malo smanje svoju maržu. Hoće li to učiniti? Evo meni pada na pamet da premijer Plenković pozove bankare i kaže: gledajte, cijene luduju, ljudi nam jedva spajaju kraj s krajem, dajte se vi odreknite jednog dijela marže. Ok, to ja kažem ovako, ne mogu ja to premijeru reći da kaže. Nisam ja sad neki ministar, ja sam samo profesor matematike - objašnjava Toni Milun.

No činjenica je da će povećanje za navedenu skupinu građana s kreditima biti znatno financijsko opterećenje na već ionako opterećene kućne budžete visokim cijenama.

Koliko je točno to opterećenje, svatko može izračunati sam. Na ovom videu možete pronaći kalkulator i upute za njegovo korištenje te doznati promjenu u svojim mjesečnim anuitetima (ratama) kredita.

Ako izračun nije povoljan, što možemo napraviti sada kako bismo sebi olakšali otplatu? Je li refinanciranje kredita rješenje u ovom trenutku? Za neke će to biti poželjna opcija. Toni Milun sve mogućnosti objašnjava u ovom videu.

Oni, pak, građani koji imaju promjenjivu kamatnu stopu kredita, ali ona ovisi o NRS-u (nacionalnoj referentnoj stopi), neovisno piše li NRS1, ili NRS2 ili NRS3 i je li kredit u kunama ili eurima, također mogu odahnuti. U srpnju anuitet ostaje ili isti ili se minimalno smanjuje. No tako ne mora biti i u budućnosti kod NRS-a. Što je NRS i o čemu ovisi doznajte u ovom videu.

O ovoj temi, ali i o posljedicama uvođenja eura, raspolaganju vlastitim financijama, najboljim izvorima financiranja projekata, pametnoj štednji i investiranju, mirovini i još mnogo toga govorit će uz Tonija i eminentni hrvatski financijski stručnjaci na prvoj Konferenciji financijske pismenosti TONI MILUN 15. 9. 2022. u Zagrebu koja će se održati u Algebrinom novom kampusu i dvorani Lauba. Konferencija je namijenjena srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima, građanima i studentima, a svaka tema će se obraditi na način da bude lako razumljiva i primjenjiva u praksi točno onako kako smo naviknuli od našeg omiljenog profesora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:28