VUČEMILOVIĆ I MARAS

Što zapravo braniteljski lideri zamjeraju ministru Medvedu: ‘Nismo ničije korisne budale!‘

Prije nekoliko dana zaiskrilo je na sastanku u Ministarstvu branitelja, na dogovoru o obilježavanju "Oluje"
Ilija Vučemilović, Zoran Maras
 Ranko Šuvar/Cropix, Ronald Goršić/Cropix

Nema nikakvog obračuna s ministrom Tomom Medvedom. Predobro ga poznajem i cijenim ga. No, ono što meni smeta jest pokvarena i licemjerna politika u kojoj se jučer zastupa jedno, a danas govori drugo. Nisu branitelji samo stranački branitelji, nemamo svi mišljenje stranke. Ima nas koji mislimo svojom glavom.

Ja imam svoju granicu ispod koje ne idem, rekao nam je Ilija Vučemilović iz Zbora udruga hrvatskih gardijskih brigada, koji se prije nekoliko dana na sastanku u Ministarstvu branitelja verbalno sukobio s ministrom Medvedom s kojim je nekada zajedno bio u postrojbi Tigrovi.

Snimka na kojoj Vučemilović nakon sastanka govori da je politika koja se provodi veleizdajnička izašla je i u javnost nakon čega je uslijedio niz reakcija. Dio braniteljskih udruga svrstao se nakon toga na Vučemilovićevu stranu, a dio je podržao ministra. Sastanak u Ministarstvu bio je organiziran kako bi se dogovorili detalji oko obilježavanja "Oluje", odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Žele kontrolu

- Ono što je problem jest činjenica da nas zovu na sastanak kako bismo se usuglasili oko proslave "Oluje", a Ministarstvo je već sve dogovorilo i objavilo na svojim stranicama. Pa oko čega se onda imamo usuglašavati? Ne želimo biti ničije korisne budale - kaže Vučemilović, dodajući da nema ništa protiv bilo kojeg govornika, ali ima protiv kad im se sve nameće iz Ministarstva branitelja.

Podsjeća da su prije braniteljske udruge birale svog predstavnika koji će govoriti na "Oluji", a posljednjih se nekoliko godina radi o prijedlozima iz Ministarstva kako bi se sve kontroliralo. Vučemilović je komentirao i priopćenje Zajednice branitelja HDZ-a u kojoj se navodi kako on djeluje u interesu predsjednika Zorana Milanovića.

- Što reći na to? Milanovićeva Vlada me optužila, a Plenkovićeva me osudila - komentirao je bivši pripadnik Tigrova.

I njegov kolega Zoran Maras, počasni predsjednik Udruge specijalne policije, kaže da je licemjerno što ih zovu na sastanke u Ministarstvo onda kad je sve već dogovoreno.

- Ministarstvo branitelja već tri godine predlaže tko će govoriti u naše ime na "Oluji", a sve naše prijedloge odbijaju. Sada su predložili Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Nemamo ništa protiv njega jer nije bitno tko će govoriti, nego što će reći i kakve će poruke poslati. Prije smo mi pisali te govore, a sada se ti govori, prema našim informacijama, pišu u Ministarstvu branitelja.

Evo, mi smo za to da u naše ime u Kninu ove godine govori Peđa Mišić, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti koji je bio zatočen u logoru - kaže Maras zbog kojeg je prošle godine predsjednik Milanović napustio Okučane. Naime, na obljetnicu "Bljeska" Maras je došao u majici HOS-a.

- Nosit ću je i u Kninu, to je majica legalne postrojbe, sve je po zakonu. Neka Medved, Plenković ili Pupovac dođu i skinu mi je ako im smeta - izjavio je Maras.

I Maras i Vučemilović komentirali su ponovno novi Zakon o civilnim žrtvama rata, koji je prošli tjedan usvojen u Saboru i koji je izazvao velike prijepore među braniteljskom populacijom.

- Mi smo tražili da se u tom zakonu članak 5. proširi na način da svi oni koji su obnašali javne i političke funkcije u tzv. SAO Krajini ne mogu konzumirati prava iz tog zakona. Oni su nam rekli da će to biti prihvaćeno, a na kraju nije - rekao je Maras, a Vučemilović je dodao da takve treba obeštetiti država čiju su politiku tada provodili.

Neprimjeren istup

Ministra Medveda jučer nismo uspjeli dobiti, ali je incident na sastanku u Ministarstvu na N1 komentirao državni tajnik Špiro Janović.

- Sastanak je prošao bez disonantnih tonova. Pozvali smo i predstavnike braniteljskih udruga i nakon što je sastanak završio, jedan od naših branitelja izrazio je svoje neslaganje koje tijekom sastanka nije spomenuo. Začudilo nas je to, ali ne toliko ono što je rekao, nego način na koji je to rekao i izbor riječi koje su, po meni i reakcijama ostalih, nekorektne i iznesene na način koji nije primjeren, nije civilizacijski - izjavio je Janović. Na pitanje je li točno da se nisu konzultirali s udrugama, odgovorio je da je riječ o prijedlogu Ministarstva.

- Sve su to ljudi bez ikakve mrlje u svojoj karijeri koji su maksimalno zaslužni za braniteljsku populaciju i poput Gotovine su zadužili cijelu zemlju. Prijedlog je upućen i ministarstvima i udrugama i na sastanku nije bilo primjedbi, a gospodin Ilija je nakon sastanka izveo jedan performans i izrazio svoje nezadovoljstvo - rekao je Janović i dodao da sastanak nije legalno sniman.

Komentirajući Zakon o civilnim žrtvama, rekao je da zakon eksplicitno govori da nijedna osoba koja se tijekom Domovinskog rata ogriješila o RH, čak ni pripadnik obitelji te osobe, ne može biti korisnik te pomoći.

Središnja proslava "Oluje" na stadionu NK Dinara

Program svečanog obilježavanja 26. godišnjice "Oluje" jednoglasno je usvojen na posljednjem sastanku Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja, koje će se u organizaciji Vlade održati 4. i 5. kolovoza u Kninu, a ove će se godine središnja proslava održati na stadionu NK Dinara.

Kao i lani, i ove će se godine svečanost održati pod posebnim epidemiološkim pravilima. Epidemiološki okvir izrađuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali još ništa, kažu nam, nije dogovoreno, pa se ne zna hoće li se, primjerice, koristiti covid-potvrde i koliko će moći biti uzvanika. Na kninskoj tvrđavi predsjednik će 4. kolovoza imati prijem za zapovjednike.

"Ove godine središnja svečanost 5. kolovoza održat će se na stadionu NK Dinara, što će omogućiti nazočnost većeg broja hrvatskih branitelja, gostiju i uzvanika, uz pridržavanje svih aktualnih preporuka HZJZ-a. Program će se organizirat po preporukama HZJZ-a, za što će biti izrađen poseban epidemiološki okvir", kažu u MORH-u.

U ime hrvatskih branitelja, govor bi trebao održati Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Lani je u toj ulozi bio umirovljeni general Ante Gotovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39