PROČITALI SMO PROGRAM

Što želi Vanđelić: još skuplju vojsku, porez na nekretnine i da migranti moraju naučiti hrvatski

Riječ je o popisu ciljeva i mjera razrađenih kroz 17 sektora od kojih je kao prva izdvojena populacijska politika

Damir Vanđelić

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Iako još uvijek nije formalno – pravno upisana u registar političkih stranaka, Damir Vanđelić i ostali članovi njegove novoosnovane stranke Republika objavili su sažetak programa iz kojeg se može nazrijeti smjer njihove buduće politike.

Riječ je o popisu ciljeva i mjera razrađenih kroz 17 sektora od kojih je kao prva izdvojena populacijska politika.

Vanđelić je ovdje usmjeren uglavnom na mjere vezane za pomoć mladima i njihovim familijama kroz povećanje doplatka i stavljanje na tržište stanova za dugoročni najam, a kao posljednja se navodi i mjera usmjerena prema migrantima koja podrazumijeva " obvezno svladavanja hrvatskog jezika za radnike imigrante i njihove obitelji".

Republika se planira boriti i da bi umirovljenicima omogućila neoporezivi dohodak, a najavljuje se i smanjenje stope poreza na dohodak te uvođenje poreza na nekretnine.

Popis mjera predviđenih za zdravstveni sektor je podulji – ovdje Vanđelić namjerava "promijeniti strukturu prihoda HZZO-a povećanjem poreznih prihoda koji se prenose iz proračuna", stao je i na stranu specijalizanata koji traže kraj robovlasničkih ugovora, liječnicima želi omogućiti rad kod više poslodavaca, a jedna od mjera je i ukidanje glavarine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sustavom plaćanja prema pruženim uslugama.

Objava troškova

Vanjska politika i turizam ga nisu posebno inspirirali, ali zato jesu nacionalna sigurnost i obrana: ovdje najavljuje odlučniju zaštitu granica od ilegalnih migracija, povećanje izdataka za vojne potrebe kao što su borba protiv kibernetičkih i bioloških napada, a najavljuje i osnivanje fonda za pronalazak nestalih i poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Podugačak je i popis planiranih mjera u pravosuđu gdje Vanđelić namjerava izmijeniti sustav tako da glavnog državnog odvjetnika biraju građani, a planira donijeti i zakon o obvezi objave svih troškova javnih dužnosnika i državnih tijela.

Poduzetnici bi za njega trebali glasati jer im obećava smanjenje nameta, ali nažalost ne navodi kojih, a umirovljenicima i studentima omogućit će rad uz jedinstvenu stopu od 10 posto poreza.

Stranka Republika je, podsjetimo, osnivačku skupštinu održala 2. prosinca, a rok za upis u registar im je 15 dana. Među poznatijim potpredsjednicima su Gordana Deranja i Vesna Škare Ožbolt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:42