VELIKA ŠKRTICA

Što znači da madrac možete testirati sto dana i što se s njim događa nakon povrata?

Tri od četiri trgovca, tj. proizvođača s kojima smo kontaktirali - Medico Home, Jysk i IKEA - madrace iz povrata ne vraćaju u prodaju

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Budući da će mnogi na njemu ležati do kraja života, kupovina madraca dosegla je povlašteni status te je većina proizvođača i trgovaca danas prema kupcima, u potrošačkom smislu, dosta široke ruke kad je riječ o odabiru najboljeg modela. Konkretno, umjesto da konačnu odluku o odabiru donosite u trgovini, a zatim se kući s madracem snalazite kako znate i umijete, većina je uvela takozvani testni period za madrace ili barem pojedine modele koji, ovisno od trgovca do trgovca, kupcima omogućavaju da se u određenom periodu predomisle pa madrac, koji su u nekim slučajevima isprobavali i do sto dana, lijepo vrate u dućan.

S obzirom na to da ova stvar ipak nije zakonski regulirana, već je riječ o mogućnosti koju prodavač daje na svoju ruku, jasno je da mnogi potrošači baš i nisu najbolje informirani o uvjetima pod kojima se mogu predomisliti - ne uvijek svojom krivicom - pa je Jutarnji umjesto njih odlučio napraviti kratki pregled tržišta.

Osim uvjeta koji vrijede u pojedinim trgovinama, zanimalo nas je još nekoliko stvari - što se točno događa s madracima koje su ljudi vratili u dućan nakon što su na njima ležali preko tri mjeseca? Vraćaju li se oni opet u prodaju? Ako da - čiste li ih trgovine prethodno? Također, dobiva li kupac koji onda kupuje takav model informaciju da je riječ o prethodno korištenom madracu? I, za kraj - pod kojim se uvjetima testiraju madraci i podrazumijeva li to spavanje na zaštitnoj foliji?

Od četiri trgovca, odnosno proizvođača koje smo kontaktirali, većina nam je pojasnila kako se madraci iz povrata ne vraćaju u prodaju. Među njima je koprivnička tvrtka Medico Home koja kupcima kod kupovine madraca nudi takozvani “sleep trial” period u trajanju od sto dana. Kupcima preporučuju da pričekaju dva do tri tjedna, koliko je tijelu potrebno da se privikne na novi madrac, a ukoliko nisu zadovoljni, nude im tri mogućnosti.

Prva podrazumijeva izmjenu madraca, odnosno izradu posve novog madraca u mekšoj ili tvrđoj verziji te njegovu dostavu, zatim postoji mogućnost zamjene za neki već postojeći model, a treća opcija je apsolutni povrat. U tom slučaju Medico Home preuzima madrac, a kupcu vraća cjelokupni iznos. ”Madraci koji se vraćaju se ne distribuiraju dalje već se zbrinjavaju”, poručuju te pojašnjavaju kako tijekom sleep trial perioda kupci madrac mogu koristiti normalno, bez zaštitne folije, usprkos činjenici da će ga možda vratiti.

Sličnu praksu imaju i u Jysku, u kojem za model madraca GOLD kupcima također nude testni period od sto dana. ”Naša je preporuka da se madraci testiraju u prirodnim uvjetima, bez folije, uz adekvatnu podnicu i jastuk, kako bi kupci mogli dobiti pravi osjećaj ugodnosti. Povrate odbijamo vrlo rijetko, no događa se uslijed neadekvatnog korištenja madraca, kao što je to na primjer u slučaju upotrebe neodgovarajuće podnice”, poručili su iz kompanije.

Test madraca nude i u IKEA-i, ali tamo razlikuju zamjenu ili povrat madraca. Točnije, testni period madraca podrazumijeva mogućnost 90-dnevnog isprobavanja unutar kojeg, ako nisu zadovoljni, kupci madrac mogu zamijeniti drugim. S druge strane, povrat robe u slučaju madraca moguć je u rasponu od 365 dana, kao i za svu ostalu robu kupljenu u ovoj trgovini, ali i u jednom i u drugom slučaju madrac neće smjeti biti oštećen ili uprljan. ”Sugeriramo korištenje zaštitnih navlaka (što nije isto što i zaštitna folija) pri svakom korištenju madraca, bez obzira na eventualnu zamjenu ili povrat. Ako je madrac uprljan, označen ili oštećen, odbit ćemo zamjenu”, kažu u IKEA-i te dodaju da zamijenjeni madraci “u većini slučajeva” odlaze na recikliranje i da je stopa povrata vrlo niska, tek 2,5 posto.

Tvrtka Vitapur pak testni je period ograničila na 30 dana, a povrat madraca prihvaćaju ako se oni vraćaju u nepromijenjenom stanju te sa zaštitnom folijom. Na pitanje znači li to da je testni period moguć isključivo uz korištenje zaštitne folije ne odgovaraju te poručuju da se vraćeni madraci prosljeđuju outlet poslovnici. Ondje se prodaju po posebnoj cijeni, a kupcima je komunicirano da je riječ o madracu iz povrata, kažu.

...............................................................

Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:44