SVE MANJE VREMENA

ŠTO ZNAČI NAJAVA PREDSJEDNICE DA NEĆE DOZVOLITI ODUGOVLAČENJE Sljedeći utorak jedna od zadnjih prilika da netko donese 76 potpisa potpore Vladi

 CROPIX

Zakazani četvrti krug konzultacija za 22. prosinca mogao bi biti i jedan od posljednjih, a ako se ne postigne dogovor o mandataru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon toga bi donijela odluku o raspisivanju novih izbora.

Na Pantovčaku naglašavaju da je upravo zbog toga predsjednica naglasila da je vremena sve manje i da neće dozvoliti odugovlačenje. U Uredu predsjednice inače pozorno su popratili riječi Bože Petrova da bi se već u ponedjeljak mogao znati mandatar, a za dva tjedna i rješenje koje bi vodilo formiranju Sabora i nove hrvatske Vlade.

Novi model konzultacija

Treći krug, koji je uključio razgovore i konzultacije u ponedjeljak i utorak, na Pantovčaku ocjenjuju korektnim, a predsjedničin cilj je bio da se mijenja i način vođenja konzultacija.

Neka odskakanja od uobičajenih normi ponašanja i protokola, prije svega od strane predsjednika SDP-a i lidera koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića, na Pantovčaku su primljena bez posebnih emocija.

“Već smo navikli na način rukovanja tehničkog premijera. To mu je očito zaštitni znak koji se ne mijenja”, kažu suradnici Grabar-Kitarović.

Verifikacija stručnjaka

Predsjednica je zadovoljna i razgovorima koje je imala s profesorima ustavnog prava i procjenjuje se da je bio izuzetno dobar potez da ih se pozove na Pantovčak. “Oni su prije svega potvrdili i sve njezine poteze, ali i planove, što je vrlo važno. Profesori nisu bili ti koji su predsjednici dali neke ideje, nego su verificirali one koje predsjednica ima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:46