TRŽIŠTE HRANE

STOČARI 'Carsko meso za 13,60 kuna? Pa, to je najveći damping trgovaca koji uništava svinjogojce!' PROZVANI TRGOVAČKI LANAC 'Naša cijena je 26,99'

Ilustracija
 Manor Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ako se ništa ne poduzme, hrvatske proizvođače mesa će više od krize zbog koronavirusa uništiti samovolja i nepoštivanje zakonskih odredbi koje bi trebale štititi naše proizvođače i potrošače. Evo, šaljem vam preslik računa iz Kauflanda gdje se svinjsko carsko meso prodaje po cijeni od 13,60 kuna za kilogram s PDV-om. Prodano je 24. ožujka u 13.19 sati. To znači da su snizili cijenu svježeg mesa za više od 60 posto, iako nije istek radnog vremena ili roka trajanja mesa. Takva cijena nije bila ni na akcijama kada je cijena svinjetine bila najniža, a sada je zbog afričke kuge najviša. Nema domaćeg proizvođača koji može biti konkurentan s takvom cijenom jer je cijena žive svinje danas 12 kuna za kilogram. Ovo je primjer najgoreg dampinga i teškog kršenja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji ćemo prijaviti nadležnoj Agenciji.

Tim riječima nam je Stjepan Kušec, predsjednik Odbora za svinjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, pokušao prenijeti dio nezadovoljstva domaćih svinjogojaca koji su se konačno počeli oporavljati nakon stabilizacije cijena svinjetine.

Iz Kauflanda su nam odgovorili kako su nakon provjere utvrdili da je maloprodajna cijena carskog mesa u Kauflandu jučer iznosila 26,99 kuna.

- Osiguranje poštenih trgovačkih praksi i korektni odnosi s našim dobavljačima i proizvođačima izuzetno su nam važni. Zbog skraćenog radnog vremena moguće je da je određena poslovnica imala prekomjerne zalihe te je stoga donijela odluku sniziti spomenuti proizvod kako se roba ne bi bacila - navode iz Kauflanda.

No, da bi moglo doći do poremećaja na tržištu hrane, nedavno su nas upozorili iz udruge Baby Beef, navodeći kako bi domaći proizvođači mesa mogli biti dvostruko oštećeni.

Prvo jer su im zatvorena vrata talijanskog tržišta za njihov milanski rez jer ne rade restorani, a drugo jer se isto događa mnogo većim proizvođačima koji će svoje tržne viškove sada početi plasirati po dampinškim cijenama na drugim tržištima poput hrvatskog.

Iz udruge su predlagali da država domaćim proizvođačima osigura najnižu zaštitnu cijenu junetine kako im trgovci ne bi rušili cijene ispod praga isplativosti. Upozorenje je stiglo na vrijeme, ali nitko od nadležnih na njega još nije poslao očitovanje.

Prema svemu sudeći, još veći problemi očekuju proizvođače suhomesnatih svinjskih proizvoda jer će otežani uvjeti poslovanja zasigurno potrajati do Uskrsa (12. travnja) kada su planirali velike i značajne godišnje prihode od prodaje šunki i lopatica za kuhanje, koje su već prije stavili u proizvodnju. Tako će i oni podijeliti sudbinu povrćara čiji su mladi luk, salata i rotkvice upravo u punom rastu, tempirani za branje i prodaju u Velikom tjednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:40