PLAN ZA VUKOVE

Stočari traže da se poštuje kriterij prema kojem na 10 tisuća ovaca dolazi jedan vuk

Šteta koju počine divlje svinje čini 90% svih šteta koje počini divljač, podsjećaju iz Hrvatskog šumarskog instituta
Vukovi u Gračacu
 Cropix/ilustracija

Šokantni prizor razapete vučje lešine na ulazu u Gračac koja je primijećena u subotnje jutro rezultirao je policijskom istragom i burnom raspravom na društvenim mrežama. Odmah nakon što je javnost doznala za akciju nepoznatih počinitelja na Facebook stranici Hrvatski kraški pašnjaci oglasili su se stočari i odbacili bilo kakvu odgovornost. U objavi stočari apeliraju na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na njihova stada.

Stočari od države traže da se poštuju europski kriteriji o vučjoj populaciji prema kojima je 10.000 ovaca dopušteno imati jednoga vuka. Na krškim je područjima, pišu dalje, 401.172 ovaca, pa bi prema tom omjeru bilo dopušteno 40 vučjih jedinki.

Sad ih u Gračacu i okolnim selima, tvrde, ima više od 40. Inače. prema izvještaju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, u Hrvatskoj je 2019. godine bilo oko 700 tisuća ovaca, što znači da bi maksimalan broj vukova u Hrvatskoj, usvoji li se zahtjev stočara, bio oko 70 jedinki.

Odmah su reagirali i Prijatelji životinja zgroženi iživljavanjem na vuku. Vuka, pišu oni, najviše ugrožavaju predrasude, ali i nedostatak staništa i još više staništa drugih životinja. Primjerice, navode oni, smanjivanje brojnosti srna lovom može dovesti do napada vuka na ovce. Napad se može dogoditi i kad nije dobro organizirana zaštita domaćih životinja.

Samo tri dana prije divljaštva u Gračacu sastao se Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora, ali je njihova sjednica u javnosti prošla posve nezapaženo.

- Štete koju divljač čini poljoprivrednicima u stalnom su porastu, a osim materijalne štete to izaziva i druge vrste posljedica, poput straha za imanje, životinje, ali i za svoj život i život vlastite djece - rekla je predsjednica Odbora Marijana Petir.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mile Horvat, podsjetio je da su oštećenici dužni prijaviti nastalu štetu, a za najznačajnije štete koje počine strogo zaštićene vrste, u čemu prednjači vuk, na godišnjoj razini isplati se oko 1,75 milijuna kuna.

Mile Horvat zauzeo se za donošenje cjelovitog rješenja te je rekao da se na Planu gospodarenja vukom u Republici Hrvatskoj radi i trebao bi biti gotov do kraja lipnja.

Lani u Hrvatskoj odstrijeljeno 37.089 divljih svinja

Na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora posebno je upozoreno na štete koje poljoprivrednicima stvaraju divlje svinje.

Miroslav Benko iz Hrvatskog šumarskog instituta podsjetio je da štete koju počine divlje svinje čine 90% svih šteta koje počini divljač.

Razlozi šteta vezani su uglavnom uz klimatske promjene, napuštene poljoprivredne površine, ali i povećanje migracija zbog nedostatka predatora koji mogu kontrolirati ovu populaciju.

Šime Mršić istaknuo je da je u 2020. godini odstrijeljeno 37.089 divljih svinja, a ukupno raspoloživi iznos za štete na poljoprivrednim usjevima iznosi 15 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog sveza, Đuro Dečak, upozorio je na važnost nalaženja modaliteta za rješavanje problema štete od divljači i podsjetio da je divljač imovina Republike Hrvatske za koju ne mogu odgovarati lovačka društva.

Upozorio je na nedostupnost podatka i informacija od Ministarstva poljoprivrede, visoke troškove utvrđivanja šteta i uputio apel za smanjenje administrativnih barijera i pojednostavljenje postupaka izrade lovnogospodarskih osnova po uzoru na druge države članice EU. Rješenje problema vidi u policama osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:27