REAKCIJA NA KAMPANJU #ISPRIKA

'STOKO YUGOKOMUNISTIČKA...!' Čovjek koji je prijetio Inicijativi mladih bio je kandidat za ministra, a i osnivač je poznatog zdravstvenog centra

 
Hrvoje Marušić
 Duje Klarić / HANZA MEDIA

'Stoko yugokomunistička, treba vas suditi i streljat!' napisao je u ponedjeljak splitski HDZ-ovac Hrvoje Marušić na Facebook stranici Inicijative mladih za ljudska prava.

Bio je to njegov komentar na njihov status u kojem navode da je kao posljedica vojno-redarstvene akcije Oluja 150 do 200 tisuća hrvatskih Srba napustilo našu zemlju, a većina ih se nikad nije vratila.

Zbog toga članovi inicijative traže da se Vlada ispriča svim žrtva, ali obiteljima žrtava ratnih zločina koji su počinjeni za vrijeme i neposredno nakon Oluje.

Marušić je bio vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju te je svojedobno bio, kako sam tvrdi, kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića. On je osnivač Dental centra Marušić, u sklopu kojeg, osim dentalnih ordinacija i prodaje zubarske opreme, radi i prva privatna zdravstvena srednja škola u Hrvatskoj.

YIHR

Policija istražuje Marušićeve komentare na Facebooku

Splitska policija provodi kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila zahtjev za postupanjem prema splitskom HDZ- ovcu i bivšem gradskom vijećniku Hrvoju Marušiću koji je na Facebook stranici Inicijative, u sklopu njihove kampanje #ISPRIKA u vezi s "Olujom", pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitet osobe nad kojom se provodi istraživanje.

"Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći", rekla je Hini Antonela Lolić iz splitske policije.

Sporni komentari upućeni su na sadržaje koje Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom više od 500 građana traži od hrvatske Vlade da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Kako je priopćila Inicijativa, Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila napisao komentare "’Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat !’’ i ’Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije..... Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!'".

Od Hrvoja Marušića Hina za sada nije uspjela dobiti komentar u vezi s tim slučajem.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba izrazila je zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Hrvatskoj te zahtijeva hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi, smatraju u Inicijativi, morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

Osim policije i Državnog odvjetništva o svemu su obavijestili i Predsjednicu Republike, Predsjednika Vlade, Pučku pravobraniteljicu i središnji ured HDZ- a.

Hrvoje Marušić vlasnik je prve privatne Srednje zubotehničke škole u Splitu, te osnivač Studija stomatologije. Godine 2002. je na skupštini Hrvatske udruge poslodavaca bio izabran za predsjednika HUP- a za Dalmaciju. Član je Rotary kluba Split plus. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 01:12