KINESKINJE U HRVATSKOM KLUBU

'Stolni tenis igramo po mušketirskom principu svi za jednu i jedna za sve’

Kada najbolje kineske, ali i svjetske stolnotenisačice “okupiraju” Zagreb i brane boje kluba koji se zove “Dr. Časl”, nije riječ samo o sportskoj senzaciji, nego pokazuje da sportsko “tržište” nema granica i da postajemo klupska velesila u sportu koji je uvijek bio rezerviran baš za Kineze.

Zagrebački klub naredao je 78 pobjeda u nizu i krajem prošlog tjedna u ženskoj Ligi prvaka doživio prvi poraz od poljskog Tarnobrzega, ali još ima šansu nakon revanša u Poljskoj plasirati se u finale.

Dr. Martin Tino Časl dugogodišnji je entuzijast koji je za svoj klub angažirao članicu kineske stolnoteniske reprezentacije Zhou Xintong, prvorangiranu europsku igračicu, zatim najbolji “lovac” na svijetu Li Jie, koja inače živi u Nizozemskoj, Yu Fu, sa stalnom adresom u Portugalu koja je osvojila srebro na posljednjem Europskom prvenstvu, i Doo Hoi Kem, koja živi u Hong Kongu.

Timski duh

Sve su to velike zvijezde koje su se odlično snašle i u Zagrebu, putuju s klubom “Dr. Časl” kamo god treba i ističu da im je najvažnije prijateljstvo koje su ostvarile igrajući za jedan hrvatski klub. - Igramo po onom mušketirskom principu ‘svi za jednu, jedna za sve’, i to se pokazalo kao dobitna kombinacija. To je rijetkost u vrhunskom stolnom tenisu gdje je i previše ega među igračima, kojima je više stalo do osobne promocije i uspjeha, nego do kluba” - kaže nam Li Jie koja je i najveća sportska zvijezda u Zagrebu. Udana je, majka četverogodišnjeg sina, a osvojila je gotovo sve što se u tom sportu može osvojiti. - Trenutačno je i najbolje rangirana europska igračica na svjetskoj listi” - kaže nam dr. Časl koji je angažirao i kinesku trenericu Tian Yuan koju u Zagrebu od milja zovu Tina. Ta suradnja je rezultirala time da krema tog sporta dođe igrati za klub koji je privukao pažnju i svojim imenom.

- Svi se začude kada pročitaju kako se naš klub zove jer sportski klubovi rijetko imaju takva imena, ali bar tako svi i zapamte naziv” - objašnjava dr. Časl, koji je diplomirao i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je stekao i akademski stupanj doktora znanosti iz područja kemije. U međuvremenu je pokrenuo prvu privatnu školu, sagradio vlastitu zgradu, dobio licencu za Britansku međunarodnu školu po programu Cambridgea, ali ljubav prema stolnom tenisu i dalje je u prvom planu.

Kina u malom

- Nije lako iz perspektive Zagreba okupiti najbolje igračice svijeta, privući ih da igraju za nas, ali uspjeli smo. Od tri Kineskinje koje su igrale posljednji meč za ulazak u finale Lige prvakinja, jedna ima kinesku putovnicu, druga nizozemsku, treća portugalsku, ali sve dođu na utakmice kada treba. Tako smo ‘Kina u malom’ kada je riječ o sportu koji je i proslavio tu zemlju.”

Sve su dobre prijateljice koje se druže i poslije mečeva pa su planovi zagrebačkog kluba da s kineskim snagama čvrsto zasjedne među najbolje i najuspješnije na svijetu.

- Ove godine lovimo četiri krune, što još nikome u Europi nije uspjelo, ali važnije od svega je da u deset godina kluba okupljamo najbolje što se u svijetu nudi, pa tako i ‘naše’ Kineskinje”, kaže dr. Časl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:35