POTPISI PO PROPISU

STOP REFERENDUMU NA ULICI Ministarstvo uprave kroji nova pravila igre za iskazivanje volje građana

Zagreb, 220112. OS Petra Zrinskog, Krajiska 9.Referendum o pristupanju Republike Hrvatske u Europsku Uniju.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Potpisi za raspisivanje referenduma ubuduće bi se mogli davati isključivo u uredima državne uprave, a rok za njihovo prikupljanje mogao bi biti produljen na 60 dana. Upravo ovakav model izmjene referendumskih pravila u Ministarstvu uprave razmatraju u okviru novog Zakona o referendumu, kojim će se, kako se očekuje, preciznije definirati i sastav biračkih odbora, te pitanje referendumske kampanje, financiranja i izborne šutnje, piše Slobodna Dalmacija .

Prikupljanje potpisa u uredima državne uprave anulirao bi veliki broj nevažećih potpisa jer bi službenici izravno unosili i provjeravali autentičnost podataka, pa bi se odmah znalo koliko inicijativa za referendum ima verificiranih potpisa. Svjesni mogućih prigovora da bi novi model mogao usporiti prikupljanje potpisa jer štandovi s aktivistima ne bi više biti razasuti na ulicama i trgovima, u Ministarstvu razmatraju mogućnost da produlje vremenski rok za prikupljanje potpisa s postojećih 15 dana na dva mjeseca.

U novom Zakonu o referendumu moguće je i da u sastav biračkih odbora za provedbu referenduma uđu aktivisti inicijative koja je prikupila potpise za referendum, ali i aktivisti neke druge, njoj suprotstavljene inicijative. Ostale nejasnoće oko referenduma, upozoravaju u Vladi, nisu stvar zakona nego Ustava, a njega, čini se, vladajuća koalicija ne namjerava mijenjati. Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koncem prošle godine na tematskoj raspravi na Odboru za Ustav upozoravao je na sivu zonu u referendumskim pravilima – čak je i ponudio svoj prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava – no SDP ga je glatko odbio.

- Tada sam upozoravao da se pojam o 10 posto birača može različito interpretirati i da bi bolje bilo utvrditi fiksnu brojku. Danas vidimo da je to postalo predmet prijepora – ističe Lesar, koji je tada tražio i propisivanje standardiziranog obrasca za prikupljanje potpisa, zabranu referenduma za pitanja obrane i nacionalne sigurnosti, kao i provjeru ustavnosti referendumskog pitanja prije nego se potpisi počnu prikupljati, a ne nakon toga.

- Zbog neraščišćavanja ovih pitanja danas se može dogoditi da referendum dobije podršku građana, a ne prođe u Saboru. To je teški oblik ustavne krize u kojoj bi predsjednik Republike čak mogao raspustiti Sabor – upozorava Lesar.

To je razlog zbog kojeg on poziva građane da izađu na referendum u što većem broju, jer zastupnicima je puno lakše dignuti formalno ruku za ustavne izmjene čak iako se s njima ne slažu ako na referendum izađe više od 50 posto građana. To je jasna volja građana i mi u Saboru nećemo imati nikakvih dilema, zaključuje Lesar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:27