OD IZVORA DO MORA

Stotine volontera iz pet gradova za vikend je čistilo prirodu od ambalažnog otpada

Novost u projektu je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida

Velikogoričani su se fokusirali na jezero Čiče

Nekoliko stotina građana diljem zemlje prošlog vikenda sudjelovalo je u velikim ekološkim akcijama u Rijeci, Čakovcu, Velikoj Gorici, Otočcu i Dugoj Resi te su, prikupljajući ambalažni otpad u svom susjedstvu, poslali snažnu poruku o očuvanju okoliša. Volonteri su se okupili u sklopu projekta Od izvora do mora koji su organizirali Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine, a ove su im godine partneri Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U ovogodišnjem izdanju projekta sudjeluje 28 gradova podijeljenih u tri kategorije: veliki, srednji i mali gradovi. Sudjelovanjem su se obvezali da će u periodu od 15. travnja do 31. svibnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja područja uz vode (jezera, rijeke, more) i to u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i volonterima.

Tri najuspješnija grada iz svake kategorije podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Projekt Od izvora do mora je, naime, ove godine proširen na sadnju drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i temperature zraka.

Nova stabla

Inače, stotinjak volontera, građana Velike Gorice, sudjelovalo je u subotu u čišćenju obale jezera Čiče. Cilj projekta je poticanje na primjereno odlaganje ambalažnog otpada i čuvanje vodnog bogatstva Hrvatske, o čemu Velikogoričani, uvjerili smo se, imaju dugogodišnje iskustvo.

- Lijepo je očistiti prirodu i zbog turista koji ovdje dođu. Mnogi ljudi koji posjete naše Čiče ostavljaju smeće, najviše plastične boce, ambalažu od grickalica, a sve se to nađe i u jezeru – ispričale su mlade Velikogoričanke, a subotnju akciju u Velikoj Gorici podržao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

U Rijeci su vrijedni volonteri uređivali prostor uz more, od kolnog ulaza na plažu Kostanj do tunela za plažu južno od "s" zavoja te prikupili zavidnu količinu ambalažnog otpada.

image

Riječani su čistili na Biviju

- Eko-akcija u sklopu ovog projekta je još jedna prilika da se podsjetimo kako samo svi zajedno, odgovornim ekološkim ponašanjem, možemo sačuvati za budućnost našu vodu, naše more i plaže, našu Rijeku - poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Osim građana, u eko akciji sudjelovali su i Upravni odjel za komunalni sustav i promet Grada Rijeke, Planinarsko društvo Kamenjak i KD Čistoća d.o.o.

Ove je godine novost projekta sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka. U Rijeci tako planiraju 50 stabala za jedan novoformirani te 120 stabala za sedam postojećih drvoreda, i to uz brzu gradsku prometnicu i nerazvrstane cesta te na parkiralištima na području grada Rijeke.

Duga Resa pokazala je da želi biti grad zelenila. Čistili su lokacije uz županijsku cestu 3180 (Dugarešćina) i dvije lokacije u MO Belajska Vinica, te Park dr. Franje Tuđmana u centru Duge Rese. U eko akciju su se uključili mjesni odbor, dobrovoljna vatrogasna društva, udruge za mlade, invalide i umirovljenike.

image

čistilo se i na području Duge Rese

Grad Čakovec organizirao je u subotu veliku akciju čišćenja ambalažnog otpada u okolici romskog naselja Kuršanec. Projekt Od izvora do mora koji su pokrenuli Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova okupio je dvadesetak volontera koji su iz prirode uklanjali ambalažni otpad, a sve u cilju podizanja svijesti javnosti o problemima vezanim za zaštitu okoliša. Sav prikupljeni otpad adekvatno će zbrinuti GKP Čakom d.o.o..

- Tijekom akcije, osim uklanjanja ambalažnog otpada iz prirode, dobro raspoložena ekipa volontera iskoristila je vrijeme za druženje, a iskustvo će upotrijebiti za podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i prirode u svojoj sredini - izjavio je predsjednik Vijeća romske manjine Josip Petrović.

image

Čakovčani su čistili okolicu romskog naselja Kuršanec

Ponosni u akciji

Vrijedni volonteri navukli su u subotu rukavice i krenuli u akciju kako bi od ambalažnog otpada očistili naselja u kojima izvire i protječe rijeka Gacka, jedna od najčišćih rijeka u svijetu. Prikupili su velike količine ambalažnog otpada u užoj i široj okolici samog grada Otočca i naselja Sinac, a čistili su i Ličko Lešće, Prozor, Podum, Glavace, Hrvatsko Polje.

- S ponosom mogu reći da smo jedini grad u Ličko-senjskoj županiji koji sudjeluje u ovom ekološkom projektu koji promiče i potiče akcije čišćenja okoliša. Usmjerit ćemo se na nekoliko lokacija Gacke doline - istaknuo je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

image

Čišćenje otpada na području Otočca, gdje će se volonteri usmjeriti na nekoliko lokacija Gacke doline

Akciju je podržao i partner projekta, Konzum.

"U Konzumu vodimo brigu o okolišu u svakodnevnom poslovanju, ali i provodimo vlastite inicijative koje za cilj imaju smanjenje otpada od hrane ili poticanje korištenja višekratnih vrećica, kao što su Reciklopedija i Jedna manje. Stoga smo se sa zadovoljstvom uključili u projekt Od izvora do mora i vjerujemo kako će ovogodišnje nadograđeno izdanje nadmašiti sva očekivanja", izjavila je Sandra Đolo, rukovoditeljica Službe korporativnih komunikacija u Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:53