Od izvora do mora

Stotinjak volontera očistilo od smeća četiri lokacije u Koprivnici

Iako je trenutačno druga u Hrvatskoj po uspješnosti u odvojenom prikupljanju otpada, i Koprivnica se bori s ilegalnim odlagalištima i ambalažnim otpadom

Akcija čišćenja u Koprivnici

Rekordan broj građana odazvao se na akciju čišćenja koje je organizirao Grad Koprivnica, a koja se održala u sklopu projekta Od izvora do mora. Više od 100 volontera izrazilo je želju da učini svoj grad ljepšim mjestom za život, pa je grad morao odrediti više lokacija za čišćenje. Tako su umjesto prvotno zamišljene tri, vrijedne ruke malih i velikih Koprivničana u subotu na Dan planeta Zemlje, očistile od otpada čak četiri lokacije u gradu.

Nakon okupljanja sudionika na sajmištu, volonteri su se podijelili u timove i opremili majicama, kapama i vrećicama koje su za njih osigurali organizatori projekta Od izvora do mora Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Dva tima dobila su zadaću očistiti šume i polja u prigradskom naselju Draganovec, a preostala druga dva tima prikupljali su otpad s u naseljima Kunovec Breg i Reka.

image

Akcija čišćenja u Koprivnici

Među brojnim građanima i članovima udruga, akciji su se priključile i članice nekoliko udruga žena s područja grada Koprivnice, koje su za sve sudionike pripremile iznenađenje – slane klipiće, sitne kolače i razne druge slastice.

Čišćenju su se pridružili i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, gradski pročelnici te članovi Uprave Komunalca.

image

Akcija čišćenja u Koprivnici

Koprivnica sudjeluje u ovogodišnjemu izdanju ekološkoga projekta Od izvora do mora, u sklopu kojeg svi gradovi-kandidati moraju do 31. svibnja organizirati i održati jednodnevne akcije čišćenja ambalažnog otpada na svom području. Tri najuspješnija grada iz tri kategorije - mali, srednji i veliki, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura, namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje.

image

Akcija čišćenja u Koprivnici

Koprivnica bi nagradu iskoristila za sadnju 66 stabala na prostoru tzv. Zelenog kvarta, koji čine Ulica Zvonimira Goloba i Trg Ivana Pavla II. Unutar tog dijela kvarta nalazi se tzv. Šparna hiža, niskoenergetska stambena zgrada, "Eco Sandwich kuća" i niz novih stambenih objekata koji su građeni po tzv. zelenim kriterijima. Sadnja japanskih trešnji s različitom bojom lista (crvenolisna i zelena) planirana je u Ulici Zvonimira Goloba. Šetnica koja okružuje dječje igralište i spaja dvije ulice dobit će drvored stupolikog ginka, ljubičaste bukve i graba dok bi se na Trgu Ivana Pavla II. zasadio klen ili poljski javor.

Po uspješnosti, Koprivnica je trenutačno druga u Hrvatskoj, s gotovo 58% odvojeno prikupljenog otpada, a prema izrađenoj Strategiji zelene urbane obnove uskoro će započeti i sadnja prve urbane šume, kažu u Gradu.

Tko je sve sudjelovao u akciji čišćenja

Rukometni klub Podravka

Hrvački klub Podravka

Izviđački odred Kamengrad Koprivnica

Biciklistički klub Rotor

Hrvatsko planinarsko društvo BILO

Športsko ribolovni klub B. Šport

Udruga Kopriva

Udruga Šinterice dobra srca

KUD Srce Koprivnica

Udruga osoba s invaliditetom Viseća kuglana

DVD Bakovčica

DVD Draganovec

DVD Željezničar

DVD Koprivnica

MO Kunovec Breg

MO Draganovec

MO Reka

Hrvatske šume Koprivnica

Udruga žena Herešin

Udruga žena Kamengrad, Starigrad

Udruga žena Vinica

Udruga žena Gorično srce, Kunovec Breg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:31