UPOZORENJE

Stožer civilne zaštite: ‘Pripremite se za destruktivna grmljavinska nevremena, olujni vjetar i tuču!‘

Stožer poziva građane da budu pripremljeni na moguće lokalne bujične poplave, olujne udare vjetra i tuče
Ilustracija
 Niki Nobilo/Cropix

Stožer civilne zaštite pozvao je u petak građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu te da se zaštite od munja, kao i oštećenja na imovini i drveću.

Pozivajući su upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje, Stožer poziva građane da budu pripremljeni na moguće lokalne bujične poplave, olujne udare vjetra i tuče, te na moguće prekide u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Na području osječke regije očekuje se lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme s mogućom tučom. Na području zagrebačke regije očekuje se lokalno moguć izraženiji grmljavinski pljusak, osobito na sjeveru.

Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni, kaže se u upozorenju.

Munje kao svjetlosno i grmljavine kao zvučno očitovanje pražnjenja nagomilanog elektriciteta u atmosferi, zbog svoje opasnosti su u tradicijskim kulturama oblikovale različite oblike štovanja, a i danas imaju snažan psihološki učinak, osobito izvan urbanih područja, gdje je čovjek izložen prirodnim silama.

Munja i grom i danas predstavljaju prirodnu pojavu od kojih u Hrvatskoj smrtno strada manji broj građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:30