BROJKE U PORASTU

Stožer danas na sastanku donosi novi set mjera: Radi se i plan za najpogođeniji dio Hrvatske

Srijeda je bila najgori dan od početka epidemije: od ukupno 9126 testiranih, čak 3251 osoba bila je pozitivna
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Svaka treća testirana osoba u Hrvatskoj pozitivna je na covid-19. Prema podacima od srijede, od 9126 testiranih, čak 3251 osoba bila je pozitivna, što daje ukupno 35 posto, ali i najgori dan od početka epidemije.

Nacionalni stožer civilne zaštite će, doznajemo, na sastanku u četvrtak odrediti novi set mjera s obzirom na to da brojke nisu počele padati, nego su, upravo suprotno, u daljnjem porastu.

I broj pacijenata u bolnicama u porastu je tako da je u srijedu bolničku njegu i liječenje trebalo 1878 pacijenata, od kojih je 205 na respiratoru. Kad se gleda posljednje tjedno izvješće, za razdoblje od 9. do 16. studenoga, vidi se da je broj hospitaliziranih u odnosu na dnevno pozitivne visok. U tom je tjednu bilo hospitalizirano od 6,8 do čak 16 posto dnevno pozitivnih.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se na planu za sjevernu Hrvatsku, prvenstveno za Međimursku i Varaždinsku županiju koja je prema brojevima najgora u Europi. Ono što predstavlja poseban problem u suzbijanju epidemije, kako doznajemo iz Stožera, skrivanje je kontakata. Osim toga, primijećeno je da dio stanovnika odlazi na posao iako imaju simptome te na taj način šire zarazu.

Upravo tako virus se probio u brojne tamošnje tvrtke. Jedan od modela zato je masovnije testiranje kako bi se ljude na neki način obvezalo da odu u izolaciju.

Inspekcija policije

Problem Stožeru, policiji i civilnoj zaštiti predstavljaju i okupljanja mladih, a policija je posebno orijentirana na ilegalne klubove o kojima je Jutarnji list ekskluzivno pisao proteklih dana. S obzirom na to da tijekom tjedna nije bilo tuluma, policija je, doznajemo, intenzivno radila na tome da uđe u trag takvim mjestima, a za vikend se očekuju i postupanja.

Naime, okupljanja su ograničena, kao i radno vrijeme ugostitelja, i to, zasad, do 24 sata, tako da organizatori mogu biti prekršajno kažnjeni po toj osnovi. No čini se da će se ići mnogo dalje s kažnjavanjem. Riječ je o sivoj zoni, prodaji bez računa, i kažu nam da će se vjerojatno odgovarati i na razini poreznog zakona, ali i gospodarskog.

Što se tiče masovnog testiranja u Zagrebu, zasad je riječ samo o ideji jer smatraju da je Zagreb specifičan zbog dnevnih migracija onih koji dolaze u metropolu na posao. Puno građana dolazi iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije gdje je također velik broj oboljelih pa od takvog testiranja ne bi, smatraju neke osobe iz Stožera, bilo velike koristi.

Zabrinjavajuća statistika

Crna statistika sve je gora: uz 38 preminulih od srijede, broj se od početka epidemije popeo na čak 1151. Kad se gleda statistika tjedna do 16. studenoga, od 16.959 oboljelih, njih 0,8 posto završilo je na respiratoru. Preminulo je 258 osoba u samo tjedan dana, od kojih je 89 bilo na respiratoru.

Prosječna dob umrlih bila je 76 godina, što je prosjek niži za jednu godinu ako se gleda ukupni broj od početka epidemije. Udio preminulih sada je na 1,5 posto broja zaraženih. Zabrinjava i broj mlađih preminulih osoba. Od početka epidemije umrlo je 68 osoba mlađih od 60 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:04